Рубрики
Начало » Блог » Доц. Кортезов, Яшу, Иван Симеонов

Доц. Кортезов, Яшу, Иван Симеонов

„Златната тройка“ в извънкласните дейности по математика и информатика за нашето семейство

 

Вики след курса по програмиране

Вики след курса по програмиране

 

Всяко семейство си има планове и мечти за децата си. Нашите са много ясни:

 

– хубава детска градина (в случая ЧДГ „Сияние“ за Ники и ЧДГ „Слънчогледи“ за Вики);

– хубаво основно училище (ЧОУ „Света София“ и за двамата);

– хубава гимназия (към момента Американския колеж в София за Ники)

– хубав университет – сега се целим вече и към хубав университет.

 

За нашето семейство образованието е изключителна ценност – най-важната. Подборът на добри училища е от особено значение – искаме много висока база.

 

Висока база и надграждане

 

Някога в ЧДГ „Сияние“, топ учители с много опит, ни загатнаха вярната формула как да действаме като родители – те поставят високата база на образованието, а ние надграждаме (накъдето искаме или то какво иска или разбира се – ако изобщо искаме). Надграждането не е задължително да е само с допълнителни занимания. Например, ние много държим децата да опознават историята и културата на света и ги водим по музеи и исторически и културни забележителности. Важното е едно: никога съм нямала притеснения, че детето ми има неусвоен материал или нещо не знае. Може да си останем и само с високата база в образованието. Винаги допълнителните им занимания са били за надграждане. И винаги отново подбираме най-най-добрите учители или треньори в различните сфери.

 

Математиката – на особена почит в нашето семейство

 

Математиката е на особена почит в нашето семейство. Не знам как точно се получи, но имаше стиковка в разбиранията ни – и между мен и съпруга ми, и между нас като родители и децата. Като журналист, чийто ресор е бил образование, имах допир до много информация и източници, от които бързо се ориентирах колко е важна математиката, още преди да стане хит сред родителите. Тогава големият ми син беше в детската градина. От друга страна съпругът ми е възпитаник на СМГ и е инженер. Още една причина да уважаваме много математиката. На мен винаги ми е вървяла много, но аз съм завършила Английската гимназия в Русе и по-скоро добавям и други моменти в семейните разбирания за обучението на децата ни. Големият ни син много рано показа математически заложби. Математиката го увличаше изключително много, а математическите състезания бяха негова страст да покаже какво умее. Все още виждам как тези знания, които е натрупал, продължават да му носят ползи. При малкия нещата се получиха също естествено. Обича да разсъждава върху математиката и което е най-ценно за него – вижда голямото й влияние върху програмирането, нещо, което много му допада.

 

Учителите на децата ми по математика и информатика

Всяко семейство си има и мечтани учители, до които децата му иска да се докоснат. Много е важно кой учител се е занимавал с детето ти. Това дава любов към дисциплината, а и насока и знания за цял живот. И тъй като говорим за математика, ще посоча кои са били учителите на децата ми до момента – в училище и в извънкласните форми на обучение (лагер школи, курсове).

 

Математика

За Ники, който е в 12 клас в Американския колеж, ето част от учителите, които са му дали много:

 

– в ЧОУ „Св. София“ до 7 клас – имаха освен редовни часове по математика, но и часове по занимателна и състезателна математика:

г-жа Вълкова (класен ръководител 1-3 клас), г-жа Демебукова (преподавател по математика 4-7 клас), г-жа Златина Митева (преподавател по забавна математика) и др.

 

– в Американския колеж

доц. Ивайло Кортезов, проф. Емил Колев, Надежда Константинова, Иван Динков и др.

 

– извънкласни форми на обучение

доц. Кортезов, Иван Симеонов, Ирина Шаркова и др.

 

За Вики, който е в 5 клас в ЧОУ „Св. София“: 

 

– в ЧОУ „Св. София“ до 7 клас – имат редовни часове и часове по занимателна и състезателна математика:

 

г-жа Белухова (класен ръководител 1-3 клас), г-жа Котиркова (класен ръководител и преподавател по математика в момента), г-жа Златина Митева (занимателна математика)

 

Славата на г-жа Котиркова като прекрасен математик и учител се носи извън училището ни. Чувала съм отлични отзиви много пъти. Задачите, които дава на децата за домашно, са страхотни. Мъжът ми, като бивш СМГ-ец, много обича да ги преглежда, защото са чудесна тренировка за мозъка. Златина Митева е много красива дама, но също и много добра математичка. Класен ръководител е на племенничката ми. Води и занимателната математика в ЧОУ „Св. София“. Ники много обичаше тези часове с нея, а сега и Вики.

 

– извънкласни форми на обучение

доц. Кортезов, Иван Симеонов, Детелина Донева и др.

 

Информатика

 

А сега ще добавя и учителите по информатика.

 

За ЧОУ „Св. София“ – г-жа Маркова (за Ники и Вики), г-н Керков

За Американския колеж – г-жа Елка Кондакова (невероятна е и като човек, и като дама, и като преподавател!), Кирилка Данчева и др.

Извънкласни форми: Явор Никифоров – Яшу (Телерик Академия).

 

На всички тези учители бих искала да благодаря за знанията, които са дали и дават на децата ми!

 

Доц. Кортезов, Яшу, Иван Симеонов 

 

(помествам имената им спрямо възрастта на децата, при която да започнете да следите за инициативи с тях)

 

Училищата на децата ми ни дават много висока база в образованието. Следващата стъпка, към която се стремим, е да имат допир до изключителни преподаватели в сферите, които ги интересуват. Три имена сред допълнителните занимания много ярко отличавам и за нас са задължителни. Това са доц. Ивайло Кортезов, Явор Никифоров – Яшу и Иван Симеонов.

 

Доц. д-р Ивайло Кортезов е любимец на малките математичета, а аз го възприемам и като благородник от друга епоха или поне от други ширини, който запазва спокойствие и вежлив тон във всяка ситуация. Изключително позитивен човек! Винаги е готов да помогне, а математиката я обяснява по толкова достъпен начин, че всеки ще разбере за какво става дума. Големият ми син го обожаваше. Ходеше на всичките му лагер-школи. Виждам колко много му е дало всичко това и все още тези знания му помагат и за справяне със SAT без никаква подготовка и с високи резултати, и за други важни изпити. Сега се радвам, че и малкият ми син започва да се забавлява със задачките на доц. Кортезов. У семейната ни библиотека са всичките му сборници. Те са подходящи за деца от 2 до 12 клас (а и за по-големи). Препоръчвам да следите книгите и инициативите с доц. Кортезов при деца, които са във 2-ри клас. В „Данибон“ има специална рубрика за доц. Кортезов, която се появи преди години по родителска инициатива и доц. Кортезов се съгласи да съдейства с информация.

 

Явор Никифоров – Яшу с курсовете в „Телерик Академия“ има големи заслуги не само да научи децата ми на програмиране, но и да ги запали. И двамата ми сина са негови кадри. Ники ходи на неговите курсове 3 години, а сега и Вики ги посещава след успешно взет изпит миналата година. В 4 клас започна с „Разработка на игри“, сега продължава с два курса, като добави и „Алгоритми“. И Ники, и Вики са верни фенове на Яшу. Яшу е много по-различен от доц. Кортезов, но също така успява да увлече децата. Никога не съм виждала зала, пълна с над 100 деца и само един възрастен – в случая Яшу, в която няма никакво шумене, а хлапетата гледат в захлас учителя си, който е намерил явно най-точния подход към тях. Препоръчвам да се запишете на курсовете при Яшу още в 4 клас, но има изпит, който не е лесен.

 

Иван Симеонов е едно велико име за нашата фамилия. Той е бил учител на съпруга ми в СМГ, на Ники преди време, а сега и на Вики. Специално записахме децата си на курсовете в СМГ в 5 клас при Иван Симеонов, за да имат допир до този велик и мъдър учител. Бях на родителската среща на първия урок. Разбирам защо и съпругът ми, и синовете ни толкова му се възхищат. Иван Симеонов излъчва голяма мъдрост, а в същото време всичко е поднесено по шеговит начин. Вики излиза от курса му усмихнат и почва да търси информация за нещо, което е научил и иска още да прочете. Мъжът ми все още си спомня пък задача, която Иван Симеонов измислил докато пътувал в автобус и гледал малкото прозорче. Препоръчвам да се запишете при Иван Симеонов в 5 клас. Има и курс за 7-класници, но него не сме го посещавали.

 

„Златната тройка“ за нашето семейство 

Доц. Кортезов, Яшу и Иван Симеонов са дали и дават много на децата ми. Това е нашата семейна „златна тройка“ в извънкласните дейности по математика и информатика, на която разчитаме много и до които искаме децата ни да се докоснат, за да получат много знания. С тях се случи магията децата да се запалят, а и химията между учител-ученик. Винаги препоръчвам тези три имена горещо. Разбира се, има и още много невероятни преподаватели. Много пъти съм казвала – късметлии сме, че у нас в математиката и в информатиката има толкова изключителни учители, които искат да се занимават с деца и им дават много. Трябва да се възползваме от тези възможности, тъй като това е истинска съкровищница, от която могат да се черпят знания не само за дадения момент, но те остават и ще са в полза и в бъдеще.

 

А кои са вашите златни учители в математиката и информатиката, на които искате да благодарите?

 

 

 

Впишете под поста във Фейсбук имената на учителите по математика и информатика, които са дали много на децата Ви и на които искате да благодарите, а аз ще вградя след това коментарите с благодарностите ви в тази статия, за да отдадем почит към техните имена, а и да е полезна информацията и за други родители.

 

 

Мария Томова, СМГ

 

 

Госпожа Кремена Савова, ОУ “Йордан Йовков” гр.Варна

 

 

Мария Томова и Надя Кръстева, СМГ

 

 

Г-н Кръстю Петров (Увекинд) и в международна гимназия „В. Златарски“ – г-н Димитър Германов, и извънкласни часове по математика с Иво Кортезов – син:

 

 

Мая Алашка и Иван Симеонов, ПЧМГ

 

 

Г-жа Грета Георгиева, ПМГ Ловеч

 

 

Маргарита Станева, преподавател по математика и баба на успешен наш математик и физик, благодари на г-жа Валентина Милева / ОУ „П.Р.Славейков“ -Варна / и на известния физик г-н Теодосий Теодосиев /Казанлък/:

 

 

Добри Данков
А също така доц. Кортезов и Ирина Шаркова

 

 

Яшу, Иван Симеонов, Евгени Василев, Адриана Панайотова (CoderDojo), Ангел Ангелов, Правда Найденова и Добри Данков

 

Г-жа Надежда Буюклиева, СМГ

Госпожа Ялъмова, господин Кривошиев и господин Чолаков – ЧОУ „Климент Охридски“, София

Г-н Иван Симеонов и г-жа Росица Коева

Г-жа Демебукова от ЧОУ“Св. София“

Г-н Иван Симеонов и г-жа Мая Алашка в ПЧМГ

Доц. Кортезов в ACS

 

Добри Данков, Иван Симеонов и Веселин Златилов – ПЧМГ

Елена Киселова, Иван Симеонов, Ирина Шаркова, Антоанета Стоянова

 

Ели Киселова, Ивайло Кортезов

Галя Пенчева (ПЧМГ), Петър Пламенов Петров (школа Олимпийци, СМГ)

 

Явор Никифоров

 

Мария Томова, Теодосий Теодосиев, Елза Тодорова, Стенли и Яшу

 

Г-н Иван Симеонов, г-жа Петя Тодорова, г-н Явор Никифоров-Яшу, СМГ – София

 

 

Кортезов, Яшу, Симеонов, Галя Пенчева, Мария Томова 

 

 

Г-н Йордан Димов, СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов – благодарност от едно от златните ни момичета в математиката, чието име всички бързо запомнихме:

 

 

Мария Томова, СМГ

 

Румяна Караджова, СМГ

 

 

Г-жа Петя Тодорова и г-н Веселин Златилов

 

 

Г-жа Зарева, ОМГ Пловдив

 

Добри Данков

 

Добри Данков

 

И нова инициатива за Деня на будителите (2018):

Антоанета Граматикова /математика/, Весела Вангелова /информатика/, Милена Башова /математика/- учители ПМГ Бургас; Радостина Генова - школа по математика Бургас

Доц. Кортезов, Мария Томова, Яшу, Стенли от Sicademy, екипът на Академия 21 век

Мария Василева и Цветков от 133 СУ

 

 

Доц. Кортезов, Яшу, Иван Симеонов

 

 

Боян Цонев и Иван Стоянов

 

Ганка Вътева, ПМГ Бургас

 

Василка Димитрова – Беба, учител по физика във Втора математическа гимназия – Варна

Иван Златаров, учител по математика във Втора математическа гимназия – Варна

 

 

Милена Аврамова и Пламен Пенчев

 

Емил Карлов и доц. Кортезов

Иван Стайков

Слава Ценева

 

Др. Цветкова

 

Венета Кирова

 

 

Карадачка и г-жа Тошева от 138 СУ

Иван Симеонов – СМГ 

 

 

Госпожа Раденкова и госпожа Маринова от 145 ОУ, София

 

 

Галина Божилова, Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“

Г-жа Даниела Цветанова, математика, МГ „Баба Тонка“, гр. Русе

 

 

Г-жа Ваня Станева, начално училище „Неофит Рилски“ с. Ягодово.

 

Венета Кирова – ППМГ – Сливен

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Рубриката за доц. Кортезов

Лекарите, на които искам да благодаря от все сърце

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".