Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » „И 2-класник може реши, и професор може да сгреши“

„И 2-класник може реши, и професор може да сгреши“

Второ, допълнено издание на сборника с математически задачи от доц. д-р Ивайло Кортезов

kortezov kniga 2 class

Много често получавам запитвания какъв сборник със задачи мога да препоръчам за по-малки ученици, а някои от въпросите са къде могат да бъдат намерени задачите на доц. Ивайло Кортезов. Вчера ми стана много приятно, че успях да насоча майка на малък математик към конкретен сборник и то точно на доц. Кортезов. Този разговор стана и повод да помоля доц. Кортезов да представя в Danybon новата му книга, която излезе преди дни – точно за празниците в края на декември 2013. Сборникът е с добре познатото ни закачливо заглавие – „И 2-класник може реши, и професор може да сгреши“. Книгата е второ, допълнено издание.

Задачите в книгата са за второкласници. За решаването им са достатъчни знанията от средата на първия срок на 2-ри клас. Подредени са по теми. Във всяка тема при всяка следваща задача трудността й нараства. Темите приблизително съответстват на тези от националните математически състезания „Черноризец Храбър“ и „Иван Салабашев“. Задачите в края на всяка тема са доста нестандартни. Важно е учениците да знаят, че това не е контролна работа и не е необходимо да решават всичко. Това е състезание, в което трябва да се радват на преодоляването на всяка задача. Ценно е да научат подходите към тези, които преди са нямали идея как да „атакуват“.

Интересна е темата за методите за допълване на магически квадрати. Тя е отделена от другите и на 12 страници има подробни обяснения и примери.

Повечето задачи имат избираем отговор, а в останалите отговорът е число. Отговорите и решенията са в края на книгата.

Официално турнирът „Черноризец Храбър“ до 2009 година е само с теми за 3-12 клас. Състезанията за 2 клас през този период са провеждани единствено в „Академия XXI век“ в Пловдив и нямат статут на национални. В книгата за първи път се публикуват заедно задачите от тези състезания.

От днес сборникът „И 2-класник може реши, и професор може да сгреши“ може да се купи в книжарницата на „Регалия“, стаи 214 или 220, Института по математика и информатика към БАН, ул. Акад. Г. Бончев, блок 8. Цената е 7 лева. За удобство на тези, които живеят в страната, доц. Кортезов предложи да му пишат на личния мейл kortezov@gmail.com с уточнението, че може би не винаги ще успява да отговаря веднага, но е добре да има и такъв вариант.

Предавам една молба от доц. Кортезов:

Преди време е получил писмо от родители от Габрово, които са прочели на сайта ми за неговата книга за 2-класниците. Предложил им е да даде книгата на негови колеги от Габрово, с които ще се види на Зимните математически състезания в Бургас (31.01-02.02), а след това семейството да я вземе от габровските преподаватели, за да се спестят пощенски разходи. В момента обаче доц. Кортезов не може да открие мейла на габровското семейство и молбата му е да поместя това съобщение, за да може да достигне до тях, тъй като става ясно, че четат Danybon. Ако видят съобщението, нека отново да му изпратят мейл на kortezov@gmail.com, за да подновят кореспонденцията си.

И в тази връзка – отново за книгата на доц. Кортезов и за хората от страната, които искат да си я вземат, но може да се спестят куриерски разходи. Тъй като предстоят Зимните математически състезания в Бургас (31.01-02.02), доц. Кортезов може да вземе книги там и ако има желаещи, които са в Бургас или ще пътуват за Бургас, нека да му пишат на kortezov@gmail.com, за да знае колко книги да приготви и да се разберат как им ги даде.

Надявам се да съм помогнала. Стана ми много мило.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.