Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Кои са важните математически състезания до края на учебната 2012/2013 година?

Кои са важните математически състезания до края на учебната 2012/2013 година?

SMG

В началото на 2013 реших да си направя списък на важните математически състезания до края на учебната година, за да знам кога големият ми син има ангажименти и да ми е по-лесно да планирам другите семейни дела. Разпределила съм турнирите, които ми се струват интересни по месеци и се провеждат в България.

За ваше улеснение съм включила и тези за по-големи ученици, макар че аз се интересувам основно от 6 клас.

Януари

1. Математическо състезание „Роман Хайнацки”, 25-27 януари 2013 г., Ямбол.

2. Зимни математически състезания
– 8-12 клас – 25-27 януари 2013, Пловдив;

Февруари

3. Национална олимпиада по математика:
– Областен кръг – 25 февруари 2013, 9:00 ч.;

Март

4. Математическо състезание между профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил, 22-24 март 2013, Ловеч.

5. Математическо състезание “Европейско кенгуру”
– Областен кръг – 23 март 2013;

6. Пролетни математически състезания, 29-31 март 2013
– 4-8 клас – Варна; 9-12 клас – Ямбол.

Април

7. Национална олимпиада по математика:
– Национален кръг – 12-14 април 2013, София.

8. Турнир по математика „Р. Грозданов“, 13 април 2013,Пловдив.

9. Великденско математическо състезание, 20 април 2013.

10. Математически турнир “Акад. К. Попов”, 26-28 април 2013, Шумен.

Юни
11. Математическо състезание “Европейско кенгуру”
– Национален кръг – 1 юни 2013, София.

Юли

Обикновено има математически лагер-школи на морето за първенците от мат. състезание „Черноризец Храбър“. Миналата година имаше и през септември.

Август

12. Австралийско кенгуру – не е включено в Календарния план, но е важно и хубаво състезание, обикновено е в началото на месеца.

Мисля да изготвя и такъв полезен списък и за състезанията по информатика. На пръв поглед виждам, че се засичат дати и много ме е яд. Не мога да разбера защо така са измислени нещата, след като едно дете едва ли се профилира само в един предмет и е хубаво да му се даде шанс да се развива поне по две близки учебни дисциплини – например, математика и информатика или пък математика и математическа лингвистика. Струва ми се, че би било добре при близки учебни дисциплини да се премислят нещата откъм дати и да не съвпадат по този начин.

Например, на 29 март ще е малък ад за доста хора с дете, което обича математиката и програмирането. Ако бъде допуснато до  втория кръг на олимпиадата по информатика (примерно в София) ще трябва да се яви и след това по най-бързия начин да се пренесе към Варна или Ямбол, където се провеждат важните Пролетни математически състезания. В този случай поне има някаква теоретична възможност за справяне със ситуацията. Напълно невъзможно ми се струва това да се случи на 1 юни, когато са две супер важни състезания по математика и информатика – Националния кръг на Европейското кенгуру и Националния пролетен турнир по информатика, 31 май-2 юни 2013. Единственият шанс е толеранс с часовете, ако изобщо е възможно и ако са в един и същи град, но май станаха доста условности. Жалко! Все пак храня някаква надежда! Предполагам, че и с математическата лингвистика и информационните технологии има подобни съвпадения, но не съм поглеждала.

В по-малка възраст (4-7 клас) ми се струва, че доста голям процент от децата имат сили да се явяват на олимпиади по сходни учебни дисциплини и все се надявам щом са в един календарен план, да не съвпадат така нещата.

Поне ентусиазмът от страна на децата е на лице.

Чудесно е, че организаторите на състезанията по математика и информатика, се радват на толкова много фенове – ученици, учители, родители!

източник: http://www.math.bas.bg/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.