Рубрики
Начало » Бизнес » Южнокорейски частен учител печели по 4 милиона долара на година

Южнокорейски частен учител печели по 4 милиона долара на година

 

korejski uchitel 4 million dollara

Основната цел на южнокорейците е да попаднат в топ университет в света. Това означава не само добро образование, добра работа, но и намирането на подходящ съпруг или съпруга, а така също и контакти за цял живот. За да се стигне до желания топ университет, южнокорейските ученици учат усилено всеки ден. Учат и в училище, учат и след училище при елитни частни учители в т.н. hagwons – частни образователни академии.

Ким Ки-хун, южнокорейски частен учител, изуми света със своята годишна заплата – 4 милиона долара. Тя нараства всяка година. Името му е марка в Южна Корея. Учениците го възприемат като истинска звезда и всеки се опитва да се запише на неговите курсове.

Г-н Ким преподава английски от 20 години, но не в училище, а винаги като частен учител в т.н. hagwons – частни образователни академии. Работи за Megastudy – онлайн hagwons. Бизнес моделът му се изучава вече на Запад и често се пишат статии в престижни американски и западни вестници за него. Той е учителят-милионер, който работи много, но и печели много: 60 часа на седмица – 4 милиона долара на година. Заплатата му е потвърдена от Megastudy.

Бизнес-моделът му всъщност е точно такъв, какъвто се препоръчва от много съвременни бизнес гурута – преподаване чрез онлайн лекции, за да могат да се обхванат повече ученици. За разлика от повечето, които само дават мъдри съвети как да се работи по този начин, г-н Ким го е направил още преди години.

 

 

На седмица от тези 60 часа, в които работи, само 3 часа чете лекции, които се записват и се разпространяват онлайн срещу заплащане (4 долара на час). Останалите часове от дългата си работна седмица той прекарва в отговаряне на онлайн запитвания на своите ученици, разработва нови учебни програми и пише нови учебници – 200 на брой към този момент.

Благодарение на силното желание за знание в Южна Корея, в момента страната на челни места във всички световни образователни индустрии. Само преди 60 години е имало масова неграмотност в държавата, но в последните десетилетия се променя бързо. В най-новите изследвания на PISA южнокорейските ученици заемат в света 2 място по четене, четвърто по математика и шесто по науки. По четене са изпреварени само от Шанхай. По математика пред тях са Шанхай, Сингапур и Хонконг. По науки единствената не-азиатска страна пред тях е Финландия (2 място), иначе отново са азиатските-отличници – Шанхай, (Финландия), Хонконг, Сингапур, Япония, Южна Корея. За сравнение – България по четене е на 48 място, по математика – на 46 място, по науки – на 46 място. И още нещо интересно – 93% от южнокорейците завършват гимназии, а в САЩ, например, само 77% завършват гимназиалната си степен.

В Южна Корея родителите често дават голяма част от заплатата си за образованието на децата си. В статия в 2007 г. за академията, в която работи г-н Ким – Megastudy, родител разказва, че заделя всеки месец по 1000 долара всеки месец за двете си деца, които са в гимназия, за да могат да получават и допълнителни знания след училище. Той споделя, че тази сума е половината му заплата.

Частните уроци набират все по-голяма сила в цял свят, коментира в статия за г-н Ким Wall Street Journal. На много места се приемат като сенчеста икономика. Дори и в Южна Корея са се опитвали на няколко пъти да ограничи дейността на тези частни академии, дори през 80-те години ги забраняват, но жаждата за знания отново им преправя път и след всяка намеса на държавата стават все по-силни. И благодарение на тях в момента Южна Корея е супер сила в образованието. „Единственото решение е държавното образование да се подобри и модернизира“, смята г-н Ким.

 

korejski uchitel

 

В Южна Корея преподавателите в т.н. hagwons са повече от учители. Те прилагат съвсем нови образователни методики. Те ползват новите технологии. Те са учители-звезди за своите ученици. Учениците сами си ги избират и се записват за техните лекции или гледат платените видео-уроците на определени преподаватели. Колкото по-добър, атрактивен, иновативен и полезен е един преподавател, толкова повече печели. Отделно hagwons постоянно рекламират постиженията на своите възпитаници и това е още по-примамливо за семействата, които търсят още знания за децата си.

Частните академии постепенно влизат в живота на всяко семейство. Родителите получават постоянно отчети, информация, обаждания. Всеки следобед родителите получават тестови съобщения, когато децата им пристигнат в академията. След това получават съобщение какъв е техният напредък. 2-3 пъти в месеца учителят се обажда на родителите, за да информира как вървят нещата с детето му. На няколко месеца пък се обажда директорът на академията, за да докладва и той това, което се случва. В Южна Корея ако родителят не е ангажиран с образованието на децата си, се приема като провал на учителите, а не на семейството.

Учителят става най-важното нещо в образованието в Южна Корея. Учениците се регистрират в частните академии заради конкретни учители. Знаменитите учители често се привличани от една в друга академия. Затова и 4 милиона долара годишно на г-н Ким не учудва никого там.

Заплатата на учителите се определя от това колко ученици се запишат за неговите лекции, какви постижения постигат възпитаниците му, а така също се пускат редовно и анкети сред ученици и родители с въпроси: „Колко подготвен е учителят?“, „Колко вълнуващо преподава?“. „Учениците са нашите клиенти“, казва един собственик на частна академия. Ако учителят има малко ученици, ако получават ниски оценки от анкетите, може да бъде уволнен. Но ако се справя чудесно, ако учениците го харесват и постигат високи резултати, той може да печели и милиони.

Частните академии в Южна Корея са два вида – онлайн и офлайн. При офлайн академиите класовете са по-малки в сравнение с тези с държавните училища (за две частни южнокорейски училища, които са сред топ училища в света по % на изпратени деца в „Бръшляновата лига“, ще ви разкажа допълнително, защото и техният модел е често цитиран и изучаван). Отношението учител-ученик-родител е коренно различно. Учителите експериментират с новите технологии и по-разчупени методи на обучение. Онлайн академиите са по модела на Megastudy.

Три четвърти от децата в Южна Корея учат в частни академии. През 2012 година родителите плащат за тези услуги 17 милиарда щатски долара. За сравнение американците са дали за видео игри 15 милиарда долара. Образователната индустрия в Южна Корея вече е толкова печеливша, че привлича инвестиции от фирми като Goldman Sachs, Carlyle Group и A.I.G.

Г-н Ким има 150 000 ученици годишно, които гледат неговите онлайн-лекции. Повечето са гимназисти и искат да подобрят своите резултати на тестовете – южнокорейска версия на SAT. За образователната империя на г-н Ким работят 30 служителя, които му помагат с управлението и с издателската дейност. Печели по 4 милиона долара на година. Компанията, чиито служител е – Megastudy се „листва“ на фондовата борса в Южна Корея.

Wall Street Journal сравнява заплатата на г-н Ким с тази на скъпоплатени професионални американски спортни звезди. И добавя: „Ако някой в Америка беше с неговите способности и амбиции, той сигурно щеше да стане банкер или адвокат, но в Южна Корея той е учител и то много богат“.

източник: Wall Street Journal, http://www.rjkoehler.com/, HuffPost, Wikipedia, http://www.megastudy.net/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.