Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Коледното математическо състезание (2012) в топ 25 факта

Коледното математическо състезание (2012) в топ 25 факта

125 sou sgrada

Утре се провежда едно от най-масовите и популярни турнири – Коледното математическо състезание. Интересът към него е огромен сред учениците от малките класове. Доскоро беше и първото математическо състезание, на което могат да се включат и първокласници. Вече Софийският математически турнир също допуска и най-малките ученици.

Топ 25 факта за Коледното математическо състезание (2012):

1. Коледното математическо състезание (КМС) ще се проведе на 8 декември (събота).

2. Организатор е Секция „Изток“ на Съюза на математиците в България.

Контакти с организаторите:

София, ул. „Латинка“ №11, тел. 02 / 418 2571
dimitrov@netbg.com, dankov@imbm.bas.bg

3. Домакини в София, според сайта на организаторите, тази година са три училища – традиционните 125-то в кв. „Младост“ и 119-то в кв. „Изток“, а вече и 2-ро в ж.к. „Бъкстон“. По информация от Аделина Иванова на Фейсбук страницата Danybon Коледното математическо състезание ще се проведе и в Първа частна математическа гимназия, която се намира до „Руски паметник“.

4. Състезанието се провежда в 16 български града.

5. Коледното математическо състезание е за ученици от 1-ви до 12-ти клас.

6. Време за работа – 2 астрономически часа.

7. Началото е в 10 часа, а краят – в 12 часа.

8. Какви са задачите?

Дават се 9 задачи с избираем отговор (всяка задача има само един верен отговор) и 1 задача с подробно решение.

9. ВАЖНО! Друг отговор (отг. „г“) се приема за верен само при записан верен резултат.

10. Скала за оценяване:

Задачите от 1 до 3 се оценявят с по 3 точки, от 4 до 6 с по 5 точки и от 7 до 9 с по 7 точки.

Задача 10 се решава подробно и се оценява с 15 точки, като се дават точки за части от задачата.

11. Решението на 10 задача се изписва на гърба на бланката, а при недостиг на място се продължава на лист с надпис „Решение на 10 задача продължение“.

12. Задачите за 7 клас са във формата за изпита след 7 клас за езиковите гимназии (стандарт на МОМН).

13. Задачите за 12 клас са във формат матура по стандарта на МОМН.

14. В София след 5 клас на това състезание децата се делят на „СМГ“-ейци и не-„СМГ“-ейци. (Точно това деление аз не одобрявам.)

15. По традиция учениците от СМГ в София се включват в състезанието, но решават малко по-различни задачи (по разкази на родители) и не участват в общото класиране. Техните резултати и класация не са публични, а се съобщават в училището им.

16. Резултатите от Коледното математическо състезание, а така също и от Великденското, няма да се включват в неофициалния рейтинг на математиците от 4, 5 и 6 клас.

17. Това е най-масовото българско състезание, пише на сайта на организаторите. Включват се над 9000 участника (а вече може и да са повече).

18. Имайте предвид, че състезанието е много популярно и в последните години са големи блъсканици. Явяват се обикновено малки деца и броят на родителите е много голям. Виждала съм родители да носят децата си на рамене по стълбите, за да ги пренесат до залите на състезанието.

Миналата година 125-то премести част от участниците в ЕСПА, а пък 119-то – в съседна професионална гимназия.

19. От 119-то училище вече качиха разпределението кой в коя стая е на сайта си. Според информация от разпределението в 119-то, там се явяват 712 деца. От тях над 230 са първокласници.

Разпределението за 2 СОУ също е качено на сайта на 119 училище. 725 деца се явяват в 2 СОУ. Над 280 са първокласници.

20. Малко преди края на състезанието, организаторите започват да продават книжки със задачите и отговорите. Струват около 1 лев. Така че се оглеждайте за тях. Ценно е, защото децата искат веднага да си проверят решенията и отговорите.

21. Къде можете да намерите задачи от предишни години?

– 2011 г. – на сайта на организаторите

– 2005-2011 г. – „Математика за всеки“

В стария ми блог „Хлапета“ можете да прочетете за миналогодишното състезание.

22. Класацията в София излиза до дни (може би средата на другата седмица). В някои други градове – още същия ден.

23. Това състезание е с най-много наградени участници. За първите места често освен грамота има и парична награда от 5-10-15 лева. Има и сборници. Раздават се грамоти освен за 1, 2 и 3 място, но и за отлично и за много добро представяне. Най-много са грамотите за най-малките. Искаше ми се да преброя за ориентир колко са били миналата година наградените първокласници, но не ми стигнаха силите – можете да го направите вие, ето линк към миналогодишните победители.

Грамотите се получават в библиотеката на 125-то училище. Преди това на сайта на организаторите излиза списък кои деца са наградени.

Ето една стара грамота на големия ми син като 2-класник (спомням си, че едно време имаше по 1 дете на място и се отнемаха точки за поправен отговор, а напоследък май промениха нещата и има много деца, класирани на 1, 2 и 3 място):

gramota niki

24. Допускат се контестации. В последните години, поради големият интерес и многото участници, доста родители ходят да проверяват работите на децата си и често има коригирани резултати. За процедурата следете на сайта на организаторите.

25. Дискусии, оплаквания, радости на други родители около състезанието можете да следите във форумите.

Моят син няма да участва, но стискам палци на всички участници.

Успех!

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.