Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Лукаш Збулут – полячето, което беше прието в 18 престижни американски университета

Лукаш Збулут – полячето, което беше прието в 18 престижни американски университета

 

lukasz-zbylut

 

Едно поляче накараха милиони хора да заговорят за него през 2008 г. Поводът беше прекрасен – Лукаш беше приет в 18 престижни американски университети, включително и в 7 от  „Бръшляновата лига“. Кандидатствал е 21 колежа. Единственият, който го отхвърля, е МIT. Лукаш избира Харвард.

Топ университетите, които са казали „ДА“ на Лукаш:

Harvard
Princeton
Yale
Stanford
Dartmouth
Pennsylvania
Cornell
Columbia
Georgetown
NYU
Middlebury
Amherst
Occidental
Richmond
Ohio Wesleyan
DePauw
Carnegie Mellon
CUNY HunterH

Кандидатства в 21 университета, но от 2 си оттегля документите. Единствено МIT го отхвърля. Всички други го приемат.

Каква е тайната за успеха му?

Лукаш е от Полша. Баща му Мирослав е бил директор на фабрика там. Майка му си е имала кариера в застраховането. Семейството е с 3 деца. Когато Лукаш е на 13 години, т.е. в 7 клас, пристигат в САЩ. Бащата е трябвало да работи като строител, а майката основно се грижи за децата си. Лукаш едва говори английски. Първите 6 месеца основно учи езика. Записан е като ученик в публично училище в Бруклин – Utrecht High School. За 5 години бележи изключителен напредък. Той е единственият ученик от училището, който влиза в „Бръшляновата лига“. Випускът е от 575 ученика. Лукаш взема всички изпити и тестове с най-високите оценки. В гимназията основава клуб по дебати, бил е председател на клуба „ООН“, участвал е в разиграването на съден процес, бил е редактор в училищния вестник, бил е доброволец в местното полско основно училище и е помагал в едно провинциално училище – все извънкласни дейности, които са харесвани от престижните университети. Също така е играл футбол. По много предмети взел най-високото ниво – това за напреднали.

За да си подобри английския, четял правителствени документи. Често се ровел в такива за данъчната политика, защото били много сложни, но пък съдържали много думи за изпита SAT.

Лукаш няма профили в социалните медии, не си пада по чат-а, не гледа телевизия. Всичко това го приема като губене на време. Единствено следял новинарските емисии, защото били полезни от гл.т. на образованието и езика.

Ето какъв съвет дава на учениците, желаещи да постигнат неговия успех:

„Не мразете учителите си за това, че ви дават домашно. Учителите се радват, когато си направите добре домашното. И наистина – характера ви проличава най-много като се гледа как си подготвяте домашното“.

Лукаш избира Харвард. Иска да се занимава с право, политика и философия. Вече е директор на Harvard Model United Nations. Член е на 9 студентски организации. Планира да завърши право – отново в Харвард.

Когато се появява новината за приема му в 18 престижни университета, това е направо топ новина в Интернет. Някой го наричат „Бъдещият Айнщайн“. В популярен американски форум за елитните колежи се отваря тема, където се обсъжда успеха му. Едно мнение ми привлече вниманието – за потенциала на източно-европейците. Ставаше дума как след „падането на Берлинската стена“ много източно-европейски страни страдат от синдрома на „изтичане на мозъци“ на Запад. По тази причина никой не трябва да се учудва, че източно-европейско дете може да постигне такива високи постижения. Обикновено са от високообразовани семейства (нищо, че в САЩ може да работят и като работници – какъвто е случаят с бащата на Лукаш), а родителите им се занимават с тях от малка възраст. Самият Лукаш признава, че всичко дължи на голямата саможертва на родителите си.

Хареса ми и един друг пример с друго успяло дете (не разбрах обаче от коя държава). Има подобен страхотен резултат по одобрение от редица престижни университети. При него са следните:

Californa Institute of Technology
Carnegie Mellon University
Columbia University
Cornell University
Duke University
Harvard University
Massachusetts Institute of Technology
Princeton University
Stanford University
University of California – Berkeley
University of Chicago
Yale University

И да се върна на разказа на Лукаш. Той има по-малък брат и по-малка сестра. Признава, че е вдигнал високо летвата, но знае, че те ще го надминат.

За финал – още един съвет от Лукаш:

„За всичко се подготвяйте от рано – не отлагайте нищо за последния момент!“

източник: http://www.zrobtosam.com/, http://www.today.com/, http://talk.collegeconfidential.com/,http://www.brooklyndaily.com/

снимка: harvardmodelcongress.org

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.