Рубрики
Начало » Образование » Митове за университетите от Бръшляновата лига

Митове за университетите от Бръшляновата лига

 

statue-516079_640

 

Едни от най-престижните университети в света – тези от Бръшляновата лига, винаги са обгърнати от много митове, които се носят за тях. Дали са верни или не, няма точен отговор, но едно е сигурно – те съществуват.

 

В края на 80-те години възпитаник на Харвард решава да обходи всички престижни университети и да разкаже за живота в кампусите, какви са студентите във всеки един от тях, какви митове се носят за всеки университет и какво реално е видял. Тръгва със своя камера и микрофон с една цел: да създаде видеофилм пътеводител за всички тези известни университети.

 

Филмът се казва „Steve Barrett`s Ivy League Tour“.

 

Филмът не е разпростаряван в големи мащаби, продаван е само по пощата. В интернет няма и следа от него, но пък са останали интересни статии за този филм, в които се маркират митовете, за които разказва Барет. Изглежда все още са си живи.

 

Ето митовете за престижните университети, за които научаваме от филма (все пак имайте предвид, че става дума за 1989 г.):

 

Браун – хипи философията изглежда е жива тук. Барет коментира: „Ако в Пристън бихте се чувствали неловко, ако участвате в демонстрации, в Браун ще се чувствате неловко, ако не участвате в такива“.

 

Колумбийският университет – там студентите са доста умни, но и някак по-цинични. Вечно ще акцентират на факта, че университетът им се намира в Ню Йорк. „А има ли по-голям увеселителен парк в света от Манхатън?“, пита Барет.

 

Корнел – този университет притежава най-красивият кампус в Бръшляновата лига. „Сигурно си мислите, че студентите в Корнел основно релаксират. Не, те са изключително конкурентно насочени. Академичните постижения са истинска мания тук“, коментира Барет.

 

Дартмут – типичен „rah-rah“ университет, т.е. за възпитаниците на елитната американска прослойка „препи“ (или още „rah“). Студентите се занимават с много спортове и то със спортове, които са характерни за елита.

 

Харвард – изненадващо Харвард се свързва с доста бохемски живот. Барет го оприличава на „цирк“, защото наоколо винаги било пълно с улични музиканти, жонгльори, бохеми. Това е и училището с най-много отпаднали от учене знаменити имена – олимпийски шампиони, кинозвезди, известни личности.

 

Пенсилвания – тук студентите са далеч по-малко претенциозни в сравнение с тези в другите кампуси от Бръшляновата лига. „Вероятно, защото повечето идват от публични училища“, предполага Барет.

 

Принстън – кампусът е изключително тих, чист и всички се държат цивилизовано. Няма и много какво да се прави там. Основно „отклоненията“ са гледане на филми, малки партита и клубове за хапване. Чужденците и студентите от малцинствата са изключително добре приемани.

 

Йейл – тук студентите са с най-високи резултати от SAT и има най-много възпитаници на елитни частни училища. Това е университетът на „изключителните“ и на най-малко „приятелски настроените“.

 

 

източник: http://articles.chicagotribune.com/

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.