Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » За успешния път на едно момче от Царево към Американския колеж в София и след това към престижен американски университет в Бостън

За успешния път на едно момче от Царево към Американския колеж в София и след това към престижен американски университет в Бостън

Един изключително успешен модел за подражание

Иван Ценов съчетава пиано, математика и физика. Той е пълен стипендиант на Американския колеж в София, а вече и на престижния Тufts University в Бостън.

snimka acs vipusk 2015

 

Обичам да разказвам истории за успешни българи и особено за успешни български деца и младежи. Тези дни ме развълнува изключително много историята за Иван Ценов от випуск 2015 на Американския колеж. Заедно с родители от Колежа събирахме информация накъде продължава випуск 2015 и така научих за Иван. Той продължава своето обучение в Тufts University, Бостън (САЩ) и то с пълна стипендия (70 000 долара на година). Историята му е изключително мотивираща, интересна и заразяваща и в нея има много талант, упоритост, ясни цели на млад човек и прекрасни, любящи близки. Точно от такива примери имаме нужда всички.

След като публикувах статията за него, продължих да получават още писма и коментари за Иван.

 

Иван е изключително талантлив, притежаващ бърза мисъл, феноменална памет и разбира се трудолюбие! Пожелавам му здраве и много успехи по пътя, който е поел! (източник)

 

Иван Ценов е от Царево, но още от първи клас учи в Бургас. Това, което изключително много ме впечатли, е, че учи в две училища едновременно – в ПМГ „Никола Обрешков“ и в Музикалното училище със специалност „Пиано“.

Когато е в 7 клас, решава да учи в Американския колеж в София. Родителите му се притесняват, че това училище не е за техните възможности, но решават да не спират ентусиазма му. Той знае, че трябва да се бори за стипендия и то за пълна. Радостната новина пристига. От кабинета на президента на Колежа се обаждат на семейството му, за да съобщят, че печели Обербауер стипендията. Близките му осъзнават, че Иван трябва да замине сам в София, на 500 километра от тях.

Любовта към музиката явно остава завинаги. Много родители от Американския колеж ми подсказаха, че често сме го виждали на класически и рокконцерти в училището. Но истинската му любов е математиката и физиката. Насочил се е и точно в тази сфера. Иска да учи квантова физика.

И още нещо интересно за Иван Ценов. Има взети 5 изпита с максимален резултат без нито един допълнителен урок. На трите изпита SAT-2 – по математика 2-ро ниво, физика и химия има 800 от 800 възможни точки, а на двата AP изпита има 5 (най-високата оценка).

Свързах се с близките му и ето какво споделиха за „Данибон“:

 

Американският колеж ни даде много. Хората трябва да бъдат информирани за възможностите, които обучението в колежа предлага. Важно е да се знае, че всеки може да кандидатства и не трябва да се стъписват от високата такса. Ако детето заслужава, го приемат и му предлагат постижими условия. Както и добрите американски университети.

Много хора вероятно не знаят за тези условия, които се предлагат в американските университети (разбира се, в най-добрите, които могат да си го позволят). И може би по тази причина много деца не кандидатстват както в колежа, така и в тях. Добре е тези неща да се популяризират.

 

Офертата на Тufts University, престижен американски университет в Бостън, е повече от прекрасна – безплатни обучение, храна, общежитие, отделно джобни пари и 800 долара годишно за книги. Последно преди дни дори Иван е получил колетче с платена виза до Америка и безплатна сим-карта за презокеански разговори.

 

Така че когато поискат някого за студент, в тези университети дават всичко. Дори почти ни се извиниха , че няма да му изплащат джобни за летните месеци, когато е в България, споделиха близките му.

 

Историята на Иван Ценов изключително много ме развълнува. Получих много отзиви след като публикувах статията. Първият коментар беше от родител на друг колежанин:

 

„Иван Ценов е голям талант“.

 

Изпитвам огромен респект към такива деца и към такива родители.

 

Поздравления и много успехи в живота!

 

снимка: АК

обн. 29.7.2015 – 17 ч. 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.