Рубрики
Начало » Образование » 8000 китайски студенти са изгонени от американски университети за преписване и лоши оценки

8000 китайски студенти са изгонени от американски университети за преписване и лоши оценки

 

chinese studenti usa

Китайските студенти вече не са това, което бяха. В последните пет години коренно се е променил имиджът им в престижните американски университети. Само за миналата година 8000 китайски студенти са изгонени от топ колежи на САЩ. Причината – преписване, плагиатство, лоши оценки, сочи анализ на WholeRen Education, американска компания, която се грижи за приема на китайски кандидат-студенти в американски университети.

15 китайски студенти са обвинени в участие в схема за явяване на изпити в американските колежи.

„Образът на китайските студенти години наред е бил безупречен – това бяха първокласни студенти. Сега идват богати деца, които мамят“, споделя Чен Ханг от WholeRen Education пред Wall Street Journal.

 

chinese student usa uni

 

Двадесет години бърз икономически растеж и процъфтяваща средна класа в Китай – това са двата основни фактора, които оказват влияние много китайски семейства да изпращат децата си в престижни американски университети. От няколко години се говори, че много от китайците вече дори не се борят за стипендии и финансова помощ, а успяват сами да си плащат обучението.

По данни на китайското министерство на образованието през миналата година 459 800 кандидат-студенти са заминали да учат в чужбина. Повечето от тях са си плащали сами образованието или пък са имали отпуснати стипендии от американски университети. Китайското правителство е спонсорирало само 4,6% от кандидат-студентите.

За разлика от американските студенти, които избират университет според възможностите си, китайските студенти се интересуват най-вече от репутацията му и се опитват да пробият в топ университети. В действителност те не винаги са готови да учат в толкова конкурентни университети. По тази причина все по-често се среща сред тях да преписват, да плагиатстват или да плащат на други студенти да им пишат проектите. А и има културни различия в образованието в Китай и в САЩ по въпроса кое и какво е допустимо и какво не е. Прави впечатление дори, че така важните есета за прием в американските университети, които трябва да са уникални, са писани по шаблони и често са почти еднакви. Китайската мечта е децата да учат в престижни чужди университети и затова се наемат консултанти срещу завидни суми от 6000-10 000 долара, а има и бонуси за прием в топ университет, а те явно пишат еднакви есета, съобщава CNN.

В САЩ има близо 1 милион чуждестранни студенти и най-големият е броят на китайските. Те са около една трета. Повече от половината от китайците са в американски университети от топ 100. Прави и още нещо впечатление – вече нараства и броят на китайците в американските гимназии, съобщава Ню Йорк Таймс. Като причина се посочва, че китайската образователна система е ориентирана към тестове и те искат да избегнат страничните проблеми о това и гледат да заминат да учат в чужбина максимално по-рано, за да си гарантират после прием в престижни американски колежи.

За близо 70 години никога не е имало такава доминация на студенти само от една държава. Преди китайците да започнат така да доминират в американското висше образование, номер едно по брой студенти е била Индия. Исторически обаче топ дестинация за индийците е Великобритания.

Топ 5 държави, от които се рекрутват най-много чуждестранни студенти: Китай, Индия, Кувейт, Бразилия и Саудитска Арабия.

 

източник: Wall Street Journal, New York Times, Business Insider, CNN,  WholeRen Education

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.