Рубрики
Начало » Образование » Колко струва да се учи в университет в Германия?

Колко струва да се учи в университет в Германия?

обн. 31.8.2017

heidelberg-846385_640

 

Германия е една от най-желаните дестинации за висше образование сред българите. В световен мащам Германия е четвъртата най-популярна държава за международни студенти след САЩ, Великобритания и Австралия.

 

Немските университети са безплатни. Има само такса, с която се покриват административните и други разходи, уточнява специализираният сайт за висше образование Top Universities. Тази такса се плаща всеки семестър.

 

Немските университети са с едни от най-ниските такси в света.

 

Колко струва да се учи в Германия?

Информацията е базирана на официални данни на DAAD (Германската служба за академичен обмен), цитирани и от сайта Top Universities.

 

Средни разходи за следване в Германия – 9170 евро на година

Университетски такси – 470 евро

Необходими средстава за живот (настаняване, храна, транспорт, развлечения, учебни материали и др. нужди за 12 месеца) – 8700 евро

Тези суми са средни стойности. Реалните варират спрямо това колко е дълго обучението в дадена специалност, спрямо това в коя немска провинция е, дали университетът е частен или не е.

 

Колко струва да се живее в Германия?

Университетите в Германия са безплатни, но си има разходи за живеене.

 

В някои райони е по-скъпо в сравнение с други. Например в големите градове като Мюнхен и в други в Западна Германия е по-скъпо, изчисляват от сайта Top Universities.

 

Разходите за живот в Германия могат да варират между 350 евро/месец до 1000 евро/месец.

 

Най-големи са разходите за наем. Но пак нещата варират. По-евтино е, ако се живее в жилище, при което се поделят разходите между няколко студенти (среден наем около 298 евро на месец) или ако се живее на общежитие (среден наем около 240 евро на месец).

 

Други разходи, базирани на данни на DAAD:

 

за храна – 165 евро/месец

за дрехи – 52 евро/месец

за транспорт – 82 евро/месец

за телефон, Интернет, телевизия – 33 евро/месец

за учебни материали – 30 евро/месец

за развлечение – 68 евро/месец

За гражданите на Европейския съюз не се изискват визи. Другите плащат по 60 евро за студентска виза. Трябва и да докажат, че имат средстава, с които да покрият разходите си за живот в Германия – 8040 евро на година или 670 евро на месец.

 

Колко струва да си бакалавър в университет в Германия?

Макар че е безплатно да се учи в университетите в Германия, има административни такси всеки семестър – за записване и за други административни разходи. Обикновено са между 150 и 250 евро на семестър в зависимост от университета.

 

Може и да има допълнителна такса от около 100 евро за „Semesterticket“, с която се покриват разходите за транспорт за 6 месеца.

 

Повечето университети в Германия са държавни.

 

В частните университети таксите са около 20 000 евро. Например, в Университета Witten-Herdecke таксата е 15 000 евро, но има програма за финансово подпомагане. А могат да плащат и обучението си след като се дипломират.

 

Федералната програма за студентска финансова помощ Bundesausbildungsförderungsgesetz (BAföG) също предлага възможности за студенти от ЕС, пише сайтът Top Universities. Но има определени изисквания. Например, трябва студентите да са под 30-годишна възраст или под 35 години за магистрите. BAföG предлага грантове за покриване на разходите на живот и обучение, а също така предоставя и програма за получаване на образователни кредити, при които има ниски лихви.

 

Колко струва да си магистър в университет в Германия?

Магистърските програми в Германия обикновено са безплатни, ако се продължат веднага след подобна бакалавърската степен, придобита в страната.

 

Отново има малки такси за записване и за административни разходи, а така също и Semesterticket.

 

Ако се продължи с магистратура в Германия след като човек има бакалаваска степен от друга държава, таксите на семестър може и да достигнат до 10 000 евро, а в частните университети и до 30 000 евро на година.

 

Например таксите за топ университета Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg таксата за магистри, които са завършили бакалавърска степен в друга държава, може да варира между 2050 евро на семестър за Master of Science in Biomedical Engineering и 6000 евро на семестър за Master of Science in Health Economics.

 

Докторската степен също е безплатна в Германия или поне за първите 6 месеца. Има административни такси всеки семестър – между 150 и 200 евро на семестър.

Стипендии за обучение в Германия

 

DAAD предлага стипендии за немски и чуждестранни студенти, с които да си покриват таксите и разходите за живот. За да се намери подходящата стипендия, трябва да потърсите по ключови думи – образователна степен, родната ви държава, специалност.

 

Можете да потърсите и в сайта на Федералното министерство на образованието Bundesministerium für Bildung und Forschung.

 

А също така и в специализирания сайт за висше образование, където има списък с възможности за стипендии.

 

обн. 31.8.2017

 

Полезни линкове, препоръчани от Johanna Dorsay, блогър, в писмо до „Данибон“:

 

http://www.studying-in-germany.org/
http://www.germany-visa.org/student-visa/
http://www.germanyhis.com/health-insurance-students/

 

източник: DAAD, Top Universities

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.