Рубрики
Начало » Образование » Как да разберете, че скоро ще имате отговор от университета Сейнт Андрюс?

Как да разберете, че скоро ще имате отговор от университета Сейнт Андрюс?

Когато видите „Pending Decision“, очаквайте скоро решението

 

University_of_St_Andrews_Courtyard

При кандидатстването в някои университети понякога има сигнали, че скоро може да очаквате отговор на тяхното решение – дали сте приет или кандидатурата ви е отхвърлена. Елитният шотландски университет например помества в платформа си, в която кандидатът има регистрация, кратки съобщения. Докато тече подборът има съобщение „Checking Application“. Часове или ден преди да стане ясно решението, излиза в платформата ново съобщение „Pending Decision“. Когато видите такова изписване, проверявайте по-начесто профила си в UCAS. До няколко часа или рано сутринта на другия ден вероятно ще разберете решението на Сейнт Андрюс. За това свидетелстват много кандидати в британския форум The Student Room. Малко по-късно, а може и на следващия ден, ще се появи и надпис в платформата на Сейнт Андрюс: „Decision made“. Под него ще видите съобщение от университета. Ако е отказ, пише причината за отказ. Обикновено е огромен брой кандидати за много малко места. За кандидатите от Европейския съюз има квоти и бройките са много малко. Така че дори и да покриват изискванията или даже да ги надхвърлят, пак в повечето случаи получават отказ.

 

От британския форум The Student Room става ясно, че на 7 март 2019 г. много от тазгодишните кандидати от Европейския съюз са научили решението на Сейнт Андрюс. Това е ценен ориентир и за кандидати от следващите випуски кога да очакват решенията.

 

Двата известни шотландски университета Единбург и Сейнт Андрюс са със слава, че късно обявяват решенията си, дори и да се кандидатства много рано, например преди срока за кандидатстване в Оксфорд и Кеймбридж – 15 октомври. Крайният срок за кандидатстване в шотладските университети е 15 януари. За Единбург прогнозата е, че решенията ще станат ясни в средата или до края на март, макар че европейски студенти започнаха да съобщават за получени оферти или откази още на 8 март тази година.

 

Европейските студенти (поне до този випуск) се възползват за шотландските университети от по-ниските такси като местните кандидати. Попадат в общата бройка с квоти за студенти от Шотландия и ЕС, където конкуренцията е най-жестока. Има и подквоти за различните държави. За България не съм видяла какъв е процентът, но си спомням, че видях статистика за Унгария, при които беше около 4%, т.е. приемат само около 4% от кандидати. Процентът на приетите от Англия е много по-голям, но те плащат таксата, която е за английските университети, т.е. е по-висока от тази, която заплащат младежите от Шотландия и ЕС. Има и трета категория студенти – международните. Те са с най-високата такса и са приети почти 80% от тях. Международните и английските кандидати получават обикновено много бързо отговор от шотландските университети. Често международните студенти си поместват резултатите от САТ и се вижда, че изискванията към тях не са толкова високи колкото към европейските кандидати.

 

Университетът „Сейнт Андрюс“ е изключително уважаван, особено във Великобритания. В него са завършили Кейт Мидълтън и принц Уилям. Много популярни са хуманитарните дисциплини, история, международни отношения, а така също вероятно това и мястото за изучаване на „История на изкуствата“. Привлича студенти от аристократичните британски среди и от високата средна класа. Скоро се прочу и случай с богата индийска студентка, която наемаше голям персонал, който да я обслужва докато е първокурсничка.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".