Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Класации » Класация на държавите въз основа на резултатите на учениците от PISA 2018 – четене, математика и наука

Класация на държавите въз основа на резултатите на учениците от PISA 2018 – четене, математика и наука

 

125 su stulbi

 

Българските ученици продължават да дават ниски резултати по четене, математика и наука, сочат новите данни от изследването PISA 2018, които бяха оповестени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. То е проведено сред 600 000 ученици от 79 държави. 6900 ученици на 15-годишна възраст от 197 български училища са се включили в проучването. Средният им резултат по четене е 420 т., по математика – 436 т., а по природни науки – 424 т.

 

Начело на класацията са китайските ученици. Следват тези от Сингапур. Естонските младежи са с най-високи резултати сред европейците. Финландците, които дълго бяха сочени за пример, остават две места след тях, изпреварени от канадците. В топ 10 са и поляците. От държавите в Европейския съюз България е на последно място. Сред балканските държави с по-лоши резултати са Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово.

 

 

 

 

Тестовете можете да видите тук.

 

източник: ОИСР

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".