Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Математически турнир „Иван Салабашев“ (2020)

Математически турнир „Иван Салабашев“ (2020)

обн. 26.1.2021 г.

medali

 

 

Нова информация

26.1.2021 г.

Грамотите на най-добре представилите се ученици са изпратени на електронните адреси, от които е извършена регистрацията за състезанието на участниците в състезанието, съобщиха за „Данибон“ организаторите в отговор на въпроси, които постъпиха в сайта. Поради Covid кризата и неприсъственото провеждане на състезанието, тази година няма да се изготвят медали.

 

Ето цялото съобщение:

 

Уважаеми участници в Математическия турнир „Иван Салабашев“,

Грамотите на най-добре представилите се ученици са изпратени на електронните адреси, от които е извършена регистрацията за състезанието. Ако някои от вас не са получили грамотата си за максимален резултат или за отлично представяне, моля да ни пишат.

Получихме много запитвания (не на всички успяхме да отговорим) за това дали ще има медали за най-добре представилите се ученици. Всяка година се опитваме да стимулираме участниците с възможно най-много награди – грамоти, медали и математическа литература. Поради Covid кризата и неприсъственото провеждане на състезанието, тази година няма да се изготвят медали. Надяваме се, че основният стимул за участие на учениците е удоволствието от решаването на задачите и че липсата на медали няма да навреди на тяхната бъдеща мотивация.

С пожелания за здраве и бъдещи успехи,
Емил Колев

22.12.2020 г. – Излязоха резултатите от математическия турнир „Иван Салабашев“.

 

1 клас

2 клас

3 клас

4 клас

5 клас

6 клас

7 клас

8 клас

9 клас

10 клас

11 клас

12 клас

 

Резултатите – тук.

 

 

Отговори

1-9 клас

10-12 клас

 

7.12.2020 г.

 

Около 4000 състезатели са участвали в онлайн състезанието „Иван Салабашев“, което се проведе на 5 декември.

 

Организаторите поместиха информация на сайта си:

 

На 5. декември 2020 година се проведе математическия турнир „Иван Салабашев“. В него взеха участие около 4000 ученици от цялата страна. За първи път в България се провежда онлайн състезание с толкова много участници. Във връзка с логистиката и проведената кореспонденция по електронната поща, бихме искали да споделим с вас как протече състезанието.

Получаването на инструкциите за малка част от участниците беше затруднено от защитите на електронните пощи, които или изпращаха пощата в спам, или не я приемаха. Това наложи допълнително изпращане на инструкции до всички, които ни писаха, че не са ги получили.

Почти всички участници успяха да попълнят тестовете, като не изпитаха трудности при използване на платформата. При тези участници системата работеше както беше описано в инструкциите и техните отговори бяха получени навреме и без проблеми.

Всеки обмен на информация, използващ интернет, крие съответните рискове. На първо място е загубата на връзка (поради слаб интернет или компютърна грешка), което при провеждане на онлайн състезание води до загуба на вече въведени отговори и невъзможност да се продължи състезанието. На онези, които изпитаха този проблем и ни писаха веднага, беше дадена възможност да попълнят отговорите на онлайн формуляр.

Част от участниците не бяха прочели инструкциите, което доведе до неразбиране как работи системата. Тези от тях, които ни писаха, получиха необходимите указания.

И накрая, нещо изключително важно: Както знаете, при онлайн провеждане на състезание отговорността за спазване на правилата пада върху самите участници, а понякога и върху техните родители. Поради това „честното“ провеждане на състезанието не може да бъде гарантирано. Разбира се, за учениците трябва да има стимули и един такъв стимул безспорно е доброто представяне на дадено състезание. Нашето убеждение обаче е, че в случая прекаленото фокусиране върху резултатите не е правилно и не трябва да се прави.

Емил Колев, Албена Василева
7.12.2020 г.

 

 

Основна информация

 

На официалния сайт на турнира „Иван Салабашев“ вече е качена информацията за провеждането му по градове, съобщиха за „Данибон“ от СМБ.

 

Турнирът „Иван Салабашев“ е на 5 декември 2020 г. Тази година ще се проведе онлайн.

 

Началният час за работа е:

за 1. – 4. клас: 10:00 часа

за 5. – 12. клас: 11:00 часа

 

Регламент

 

Турнирът се провежда от секциите на Съюза на математиците в България по места под егидата на РИО на МОН и е предназначен за ученици от 1. до 12. клас.

Времето за работа е 60 минути за 1. клас и 120 минути за останалите класове.

Състезателните теми са за 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. клас, обща тема за 8. и 9. клас и обща тема за 10., 11. и 12. клас.

Задачите от 1. до 10. са с избираем отговор, а задачите от 11. до 15. – със свободен отговор.

 

Автори на състезателните теми през 2020 година са:

 

Николай Николов (10-12 клас), Олег Мушкаров (8-9 клас), Aлександър Иванов (7. клас), Станислав Харизанов (6. клас), Емил Колев (5. клас), Ивайло Кортезов и Мария Томова (3 и 4 клас), Невена Събева и Албена Василева (1 и 2 клас).

РЕГИСТРАЦИЯ

Срокът за регистрация е 30 ноември.

За да се регистрира участник, трябва да се попълни формуляра на съответния локален организатор за даденото училище, град или област. Ако няма такъв, трябва да се попълни последния формуляр.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

 

Таксата за участие е 6 лв. на участник.

Във формуляра за записване има информация за начина на плащане или локалният организатор ще

уведоми как се заплаща таксата.

 

УЧАСТИЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО

 

На посочения адрес при регистрацията, на 4 декември ще се получи инструкции и пробен тест за състезанието, който е добре да се отвори и попълни (родителите на по-малките ученици могат да помагат за пробния тест, за да обяснят на участниците какво да правят). Ако не бъдат получени инструкции до 16:00 ч. на 4 декември, проверете в папката за спам, след което пишете на mat.turnir.salabashev@gmail.com,
като посочите трите имена, класа, училището и града на участника!

 

Учениците от 9. – 12. клас, които ще решават тема от три задачи с подробни решения, трябва по време на състезанието да имат техническа възможност за сканиране и качване на решените от тях задачи (скенер, приложение за сканиране с телефон или в краен случай – снимки с телефон).

 

КЛАСИРАНЕ И НАГРАЖДАВАНЕ

 

Оценяването, класирането и награждаването ще се прави от Централния организатор, ще бъде общо (национално) за всички участници и ще бъде публикувано на сайта на турнира.

 

ЗА КОНТАКТИ

Родителите и участниците могат да задават въпроси на
mat.turnir.salabashev@gmail.com

 

Официален сайт на турнира: https://nsybeva.wixsite.com/salabashev2015

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".