Рубрики
Начало » Образование » Интервюто за прием в Харвард – информация от интервюиращ от България

Интервюто за прием в Харвард – информация от интервюиращ от България

Информация на Траян Траянов за BiT

harvard-3392567_640

 

Интервютата за прием в престижните американски университети са интересна част от процеса за кандидатстване. Те служат като възможност интервюиращите да предоставят допълнителна и независима информация за кандидатите за даден университет. Извършват се от бивши възпитаници. Често въпросите са „Защо кандидатстване в университет Х?“. Колкото и стандартен да е този въпрос, не е толкова лесен, защото кандидатът трябва да хем да е искрен, хем да се отличи, хем да покаже, че се е интересувал от университета и смята, че е подходящ за него. Другите въпроси са свързани с личността му, с това, с което обича да се занимава.

В много интересно интервю за BiT Траян Траянов, програмен директор на „Заедно в час“, разказва за интервюто на Харвард. Той е възпитаник на Харвард и е сред доброволците на университета, които интервюират кандидатите от България и Македония.

Траян Траянов обяснява как протича интервюто, какви въпроси се задават, колко души от България са сред допуснатите до интервюто.

 

Траян Траянов обяснява, че интервюиращият дава допълнителна информация за кандидатите, тъй като добре познават своя университет и трябва да преценят дали според тях интервюираният е подходящ. Това не е изпит. Те са нещо като техни адвокати преди офиса по прием в Харвард.

 

Кои са най-важните умения? Траян Траянов споделя, че за тях е най-важна автентичността и искреността на кандидатите. Заради голямата конкуренция, има тенденция да се представят нещата в по-добра светлина. Друго, което често се среща, е, че се дава стандартен отговор защо даден кандидат иска да учи в дадения университет. Всъщност се търсят хора, които са любопитни, вълнуват се от областта, в която искат да учат и съответно са го показали през годините, правили са нещо в тази сфера и са го правили абсолютно от дълбок интерес, а не, защото ще им даде възможност за път към университета. Тези неща много лесно се забелязват в интервюто. Проличава в разговора – каква е мотивацията, колко време отделя.

 

Повечето от кандидатите за Харвард от България са не толкова от София, а от страната. Идват от профилирани гимназии като тези от Хасково, Бургас, Стара Загора, Русе, от които традиционно има много кандидати и са имали студенти в престижния университет. Много от тя се интересуват от природни науки. Това са обикновено деца от олимпийските отбори по математика, физика и информатика. Те са топ кандидатите и често достигат до интервю. Но има и такива, които се занимават с изкуство или литература.

 

И интересна статистика – стотици деца от България кандидатстват всяка година за Харвард и до интервюта достигат 5-10 от тях и обикновено са забележителни по много начини.

 

 

Траян Траянов е възпитаник на Американския колеж в София, на Харвард и Кеймбридж. Присъствала съм на информационна среща в Американския колеж, когато той беше поканен като възпитаник на училището, за да обясни своя път до Колежа и след това към Харвард. Много интересна личност, лектор и модел за подражание е. В интервюто за Харвард ми хареса, че дава и доста полезна информация за кандидатите от страната ни и за това каква е ролята на интервюиращите. Изключително полезно е за хората, които се интересуват от кандидатстване в престижен американски университет.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".