Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Кубрат Данаилов, студент в Пристън, за ученето в чужбина

Кубрат Данаилов, студент в Пристън, за ученето в чужбина

 

kubrat danailov

 

 

Един от „Златните“ младежи на България, чието развитие следя с огромен интерес – Кубрат Данаилов, бивш възпитаник на Американския колеж, медалист от математически състезания и студент в Принстън, е дал страхотно интервю за „Капитал Daily“. Тази нощ го изчетох на един дъх. Харесва ми как говори Кубрат, какво разказва, каква информация дава и какви послания отправя. И друг път съм го писала, но пак ще се повторя – Кубрат Данаилов е чудесен пример за развитие на по-малките българчета. Надявам се статията да бъде прочетена и от тях и да следват такива добри примери, които – слава богу, имаме.

Статията се казва: „Ученето в чужбина иска да жертваш комфорта си“. Повод за интервюто е спечеленото в края на миналата година от Кубрат и негов съотборник състезание по трейдинг на MIT, което е само за студентите от елитните американски университети. Кубрат увлекателно разказва, че това състезание е смесица от решаване на задачи от финансовата математика, програмирането и търговията на живо. Обяснява и защо е почнал да се интересува от финансовия сектор – 36% от завършващите Принстън избират това направление за развитие. Споделя, че все още изборът му за бъдещо професионално развитие не е завършен, но кандидатства за летни стажове и във финансовата сфера, и за провеждане на математически проучвания под ръководството на едни от светилата в тази наука. Амбицията му е да остави ясна следа в математическата наука, а ако това стане в приложната математика, оттам резултатът може да стигне и до икономиката. Дава пример с прословутия Джон Наш, почетен професор в Принстън (Джон Наш е американски математик, работещ в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите, носител на Нобеловата награда за икономика за 1994 г.; филмът „Красив ум“ (2001) се основава на живота му.)

Изключително ми беше интересно да прочета възгледите на Кубрат за обучението в чужбина. В момента в бакалаварските програми на Принстън учат 9 българи, споделя той и допълва: „Във всички големи американски университети има българи, като доста от тях се справят далеч над средното ниво“. Съветва завършващите сега много внимателно да обмислят с какво искат да се занимават, как това се връзва с мястото, където искат да учат, и какво и колко са готови да жертват, за да се случи това.

„Ако някой иска да учи българско наказателно право, той не може да направи това в Англия или Америка; ако някой иска да учи международни икономически отношения със специално внимание върху връзките между Китай и икономиката на Африка, този човек трябва да намери университет или в България, или в чужбина, където тази тема се изучава. Ако изборът е да се учи в чужбина, задължително внимание трябва да се обърне на личните жертви, които трябва да се дадат. Едно е да живееш на един час пеша или шест часа с автобус от семейството си и всички около теб да говорят езика ти; съвсем друго е да виждаш дома си три пъти годишно и да се откъснеш от живата езикова култура и комфорта, която тя носи.“

Кубрат разказва още, че е бил почти сигурен, че е искал да учи математика. Поради тази причина между него и университета, който избира, е имало ясно съответствие, тъй като факултетът по математика на Принстън е един от най-силните в света. За да бъде приет, е трябвало само да демонстрира, че има необходимите заложби, а затова са помогнали много му награди от гимназиални състезания по математика.

На всички млади математици препоръчвам да прочетат тази статия с Кубрат. Мисля, че ще е изключително полезна – един успешен модел на млад българин, в който всяка стъпка е ясно преценена и водеща към следващата. Отделно стилът на общуване в медиите, на даване на интервюта също е изключително зрял. И най-вече – има чудесна информация в интервюто. Човек приключва с четенето и усеща, че е научил много.

Интервюто можете да прочетете ТУК.

Проф. д-р Невяна Кръстева, майка на Кубрат Данаилов, сподели за Danybon, че предстои още едно интервю с Кубрат. То ще бъде излъчено в събота след 16 часа в „120 минути“ по БТВ.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.