Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Дигитално образование » Информатика за 4-6-годишни – руска книга

Информатика за 4-6-годишни – руска книга

informatika za malki Тези дни се ровя много в руски сайтове за математически и логически задачи за малкия ми син Виктор и намерих много, направо цяла колекция (вижте ги тук). Отделно ще ви разкажа за всичко, което открих, защото руснаците и за миг не са спрели да се развиват в тази насока и темата се оказа направо необятна, а задачите невероятно интересни. Днес обаче ще споделя с вас за една книжка, която съвсем случайно открих без да очаквам, че може да се говори по тази тема на такава малка възраст. Приятно бях изненадана. Става дума за информатика и е за деца на 4-6 години. Книгата е от две части –  „Информатика. Занятия для детей 4-6 лет“.

По-скоро това са логически задачи, но определено се усеща началната подготовка за по-сериозните занимания след време в информатиката.

В първата част са задачи, които сме срещали и у нас – да се открие излишното, да се намери общото, да се свържат двойките, да се разпознават геометричните фигури, да се определи поредността на някакво действие (например, изяждането на една ябълка, построяването на една къща), да се открие общото между картинките, да се намери най-дългият предмет, да се оцветят зелените зеленчуци, определяне на бройката, занимания в квадрат за откриване на закономерностите, определяне на закономерностите в редичката, от кои геометрични фигури са изградени посочените модели. На последната 28 страничка вече има и по-сериозна задача: различни геометрични фигури и следва задание срещу всяко от тях – да се измени формата, да се промени цвета, да се промени размера.Тези упражнения са чудесни, според мен, и за кандидатстващите в училища с приемни изпити за предучилищен клас, например. Разбира се, прекрасни са и за занимания у дома или в детската градина. Първата книжка е подходяща за деца на около 4-5 години.

 

Във втората книжка трудността на тестовете са една идея по-големи. Започва се отново с тест – кой предмет може да бъде излишен, но вече трябва да се обясни и защо. Решението кой е излишен е малко по-сложно. Например, има три ябълки и една круша. Две от ябълките и едната круша са с еднакъв размер, а третата ябълка е доста по-малка. Или четири книги – трите са затворени, а едната отворена. Но също така две от затворените книги и отворената са еднакво дебели, а едната затворена е много тънка. Има отново за намиране на закономерност и за дорисуване на редичката или на пропуснатата фигура. Следващото упражнение е за откриване на противоположностите. Има за дорисуване на пет еднакви фигури. Следват логически задачи за оцветяване в конкретни цветове. Интересна задачка е да се открие картинка от много на един лист по определен код. Отново има задачи за откриване от кои геометрични фигури е изградена дадена картинка. Заложен е и тест за групиране. Хареса ми задача с геометрични фигури, които трябва да се оцветят и да се разположат в рамки като се групират. Има задача за последователност – например, жито -> празно квадратче -> хляб и трябва да се посочи какво е междинното. Много добра задача е следната – има няколко фигури и трябва да се следват внимателно инструкциите къде коя фигура в какъв цвят трябва да се оцвети, всичко е разположено в рамка. Има задача отново в клетка и трябва да се нарисува картина като се спазват инструкциите, давани със стрелки. Последните три задачи са за досещане и са по-сложни. Книгата е съставена от 32 страници. Мисля, че е подходяща за 5-6-годишни деца, а някои тестове са добри и за 7-годишни. Отново, според мен, може да се ползва и за забавление вкъщи и в градината, а и за подготовка за училища с прием в предучилищен клас, например. Макар че основната насока е коренно различна – логическите задачи неусетно водят към развиване на тип мислене, което е важно за информатиката.

Книгите са руски, но основно съдържат много тестове. Можете да ги видите тук:

Информатика (часть 1). Занятия для детей 4-6 лет.

Информатика (часть 2). Занятия для детей 4-6 лет.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.