Рубрики
Начало » Образование » Справочник » SAT/IELTS/TOEFL/AP » Кои резултати от PSAT са добри?

Кои резултати от PSAT са добри?

 

student-1178024_640

 

На 12 декември 2016 година излязоха резултатите от PSAT. Изпитът се проведе в средата на октомври. На него се явиха и ученици от Американския колеж в София. PSAT не е с такава важност, както SAT, но служи като добър ориентир какъв резултат биха имали учениците на SAT и какви са им възможностите за прием в добър американски университет. Също така подсказва в какви области трябва да се подобряват, а така също има дори и изчисления колко часа са им необходими да учат, за да имат високи резултати на SAT.

 

Максималният брой точки при PSAT са 1520. На всеки от двата раздела максимумът е 720 т. При новия SAT максиамалният брой точки е 1600.

 

Всеки въпрос в PSAT е с различна трудност. След като учениците получат резултатите си, могат да видят кой въпрос с каква трудност е бил. Не задължително трудните въпроси да са само в края, може да има и в началото, но в края се струпват повече трудни въпроси. Въпросите се делят на три нива по трудност: лесни, средни и трудни.

 

При PSAT има два раздела:

– четене и писане;

– математика.

 

Има три оценки:

– за раздела четене и писане;

– за раздела математика;

– обща оценка.

 

Всеки от двата раздела се оценяват с оценки между 160 и 760 т. Общата оценка може да варира между 320 и 1520 т.

Какви точки от PSAT се приемат за добър резултат?

 

psat

 

Сайтът Kaplan Test Prep помести информация кои оценки са добри.

 

Топ PSAT точки

Това са точки, които ви поставят, сред най-добрите 10% от явилите се изпита.

Общ резултат: 1210-1520 т.

Математика: 620+

Четене и писане: 620+

 

Конкурентни PSAT точки

Това са точки, които ви поставят, сред най-добрите 25% от явилите се изпита.

Общ резултат: 1070-1200 т.

Математика: 560-610

Четене и писане: 560-610

 

Добри PSAT точки

Това са точки, които ви поставят в предните позиции (сред най-добрите 50% от явилите се на изпита), но няма да са благоприятни за вас.

Общ резултат: 950-1060 т.

Математика: 500-550

Четене и писане: 500-550

 

Ниски PSAT точки

Тези резултати може да са достатъчни, но ви поставят под средното ниво, получено на този изпит.

Общ резултат: под 1050 т.

Математика: под 500

Четене и писане: под 500

 

PSAT и SAT

 

Двата формата – PSAT и SAT, вече доста си приличат, коментират анализатори. PSAT е по-олекотен изпит и се приема като добър вариант за тестване за SAT.

Един от съветите, който срещнах, как да се прогнозира резултата на SAT спрямо точките от PSAT е следният:

Тъй като PSAT е по-лесен, но и с по-малко точки, взема се самият резултат от PSAT и той показва колко точки човек би има на SAT, ако се е явил в същия ден. Например, ако има 1380 т. или 1400 т. – това е много висок резултат за PSAT (99% от явилите се, са с по-нисък резултат), но пък ако се съотнесе към SAT – не е чак толкова бляскав и може и да не стигне за топ университети.

Изпитът показва какво трябва да се подобри, а дори има и сайтове, които изчисляват колко часа учене са необходими за висок резултат на SAT. А това, което най-добре показва PSAT, е къде е ученикът спрямо връстниците си, държали този изпит и най-вероятно биха се целили в хубави американски университети.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".