Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Кубрат Данаилов, един от „златните“ младежи на България в математиката, за Принстън, за Уолстрийт, за България

Кубрат Данаилов, един от „златните“ младежи на България в математиката, за Принстън, за Уолстрийт, за България

kubrat princeton btv

Кубрат Данаилов, един от „златните“ младежи на България в математиката, отново ни кара да се почувстваме горди като българи. На 1 март беше излъчено интервю с него по бТВ, а на 3 март в социалните медии това беше един от най-споделяните линкове. Кубрат е завършил Американския колеж в София, в момента е студент в Принстън. В края на миналата година спечели престижно състезание на MIT за борсови симулации.

Аз съм голям фен на Кубрат, още когато беше ученик и му следях с голям интерес успехите по математика. В момента изчитам или гледам всяко негово интервю. Споделям и в Danybon всичко, което открия за него, защото смятам, че е прекрасен пример за подражание на по-малките българчета.

Ето нови интересни факти, които ми привлякоха вниманието от интервюто на Кубрат Данаилов за бТВ:

1. Кубрат е приет и в Оксфорд, и в Принстън. Избира университета на Кенеди и Удроу Уилсън – Принстън (б.а. мисля, че беше приет и в още престижни университети).

2. Още с влизането си в Принстън, той попада в курса на Елиас Стайн, легендарен математик. Само след няколко месеца Кубрат започва да преподава на по-големите студенти.

Кубрат Данаилов: „В Принстън можеш да си позволиш да бъдеш студент“. Учи се до 16 ч., а след това отиваш отново да учиш, а не ти се налага да работиш. Или ако работиш, то е нещо, което е свързано със специалността ти.

Кубрат Данаилов: „Аз например преподавам математика на други студенти в Принстън. В момента помагам на преподаватели или пък съм асистент в един от курсовете.“

3. За българите в Принстън:

9 магистри, няколко бакалаври, 2 преподаватели. Това са българите в Принстън.

Кубрат Данаилов: „Самочувствието на българските студенти в Принстън идва от това, че сме стигнали до Принстън. От това, че вършим качествена академична работа там.“

Кубрат Данаилов: „Човек, за да има самочувствие, той трябва да успява в нещо.“

4. За Уолстрийт:

Кубрат Данаилов: „Ако влезеш там и си добър, ти си осигуряваш един доста завиден начин на живот. Т.е. начална заплата е около 100 000 долара. Аз нямам дългове от студентството си, които трябва да покривам. И на 22-23 г. ти можеш да си позволиш стандарт на живот, който повечето хора не могат да си позволят след 20-30 години работа. Имам и колебания дали да се насоча натам, защото не знам дали това ще ме направи щастлив.“

5. За България:

Кубрат Данаилов: „В България винаги може да се намери нещо, което да ни накара да се усмихнем.“

Цялото интервю на Кубрат можете да изгледате ТУК.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.