Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Есе » Игра с въпроси за развиване на критическото мислене

Игра с въпроси за развиване на критическото мислене

 

book-616743_640

 

Попаднах на интересен метод за развиване на критическото мислене у децата, а така също и при писане. Методът е под формата на въпроси и отговори. Целта на играта е да се накарат участниците да задават много въпроси, а чрез тези въпроси да се стига до интересни отговори.

 

При този метод се отчита един страничен ефект на модерната образователна система – оценява се даването на верни отговори, а не задаването на умни въпроси. По този начин има прекъсване на процеса, който се наблюдава при деца на около 4 години, които задават множество любопитни въпроси всеки ден. Никой не обича и умни въпроси на работното място, когато децата пораснат – изисква се точно изпълнение според зададените параметри. Но преди да има точни отговори и изпълнение, трябва да има мъдри въпроси, смята Уорън Бергер, на чиято теория е базирана и играта.

 

igra vuprosi 1 (1)

 

 

Въпросите основно са в три групи:

 

„Защо“

„Какво ще стане, ако?“

„Как?“

 

„Защо“ въпросите помагат да се открие корена на проблема.

 

Въпросите от групата „Какво ще стане, ако?“ са базата на творческите решения.

 

„Как“ въпросите разработва практическите решения.

 

Тези въпроси се базират на идеите на Уорън Бергер в книгата му – „A More Beautiful Question: The Power of Inquiry to Spark Breakthrough Ideas“. Има интересна статистика, че дете на 4 години задава средно по 300 въпроса на ден. След 5-годишна възраст нещо се променя и децата спират да задават много въпроси. Ето видео по темата „Какво убива задаването на въпроси?“, трейлър към книгата на Уорън Бергер.

 

 

Правила на играта с въпроси за развиване на критическото мислене

 

Те са написани за работа с малки деца, но вие можете да си ги промените спрямо вашите цели.

– Отрежете фигурата, залепете я. Трябва да се стане зарче с въпроси.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.