Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » Доц. Ивайло Кортезов издаде 5-томен сборник с математически задачи за ученици от 3 до 7 клас

Доц. Ивайло Кортезов издаде 5-томен сборник с математически задачи за ученици от 3 до 7 клас

 обн. 4.12.2015 г.

 

DSC_0003

 

На 3 декември 2015 г. излезе от печат и 5-ят том от новия сборник на доц. Ивайло Кортезов с математически задачи за ученици от 3-ти до 7-ми клас. Така вече може да се поръчва и целият комплект от 5 тома.

Също така научих, че през есента е преиздаден и така търсеният сборник със задачи за подготовка за национални и международни състезания за 7 и 8 клас. Има достатъчно количество и от сборника със задачи за 2-класници. (обн. 4.12.2015)

 

 

Появата на сборник с математически задачи на доц. Ивайло Кортезов винаги се превръща в топ новина сред родителите и мълвата бързо се препредава от уста на уста. На това съм била свидел вече няколко пъти. Задачите му са забавни, игриви и много мъдри, а най-хубавото е, че децата ги обожават.

Сега имаме отново радостна новина. Този път доц. Кортезов издаде не една книга, а поредица от 5 тома. Предназначени са за ученици от 3 до 7 клас, но някои от темите са подходящи и за 2-класници.

Всъщност доц. Кортезов има издадена специална книга за 2-класници („И 2-класник може реши, и професор може да сгреши“ е налична и също може да се поръча), а така също и сборник със задачи за 7-8 клас за състезатели, които се целят към национални и международни състезания. С новата поредица се запълва кръга от задачи за всички малки математици от 2 до 8 клас.

 

DSC_0007

 

В сборниците са включени задачи от математическите лагери школи. Това са тези лагер школи, които горещо съм ви препоръчвала и в „Данибон“. Там се събират едни от най-силните състезатели на България и решават хитри задачи, имат математически рулетки, математически щафети или математическо ориентиране.

 

sbornik kortezov 2

 

В новата поредица са включени основно задачи от състезателните игри на летните, зимните и пролетните математически лагери на Националния математически турнир „Черноризец Храбър“, на конкурса „Ум+“, на „Европейското кенгуру“, на „Академия 21 век“ и от състезанието „30 задачи на 30 езика“, пише доц. Кортезов в предговора. Към тези задачи са добавени и нови, така че да се получи по-пълно обхващане на дадена тема или да може дадено умение да се затвърди.

 

sbornik kortezov 3

 

Задачите са структурирани по раздели според съдържанието си, а вътре в разделите са на групи от А до Е.

 

sbornik kortezov 4

 

 

Доц. Кортезов препоръчва:

 

– ученици от 2 клас е добре да решават „група А“, а нататък – само ако се чувстват уверени (впрочем това важи и за следващите класове);

– тези от 3 клас – група А и Б;

– от 4 клас – да се уверят, че са наясно с група А, и да решат Б и В;

– от 5 клас – да се уверят, че са наясно с група А и Б, и после да решават В и Г;

– от 6 клас – да се уверят, че са наясно с група А, Б и В, и после да решават Г и Д;

– от 7 клас – да се уверят, че са наясно с група А-Г, и после да решават Д и Е.

 

 

sbornik kortezov 1

 

 

Първият том от новата поредица се казва: „Как да броим без да броим“. Там има броене с изключване. Описан е принципът на колчетата, принципът за включване и изключване и др.

Вторият том се казва: „Пак да броим без да броим“. Има оцветяване на куб, магически квадрати, първоаприлски задачи и др.

В том 3 и в том 4 са задачи от математически лагери. Има ребуси, задачи за скорост, час, календар, обем, проценти, триъгълници, правоъгълници и др.

Пети том се очаква да излезе на 25 ноември 2015 г.

 

Как можете да си купите сборниците?

 

Събрах три възможни варианта към момента:

 

1. Пишете на мейл до доц. Кортезов – kortezov@math.bas.bg.

 

Ето повече информация от него:

 

Всъщност може да ми пишат на мейла  като посочат от кой град са, и, ако са от София, кой от районите им е най-удобен: Комплекс на БАН (Плиска/Гео Милев); СМГ (пам. Левски/Сточна гара); Красно Село; Американско посолство (над Южния парк); Орландовци (ако са няколко, моля да ги класират според удобството).

Ако са от Пловдив, то ще намерят наличност в Ученическа академия „21 век“, Рилон Център, бул. „Христо Ботев“ № 92 г I-ви висок етаж (над магазина за произведения на изкуството).

Ако са от друг град и имат познат, който идва този уикенд в София за ЕМТ, нека поръчат да него и ще му ги дам на 15.11 в 15:00 в офиса при СМГ, освен ако не си пътуват веднага след състезанието – тогава нека ми пишат да му ги занеса там.

Ако никое от горните не е в сила, ще им ги пратят до близък офис на ЕКОНТ (тогава ще искат телефона им).

 

2. Чрез онлайн поръчва тук.

 

3. През Детската академия в София – вижте подробности тук.

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.