Рубрики
Начало » Блог » Къде да се явите на математическото състезание „Иван Салабашев“ (2012) в София? (обн. 23 дек. 2012 )

Къде да се явите на математическото състезание „Иван Салабашев“ (2012) в София? (обн. 23 дек. 2012 )

niki salaba6ev 2011

Малко след приключване на Софийския математически турнир започна записването за друго важно състезание – „Иван Салабашев“. То ще се проведе на 1 декември. Обикновено в София се провежда в НПМГ, 107-мо, 125-то и в ПЧМГ, а тази година се включва и ЧОУ „Света София“. Миналогодишните ми публикация за „Салабашев“ можете да намерите тук.

Вчера администраторът на сайта на НПМГ публикува линк за записването в тяхното училище. Това, което ми хареса, е, че НПМГ качват на сайта си подробна информация за всяко състезание, а така също и резултатите на децата. Т.е. не е необходимо да звъниш в непознато училище и да молиш за информация или пък да си отделиш 2 часа, за да стигнеш до дадено училище и да търсиш къде са разлепени списъците с резултатите. Надявам се и тази година да качат на сайта на НПМГ резултатите на децата, а и евентуално да има класиране. Единственото, което ме притеснява е, че училището се намира в кв. „Лозенец“ и тъй като не съм ходила там, се чудя дали има къде да се паркира. Но това е все пак страничен проблем. От родители от нашето училище, които бяха там на математическото състезание „Черноризец Храбър“, разбрах, че организацията е била перфектна. Бързо публикуваха резултатите на децата и ги качиха на сайта си. А в рамките на дни организираха награждаването. В СМГ, например, все още няма информация кога ще има награждаване.

Още малко полезна информация от сайта на НПМГ за състезанието:

На 1 декември 2012 г. от 10:00 часа в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ ще се проведе XXI Математически турнир „Иван Салабашев“ за ученици от 2 до 12 клас.

Състезателна такса е 7 лв. и се заплаща:

за ученици от НПМГ – при преподавателите им по математика;
за ученици от други училища – при Магдалена Камберова в библиотеката на НПМГ всеки работен ден от 10:00 до 15:00 часа.

Записване за турнира – от 21 до 28 ноември 2012 г.

За справки и допълнителна информация може да се обръщате към
г-жа Мариана Кьосева, 0887-894-582
г-н Георги Симидчиев, 0889-601-382

Моля, ако се явявате в това училище, следете сайта на НПМГ за подробности. Обикновено има информация и преди състезанието.

Другото училище, в което обикновено се организира това състезание, е ПЧМГ (виж публикацията ми от м.г.). Срокът за записване е до 28 ноември. Таксата е 7 лева. Трябва да са в училището на 1 ноември към 9,45 ч. ПЧМГ се намира до „Руски паметник“. Две години сме се явявали там на „Салабашев“. Организацията също е много добра. Неудобство е обаче, че после трябва да се обаждаш по телефона, за да ти кажат резултата на детето. Няма как да разбереш обаче къде е точно в класирането. Досега е нямало класиране за тази секция, нито награждаване. Чака се националното класиране, което е по-късно. И ако си някъде на първи позиции в тази секция, има лека горчивина, че не правят класиране и награждаване, докато в другите секции е точно така.

А, да, относно паркирането в района – обикновено паркирам на паркинга до „Руски паметник“, където сега е „Зелена зона“, но сигурно има и други варианти.

125 gramota salaba6evТретото училище, което е организатор на „Салабашев“ в София, е 125-то. Записването става в библиотеката – влизате в училището, обаждате се на охраната и той ви насочва къде се намира. Резултатите се разлепят, доколкото си спомням, на входа на училището. Има класиране, а така също и грамоти за първенците, което е чудесен жест от организаторите. Ето грамота на големия ми син, когато е бил 2 клас:

Няма награждаване, а грамотите се получават в библиотеката. Удобство е, че можете да запишете децата си едновременно за „Салабашев“ и за Коледното математическо състезание, което се провежда в 125-то и 119-то училище и е седмица след „Салабашев“.

Намира се в кв. „Младост“. Когато сме се явявали там на състезание, сме успявали да намерим място за паркиране, но обикновено сме ходили по-рано. В това училище се явяват много деца.

В още две столични училища ще се проведе турнирът тази година. Това са 107-мо училище и ЧОУ „Света София“.

На сайта на 107-мо съобщението е в прикачен файл тук.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е за МАТЕМАТИЧЕСКИ ТУРНИР „Иван Салабашев“

Кога: на 01. 12. 2012 год. / събота /

За ученици от: 2, 3, 4, 5 ,6 и 7 клас

Къде: в сградата на 107 ОУ „Хан Крум“

Настаняване: от 9:30 до 9:45

Начало: 10:00 часа

Време за работа: 120 минути

Такса за участие: 7 лв.

Срок за записване: до 27.11.2012

При кого: 1, 2, 3 и 4 клас – при класните ръководители

5, 6 и 7 клас – при учителите по математика

1-7 клас за ученици, които не са от 107 ОУ – всеки работен ден до 27 ноември в библиотеката на 107 ОУ от 15 до 17 ч. (молим да се спазва посоченият времеви интервал!)

Темите за учениците от 2 до 7 клас включват:
10 задачи с избираем отговор,
5 задачи със свободен отговор

Математическото състезание „Иван Салабашев“ се слави като едно от най-трудните, но интересни турнири. Предназначено е за ученици от 2 до 12 клас. Продължава 120 минути.

Петото училище, където ще се провежда турнирът, е Частно основно училище „Света София“. Информацията ми е от електронния дневник на сина ми. Говорих с родители на деца-математици от нашето училище и решихме дружно ще се запише за явяване в „Света София“. Все пак жестът на училището е към нас и го оценяваме.

В сайта на РИО-София има съобщение:

„Турнирът ще се проведе на 01.12.2012г. от 10.00 часа. Желаещите да организират турнира училища е необходимо да се свържат с организаторите до 27.11.2012г.

Моля да уведомите учениците и учителите за турнира и да съдействате на ученици, които имат желание да участват.“

Така че е възможно тази година да се включат и други училища, чиито деца обикновено ходят по състезания, както е в случая с ЧОУ „Света София“. Да уточня, че нямам представа в този случай дали турнирът е отворен за всички, както в математическите училища.

Регламент:

С изключение на последната, темите включват по 15 задачи, първите десет от които са с избираем отговор, а останалите са с открит (числов) отговор. Верен отговор на всяка от първите десет задачи носи по 3 точки, а за верен отговор на всеки от последните пет въпроса се получават 6 точки. Общата тема за 10, 11 и 12 клас е съставена от 6 въпроса с избираем отговор и две задачи, като за верен отговор на всеки от въпросите се получават по 3 точки, а за пълно решение на всяка от задачите се получават по 6 точки. Решенията на двете задачи трябва да бъдат подробно обяснени.

Къде можете да намерите задачи от състезанието?

1. На сайта на организаторите – за 2011, за 2002-2005 г.

2. „Математика за всички“ – 2002-2011

3. „Хлапета“ – събрала съм и други източници.

Миналата година през януари се проведе награждаване на победителите в България. Те получиха и медали (виж публикацията ми в блога „Хлапета“). Тук можете да видите класирането за 2010 и 2011 г.

А ето и грамотата на Ники от миналата година (2011), когато беше на 3 място в България (виж класирането):

niki salaba6ev 2011 gramota

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.