Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Константин Карчев от Американския колеж с представяне в „Дневник“ преди Великден

Константин Карчев от Американския колеж с представяне в „Дневник“ преди Великден

 

astronomia medali acs konstantin

 

Дванадесетокласникът от Американския колеж Константин Карчев има осем медала от международни и национални състезания по астрофизика. Приет е да учи в два британски университета, но още не се е насочил кой точно да избере.

На 11 април, точно преди Великден, „Дневник“ помести подробно представяне на младия българин. В него разказва за самия Константин, за подготовката по физика, астрономия, астрофизика, за Големия взрив, а и за разбиранията му за Господ.

„Законите – те предполагат Господ… аз не вярвам в него, но наистина е удивително, че има някъв ред в тая Вселена и лично мен това ме успокоява. Не вярвам в Господ, но вярвам в това, което философията разбира под Господ, което е подредбата. Не бих го нарекъл разум, който е сътворил нещо, но е разумност, която със сигурност съществува“, споделя Константин пред „Дневник“.

Преди три години Косьо без особено желание и интерес е попаднал на състезание по физика. Оттогава в свободното си време не спира да поглъща физика, астрофизика и астрономия. Като значими свои учители посочва: авторите в Уикипедия, Никола Каравасилев от Софийския университет, Ева Божурова и Захари Дончев от Варненската обсерватория и Алексей Стоев от Института по космически изследвания към БАН.

В статията се разказва за подготовката на състезателите по астрономия:

„Преди четвъртия селективен кръг за международната олимпиада, се организира лагер-школа на Бузлуджа, която е за класиралите се от националния кръг – първите осем души от двете възрастова групи прекарват там десет дни плътно в лекции. Подготвят се и учениците от 11 и 12 клас за олимпиадата по астрофизика. „Когато отидох за пръв път там, в хотел „Бузлуджа“, научих всичко, което знам“, каза Косьо.“

Ако напишете в Гугъл „Константин Карчев“ и „Американски колеж“ ще разберете, че Константин се занимава и с фотография и има публикувани негови снимки на Фейсбук страницата на Колежа. Пред „Дневник“ младежът споделя, че обича фотографията, обича да пътува със семейството си, а така също и да чете. Любимата му книга е „Пътеводителя на галактическия стопаджия“.

В Уикипедия на страницата на Американския колеж името на Константин Карчев стои редом с други успешни възпитаници на училището, които са медалисти от международни олимпиади като Михаел Младенов, Александър Киров, Веселин Караджов, Михаела Захариева, Кубрат Данаилов и Виктор Кузманов.

източник: Дневник

снимка: МОН – отборът на България в Международната астрономическа олимпиада 2013, тогава Константин Карчев е сребърен медалист

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.