Рубрики
Начало » Образование » Как да изберете университет без да гледате само класациите?

Как да изберете университет без да гледате само класациите?

 

columbia-2261135_640

 

Ако избирате университет и търсите допълнителни критерии, които да улеснят избора ви и той да не е само въз основа на класациите, от сайта Top Universities препоръчват няколко идеи. Те уточняват, че репутацията на университета и качеството на образованието са много важни, но винаги има и други детайли, които влияят.

 

Студентският живот не почва и не свършва само с учене. Най-хубавите моменти от студентството обикновено са извън учебните зали. Затова всеки трябва да избира и според своя начин на живот и ценностите, които най-добре съответстват на неговите разбирания. Дали човек предпочита по-купонджийски град или пък напротив по-спокойно местенце? Дали иска да работи почасово или само ще учи? Дали обича да се включва в общности и клубове или предпочита да се фокусира върху специалността си? Колкото и незначителни да изглеждат тези въпроси, всъщност те са най-важните един човек да е щастлив с избора си.

 

1. Кампус или град

Дали искате да живеете в кампус или в град. Това ще има огромно значение върху това дали искате да се забавлявате.

 

Кампусът е като градче, което е напълно достатъчно само за себе си. В него има всичко. Кампусът е подходящ за младежи, които държат повече на академичната общност, но за други би изглеждало ужасно и каустрофобично.

 

Университет в града е по-подходящ за младежи, които не искат да са вечно заобиколени от състуденти и преподаватели. Този вариант е удачен и за тези, които искат да си намерят почасова работа.

 

2. Близо до дома

Когато се избира университет, колко е отдалечен от дома е най-важният въпрос.

 

Интересна статистика:

 

Средностатистическият британски студент пътува 91 мили.

Средностатическият американски студент пътува 94 мили.

 

 

Ако сте човек, който няма нужда се прибира често у дома, може да гледате и по-далечни университети, които не са близо до родния ви град. Но ако планирате да виждате вашето семейство често, дистанцията ще се окаже огромен проблем. Правилно си преценете колко ще ви струва да пътувате до дома си и обратно, преди да вземете окончателно решение.

 

3. Животът в университета

Животът в университета може да ви даде много повече от самата диплома за висше образование. Университетите развиват личности, които са с всестранни интереси. В тях има клубове, общности в зависимост от интереса на студента.

 

Ако се интересувате какви дейности предлага даден университет, внимателно огледайте сайта му, Фейсбук страницата и потърсете през Гугъл за още информация.

4. Разходи за живот

Това е изключително важен въпрос. Разходите за живот могат рязко да се увеличават. Някои вземат студентски кредити, други започват да работят почасово.

 

Разходите за живот варират от университет до университет.

 

Във Великобритания например разходите за живот в Лондон са два пъти повече в сравнение със Северна Ирландия.

 

Кардиф, столицата на Уелс, се води най-добрият град сред британските по отношение качество и разходи за живот за студенти.

Вие сте на ход

Изборът на университет трябва да не е само по класации и репутация, но и по важния фактор – кое е най-подходящо за дадения студент според разходи за живот, тип характер, желание за активности, намерение за работа.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".