Рубрики
Начало » Образование » Браво! » „Знанието е сила“ – за американските училища KIPP за бедни деца, които успяват да влязат после в елитни колежи

„Знанието е сила“ – за американските училища KIPP за бедни деца, които успяват да влязат после в елитни колежи

 

KIPP CONNECT Houston Primary  източник: kipphouston.org

KIPP CONNECT Houston Primary
източник: kipphouston.org

 

Единствен шанс – „Знанието е сила“

 

Денят им започва рано и продължава дълго. Учениците сами са си избрали тази съдба. И дори подписват договор, че са съгласни с натоварването и ученето. Обикновено са от много-много бедни семейства и почти нямат никаква перспектива за по-добър живот. Единственият им шанс е програмата „Знанието е сила“ и училищата KIPP. Но трябва да са амбициозни, упорити, да не се страхуват от натоварване, да имат също така мотивирани родители и най-вече – да имат късмет чрез лотария да успеят да влязат точно в такова училище КIPP.

KIPP („Knowledge Is Power Program“ – Програма „Знанието е сила“)

 

KIPP е американска програма и мрежа от училища в САЩ, които са безплатни за децата, но в тях се предлагат амбициозни програми и дават шанс на бедни деца да получат добро образование и след това да продължат да учат в престижни колежи. Над 95% от учениците в тези училища са от афроамерикански или „хиспански“ произход. В национален план 90% от всички ученици в KIPP училищата са приети в подготвителни гимназии за постъпване в колеж и 80% са постъпили след това в колеж. Факти, които се отчитат като голям успех на програмата, защото става дума за деца от изключително бедни семейства, които са нямали никога висшист в семейството си.

 

Програмата KIPP е създадена през 1994 г. от Дейв Левин и Майк Файнбърг. През 2000 г. стават партньори с Дорис и Доналд Фишър, съоснователи на Gap. През 2014 г. училищата KIPP празнуват 20-тата си годишнина и целите за следващите години са още по-големи. В момента имат 50 000 ученици в 141 училища в 20 щати в Америка.

„Няма преки пътища към успеха!“

 

Целта е високи постижения на децата.

 

Работят на принципа:

 

„Няма преки пътища към успеха!“

 

Трябва да се учи много, да се прекарва повече време в училище, държи се изключително много на „добрата стара дисциплина“, учениците трябва да са максималко ангажирани с учебния процес и да са отговорни, имат натоварена учебна програма, работи се с тях, за да развият необходимата култура за постигане на високи успехи, получават всякаква подкрепа за развитие на знания, умения и характер, които са необходими за влизане след това в най-престижните гимназии, колежи и въобще са важни за конкурентния свят, в който живеем. Всичко това е въпрос на „издръжливост“, „мотивация“, но има и награди, поощрения и забавления, разказва Малкълм Гладуел, който отделя няколко страници на тази успешна програма в книгата си „Изключителните“.

Лотарията

 

Учениците могат да учат в училища KIPP след лотария. Но преди това самият ученик трябва да иска да учи в такова училище. Когато е убеден, учител или директор от KIPP училище го посещават в дома му и обяснява на цялото му семейство какво представлява програмата и какви отговорности имат ученикът, семейството му и учителите му. Всички подписват заедно договор и обещават да направят всичко по силите си, за да може детето да успее да отиде да учи след това в университет.

 

Класовете в KIPP

Класовете в училищата KIPP са малки, обстановката е по-приятелска в сравнение с типичните държавни училища. Ученикът се чувства по-комфортно. С група деца работят няколко учители по различни учебни предмети. Целта е тези деца да завършат успешно и да станат студенти. Дори след като отидат в университет, те продължават своите контакти с академичните съветници на своите KIPP училища, които винаги им помагат – подбират им колежи с пълна или почти пълна стипендия, съдействат им с оформяне на документите и CV, търсят им работа и ги насочват към дадена кариера.

znanieto e sila

Чек за академични успехи

 

И нещо интересно – всяко KIPP училище получава в края на годината чек от KIPP фондацията на Дорис и Доналд Фишър. Средствата се определят според постигнататите академични успехи, поведението и цялостната „картинка“ в даденото училище.

Привилегията

 

И още нещо, което е добре премислено.

 

В края на учебната година, KIPP учениците имат привилегията да участват в едноседмична екскурзия. Така се дава шанс на учениците с ниски доходи да получат нови възможности. Екскурзиите варират в различните училища и в различните класове.

 

Например в KIPP Middle School Academy в Хюстън, Тексас, изпращат петокласниците във Вашингтон; шестокласниците пътуват до Юта; седмокласниците до източното крайбрежие (Ню Йорк, Кънектикът, Ню Джърси и Масачузетс), за да се насладят на играта на Бродуей, да посетят забележителности или пък елитни колежи; осмокласниците отиват до западното крайбрежие (Калифорния), за да видят Националния парк Йосемити, Дисниленд, други туристически атракции и най-вече колежите.

Програмата в KIPP

 

В училищата KIPP приемът е за 5 клас. Повечето деца, които имат късмета да влязат в KIPP, все още трудно четат. Реално бързо трябва да наваксат всичко, защото ги чака сериозно учене и голямата цел – колеж.

 

Учебните занимания започват около 7,30 часа сутрин и са до 17 часа. След това обаче имат занималня, извънкласни дейности и спорт и това е поне до 19 часа.

 

Денят им започва с първи час по логическо мислене, пише Малкълм Гладуел в книгата си „Изключителните“.

 

След това са на блокова система – 90 минути английски език, 90 минути или 120 минути математика. Всеки ден имат по един час природни науки, по един час обществени науки, музика и най-интересното – всички трябва да свирят в училищния оркестър.

Повече учене

 

Статистиката сочи, че учениците в KIPP училищата учат 50-60% повече в сравнение с деца от държавните училища в САЩ. Отделно се учи поне две съботи в месеца, а така също и се ходи на училище през част от лятото.

 

Малкъм Гладуел цитира проучвания, че най-голямата пропаст в знанията между децата от бедни и богати семейства се оформя по време на дългата лятна ваканция. Богатите деца винаги се усъвършенстват през лятото и имат много допълнителни и надграждащи занимания, а бедните деца са оставени на самотек и никой не се занимава с тях през ваканцията.

 

Точно и това се опитват да избегнат в училищата KIPP и предлагат занимания и през лятото за своите ученици.

източник: KIPP Youtube

източник: KIPP Youtube

 

Бурен напредък

 

Три години след като влязат в KIPP училището, учениците там вече натрупват много повече знания в сравнение с бившите си съученици от обикновените училища, сочи проучване на Mathematica, цитирано от Хъфингтън пост – например с 11 месеца са по-напред в математиката, с 8 месеца в четенето, с 14 месеца в научните знания, с 11 месеца в социалните дисциплини. Дори опонентите на KIPP училищата са впечатлени от този бурен напредък.

Животът на едно 12-годишно момиченце от KIPP

 

Малкъм Гладуел проследява живота на едно 12-годишно момиченце в книгата си „Изключителните“.

 

Тя е ученичка в KIPP училище.

 

Всяка сутрин става в 5,45 ч. Повечето й съученици също стават толкова рано (дори някои в 5,30 ч.), а после пътуват дълго до училище с градски транспорт – автобус или метро. Прибира се вкъщи към 17,30 часа, но има много домашни и ги пише за около 2-3 часа, но понякога и до 23 часа. Ако не успее с всичките, става в 3-4 часа и дописва. За страничен наблюдател в KIPP е много трудно, но децата споделят, че бързо се свиква и най-вече си заслужава, защото дава шанс на бедни деца за по-добро бъдеще.

 

Именно заради този огромен труд над 90% от децата в KIPP училищата получават пълни или почти пълни стипендии от елитните американски колежи.

 

„Работи усърдно! Бъди добър!“

И за финал по темата – мотото на KIPP училищата е:

 

 

„Работи усърдно! Бъди добър!“

 

Мисля, че казва всичко и е една добра рецепта за успех.

 

източник: http://www.kipp.org, Wikipedia, Huffington Post, Mathematica, Малкълм Гладуел „Изключителните“

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.