Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Лагер-школи » Къде в София учениците могат да учат състезателна математика?

Къде в София учениците могат да учат състезателна математика?

обн. 11.10.2016 г.

 

medali salabashev 2012

 

Математиците в България не само са добри, но и в последните години се радват на голямо уважение у нас. Състезателната математика все повече набира почитатели. Вече 10 години следя с интерес този процес и виждам как с всеки следващ випуск има все нови и нови фенове. Броят на децата, които се занимават с математика и ходят по състезания все повече нараства. Процентът на родителите, които са убедени в ползите от математика, също се увеличава.

През лятото получих писмо от родител на по-голям ученик, който се е занимавал с математика, сега учи в езикова гимназия, но иска да продължи задълбочените занимания по математика. Това писмо ми даде идея да споделя различни възможности за учене на състезателна математика в София. Преди година оформих статия къде в София децата могат да се научат да програмират и се оказа много полезна. Надявам се и при тази да е така.

Списъкът е отворен и ще бъде допълван.

 

Къде в София можете да посещавате школи по състезателна математика?

1. СМГ – 2-7 клас – идеята на курсовете е да подготвят за изпита в СМГ, но са чудесен вариант и за навлизане в състезателната математика. Има изключителни преподаватели като Иван Симеонов, Емил Карлов, Петя Тодорова, Мариана Тодорова, Линка Минчева и много други.

2. Математика за напреднали -  5-8 клас – това са курсове за напреднали в състезателната математика, които имат амбицията в по-горните класове да се борят за участие в националните отбори на България по математика. Лектори: Емил Колев, Невена Събева и Александър Иванов.

3. Учебен център „Регалия“ – 3-4 клас – една от целите на курса е подготовка на учениците за математически състезания. „Регалия“ е една от утвърдените от години учебни школи у нас. Подробности прочетете тук.

4. Школа по математика за талантливи деца в Детската академия на науките, изкуствата и спорта – в последните години Детската академия се наложи с школите си по математика не само за ученици, но и за по-малки деца, а така също и като организатор на някои математически състезания. В школата често има курсове с именити математици.

5. Школата „Математика за напреднали” в ЕСПА – ръководи се от Добри Данков. Тя е отворена за всички желаещи деца от 3, 4 и 5 клас. За регистрация – тук. Заниманията са насочени към сериозна работа по математика за подготовка на децата за явяване на състезания и конкурси от националния математически календар и международни математически турнири. Повече информация можете да намерите тук.

6. ПЧМГ – 2-5 клас – в училището има много известни преподаватели по математика като Иван Симеонов, Ирина Шаркова, Златилов, Данков и др.

7. Работилница за знание – името на тази школа се свързва с преподавателя по математика Веселин Златилов

8. Академия по математика към „Образователни висини“ – 8-11 клас – за този курс получих информация от родител, който търсеше подходящи курсове за по-големи ученици и който ми даде идеята за тази статия. Проектът е в сътрудничество с наши изтъкнати математици.

9. Когито – информация, подадена по мейл от Таня Христова:

„След като напусна 125 СОУ Добри Данков освен в ПЧМГ води групи и в Център „Когито“ в „Младост“ основно за 4 клас, имат групи от 2 , 3 и 5 клас, а за 8 и 11 клас – подготовка за MATH SAT.“

10. Междучасие – по препоръка от пост във Фейсбук – преподаватели: Иван Симеонов, Ирина Шаркова и други известни учители по математика от СМГ и др. училища.

Списъкът е отворен. Пишете ми, за да го допълвам – име на школата, линк и съвсем кратка информация. Молбата ми е обаче да се предоставя само информация за състезателна математика.

 

Училища в София, в които има занимания по състезателна математика

Общински

 

СМГ

125 СОУ – математиката в училището се свързва с името на математикът Димитър Димитров

НПМГ

107 ОУ

 

Частни училища

 

Американски колеж – клубове по математика с доц. Ивайло Кортезов и доц. Емил Колев. Повече за училището прочетете тук, където съм споделяла и новини около математиката.

ЕСПА – усилени занимания по математика; повече информация за успехите на училището прочетете тук.

Школата „Математика за напреднали” в ЕСПА се ръководи от Добри Данков, който работи със състезателите от отборите по математика на “ЕСПА” в 3, 4 и 5 клас. Повече информация можете да намерите тук

ПЧМГ – занимания с преподавателите от училището

ЧОУ „Света София“ - занимания от 2-ри клас по „Занимателна математика“ с математичката Златина Митева; от 3 клас нагоре има и занимания по „Състезателна математика“ с известни преподаватели по математика. Повече за училището прочетете тук, където съм споделяла и новини около математиката.

ЧОУ „Св. Климент Охридски“ – по информация, която получих по мейла: в предучилищния клас има занимателна математика, а от 1 клас до 7 клас има състезателната. Учителите по математика са: Николай Димитров,Стефка Димитрова, Никола Чолаков.

 

Ако и в други училища има занимания по състезателна математика, моля, пишете ми – име на училището, линк и съвсем кратка информация.

 

Онлайн обучение

 

Вивакогнита – онлайн платформа за състезания и забавни лекции.

Академия 21 век

Математически таланти (от организаторите на „Математика без граници“) – 2-6 клас

 

Освен вариантите с курсове, онлайн обучение  или занимания в училище, препоръчвам ви да следите и за предложения за математически лагер школи (например, за победителите от „Черноризец Храбър“ и други престижни състезания, лагер школите на Съюз на математиците в България или пък тези на „Академия 21 век“). Те са чудесен вариант за обучение по забавен начин на състезателната математика. Като ориентири – следете в кои школи се включват математици като доц. Ивайло Кортезов, Ирина Шаркова, доц. Емил Колев, доц. Борислав Лазаров и много други изявени математици от БАН или преподаватели от математически гимназии.

Все повече родители също се занимават с децата си и ги подготвят за състезания. Можете да следите моята рубрика „Състезания“, където помествам най-важното около математическите състезания. Започнах я преди години, за да събирам в нея най-важната информация, която да ми е полезна като родител на дете, което се занимава със състезателна математика. Интересни задачи, новини, ценна информация за книги и състезания, лагер школи или споделени съвети можете научите тук от доц. Ивайло Кортезов.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".