Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Председателят на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров получи престижна математическа награда

Председателят на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров получи престижна математическа награда

 

https://www.facebook.com/BulgarianMath/

https://www.facebook.com/BulgarianMath/

 

 

В последните години едни от най-радостните новини в България са свързани с математиката. Отново имаме добра новина. Този път престижното отличие е за български академик.

 

На 30 юли 2016 в Хамбург, Германия, на Световния конгрес по математическо образование акад. Петър Кендеров (председател на УС на Съюза на математиците в България) получи наградата „Пол Ердьош” на Световната федерация на националните математически състезания, съобщи за „Данибон“ проф. Петър Бойваленков. Наградата е за 2014, но се връчва сега.

 

 

Това е най-престижната награда в областта на математическите състезания! Името на наградата говори достатъчно, коментира проф. Петър Бойваленков.

 

 

Престижното отличие се връчва за втори път на българин. Преди това с него е бил удостоен и Йордан Табов през 1994 година.

Наградата, която се присъжда, е свързана с името на големия унгарски математик Пол (Пал) Ердьош, роден на 26 март 1913 г. в Будапеща. Известен е с огромната си плодовитост. Има над 1500 математически публикации. Изпреварва го само Леонард Ойлер. Пол Ердьош е една от най-ярките фигури в математиката на XX век. Също така е най-известният решавач на задачи в света в продължение на 60 години. Наричан е „източноевропейският Рамануджан“, „съвременният Ойлер“, „Моцарт на математиката“.

Поздравления за наградата и признанието на акад. Петър Кендеров!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".