Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Какво ще стане с матурите в 12 клас?

Какво ще стане с матурите в 12 клас?

 

ngdek1

 

Най-негативният сценарий около матурите в 12 клас е ограниченията заради коронавируса да продължат и през май, споделя министърът на образованието Красимир Вълчев пред „24 часа“. Тогава не само в България, но и всички страни ще вземат мерки за отлагане на изпитите. Ще има координация с висшите училища, защото много 12-класници кандидатстват в чужбина.

 

При другите сценарии няма да се налага отлагане на матурите. Ще се намали съдържанието. Възможно е изпитите да бъдат само върху материала от първия срок.

 

Красимир Вълчев допълва, че се преориентират изпитите да мерят умения за решаване на проблеми, подобно на международните тестове PISA. Така няма да е необходимо изпитът да бъде върху заучен материал.

 

Матурите на 12-класниците са планирани през май. Какво ще се случи с тях? Ще се включва ли материалът от дистанционното обучение? Тези въпроси са зададени от читател на „24 часа“, притесняващ се от удължаване на учебната година и как това ще се отрази върху кандидатстващите в чужди университети. От „24 часа“ са поставили запитванията за отговор към министъра на образованието Красимир Вълчев. Прочетете подробности тук.

 

Подобни въпроси около финалните изпити възникнаха и във Великобритания. Вчера бяха отменени изпитите A level и GCSE. Борис Джонсън увери учениците, че имат нужната „квалификация“ за влизане в университети, но не уточни как точно ще се случи това.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".