Рубрики
Начало » Образование » Университети » Университети » TУ Делфт » Ето кaк италианска студентка си търси квартира до ТУ Делфт

Ето кaк италианска студентка си търси квартира до ТУ Делфт

 

italian-food-2157246_640

 

 

„Мога да готвя и ще ви науча да приготвяте карборнара и тирамису“.

Това е записала 21-годишна студентка, която завършва Миланския политехнически университет (Politecnico di Milano) и ще продължи в магистърските прогами на Техническия университет в Дефлт. Бъдещата инженерка обяснява, че планира да остане да живее две години в Делфт. Търси си стая в апартамент, който да споделя с други младежи от холандския университет. Описва се като приятелски настроена, отворена и общителна. Но най-много привлича вниманието изречението й, че може да готви и ще научи съквартирантите си да приготвят най-известните италиански гозби. За разлика от всички други монотонни апели за помощ в търсенето на жилище, тази много се отличаваше. Кой не си мечтае за съквартирантка италианка, която готви вкусно!

 

Намирането на квартира се оказва едно от най-големите предизвикателства за студентите в ТУ Делфт. Най-често се разчита на услугите на DUWO, които предоставят достъп до базата данни със стаи и студиа в студенстките резиденции. Процесът обаче е доста бавен. Достъпът става поетапно според периода на заплащането на пълната такса за обучение и за търсене на жилище. Първо се допускат тези, които са платили преди Новата година – период, в който кандидатите за престижните специалности още минаваха дълга изпитна процедура. След като бъдат допуснати до системата на DUWO студентите могат да разглеждат предложенията само в рамките на 14 дни. В града има хубави жилища, но масово не се предлагат за студенти. В други пък се начисляват доста сериозни месечни такси за износване на мебелите, които са в повечето случаи от IKEA. Има и необзаведени имоти. В последно време започнали да се търсят и такива, споделят брокери, които общуват със студенти. Варианти за търсене са различни Фейсбук групи, но доколка са надеждни – едва ли може със сигурност да се каже. Точно в такава Фейсбук група е поместила примамливото си предложение чаровната италианка, която може да готви и да научи и другите да приготвят карбонара и тирамису.

 

Техническият университет в Делфт привлича все повече чуждестранни студенти, особено в последните две години. На голям интерес и внимание се радват и други известни холандски университети. Един от тях панически преди време съобщи, че ще предостави физкултурния си салон за тези, които не могат да си намерят жилища, но студентите ще могат да спят там само от около 23 часа до около 7 часа сутринта и след това в шкафче трябва да си приберат спалния чувал. Миналата година някои университети настаняваха студенти на палатки и в лодки, поради недостиг на общежития и квартири.

 

Интересна е статистиката от кои държави има най-много чуждестранни студенти в холандските университети. Все още първенството се държи от младежите от Германия и Италия. Прави впечатление, че холандските университети са преди всичко предразположени да приемат студенти от Европейския съюз. Миналата година от ТУ Делфт си затвориха по-рано системата за кандидатстване в компютърната специалности за младежи извън ЕС. През тази година рязко повишиха таксите на чуждестранните студенти извън ЕС, а пък тези от ЕС са на ниските, които плащат холандците. Дори за първата година на обучение има допълнително намаление от 50%. По сайтовенте на холандските университети вече се срещат предупреждения към британските кандидати, че след Брекзит ще преминат на по-високите такси.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".