Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Дигитално образование » Как да се подготвяте за олимпиади по математика?

Как да се подготвяте за олимпиади по математика?

 

writing-104091_640

 

Покрай Младежката балканска олимпиада по математика се зарових за още информация за олимпиадите по принцип и по-скоро как протича подготовката на олимпийците. Открих страхотна статия на английски, написана от бивш участник в Международната олимпиада по математика. Авторът се казва Випул Наик и е бил част от националния отбор на Индия. В подробна публикация разказва какви сайтове, книги и списания е ползвал за своята подготовка.

 

Випул Наик препоръчва горещо няколко сайта за подготовка на олимпийци:

 

http://mathworld.wolfram.com
http://planetmath.org
http://www.artofproblemsolving.com
http://eng.mathdb.org

 

Хубаво е да се изчетат внимателно и всички статии в Уикипедия за конкретните олимпиади.

 

Има и препоръчани сайтове на бивши олимпийци, в които са споделяли своя опит и има задачи, но повечето вече не съществуват за съжаление.

 

Сайтът на John Scholes вече не съществува, но има обаче негово копие https://mks.mff.cuni.cz/kalva/

 

Препоръчани са сайтовете на Reid Barton (вижте в следващия абзац), Andrei Jorza и Hojoo Lee, но и те вече не съществуват. Добре е обаче да се търси информация и по имената на тези състезатели и вероятно може да се намери нещо важно, затова ги поставям тук.

 

Reid Barton е един от топ състезателите в света. Четири пъти е бил златен медалист от Международната олимпиада по математика и два пъти – златен медалист от Международната олимпиада по информатика. Интересно в биографията му още е, че от 3 клас нагоре е бил домашен ученик, но е имал курсове в университети. От 8 клас работи почасово към MIT. Завършил е MIT и Харвард.

 

В статията ще откриете и много книги, които авторът препоръчва и прави кратки коментари за всяка от тях.

 

Статията можете да откриете ТУК.

 

А ТУК има и още негови статии за подготовката за олимпиадите.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.