Рубрики
Начало » Образование » Справочник » SAT/IELTS/TOEFL/AP » Кои SAT Subject Tests са лесни?

Кои SAT Subject Tests са лесни?

 

library-1400313_640

 

SAT Subject Tests са тестове по различни предмети. Обикновено са насочени към ученици, които имат високи академични познания по конкретната дисциплина. За някои специалности елитните американски университети изискват явяването на конкретни тестове – например, за инженерните специалности в силните технически университети често изисква SAT Math II.

 

SAT Math II, Japanese with Listening, Korean with Listening, Chinese with Listening се водят едни от най-трудните SAT тестове по предмети. В същото време са необходими и много високи резултати. За SAT Math II обикновено съветите в американски консултантски сайтове са:

 

„Явявайте се на този изпит, само ако наистина сте много силни в математиката“.

 

Общуването ми с български състезатели по математика обаче показва, че този тест се определя като не чак толкова много сложен, но явно са добре натренирани от много състезания у нас, а и българската математическа школа не е за подценяване. Съветите за тестовете по японски, китайски и корейски са подобни на тези за математика второ ниво – учениците да се явяват на тях, само ако наистина са много силни и могат да изкарат перфектни резултати. А някои елитни университети отбелязват, че ако на даден кандидат английският не му е първи език, и се яви на SAT тест по родния си език, резултатът му няма е с голяма тежест.

 

Има ли все пак лесни тестове сред SAT Subject Tests?

Сайтът PrepScholar прави свой анализ кои тестове са сложни, средно сложни и лесни. Анализът е въз основа на статистиката – какви са средните резултати и как се разпределят другите резултати около този среден резултат.

 

Световна история, американска история, двете биологии и химия се приемат като най-лесните SAT тестове. Обяснено е обаче, че се има предвид, че някои от тези предмети се изучават в американските гимназии – например, американска история. Чест избор на гимназистите в САЩ е да учат биология, химия и история. По тази причина не е трудна и подготовката им за тези тестове и обикновено е само с преговор на изучавания материал.

 

Следващите нива по трудност са тестовете по литература и математика първо ниво (SAT Math I). На тези тестове много ученици имат ниски оценки, затова е добре да се има предвид, че не са толкова лесни и са необходими малко повече усилия в подготовката, за да се постигнат по-високи резултати.

 

Най-трудните тестове са по математика второ ниво (SAT Math II), японски със слушане, корейски със слушане и китайски със слушане.

 

„Ако не сте уверен в знанията си по тези предмети, тези тестове не са за вас“, съветват от сайта. „Трябва да имате превъзходни знания и умения, за да се явите на тях“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".