Рубрики
Начало » Образование » Дъщерята на Обама избра Харвард

Дъщерята на Обама избра Харвард

 

official-portrait-1174537_640

 

Малия Обама избра Харвард

 

Голямата дъщеря на американския президент Барак Обама направи своя избор за унивеситет. Тя избра Харвард. В продължение на близо година медиите редовно следяха към кой университет ще се насочи президентската дъщеря. Малия Обама и родителите й посетиха повечето известни университети. В някои направиха и втори тур.

 

Вече официално е потвърдено, че изборът на младото момиче е Харвард.

 

В този университет са учили и родителите й. Майка й Мишел Обама е възпитаничка на Принстън и Харвард, а баща й Бакар Обама – на Колумбийския университет и на Харвард.

 

Малия Обама взема Gap Year

Другото решение на Малия Обама преди да започне да учи в Харвард е да вземе една година почивка – „Gap Year“. Това е много модерно в момента и много университети поощряват своите студенти да го направят. През тази година те могат да пътуват, да събират впечатления от пътешествията си, да работят по проекти, да се включат в някакви инициативи или да прекарат времето си в различни смислени дейности.

 

В официалното съобщение от Белия дом не се казва с какво точно ще се занимава дъщерята на американския президент през тази една година. Тя ще бъде студентка в Харвард през 2017 година.

 

Харвард съобщава, че всяка година между 80 и 110 техни студенити заявяват желанието си да се възползват от тази възможност „Gap Year“.  Редица престижни университети като Принстън и Tuffs са също застъпници на тази идея.

 

Тази възможност „Gap Year“ макар и интересна, и модерна, е в повечето случаи за деца с по-осигурено бъдеще, които могат да си позволят да пътешестват и да се развиват, а разноските да се поемат от родителите им. Обикновено изборът е пътешествие до Европа и други интересни страни по света.

 

 

Някои програми за „Gap Year“ струват повече от 30 000 долара на година. Предоставят се обаче и безплатни варианти за бедни студенти. Осигуряват им безплатно легло, храна, транспортни разходи, а младежите участват като доброволци в различни инициативи – например помагат на децата с увреждания, възстановяват пътеките в националните паркове, включват се в отрядите за реакция при природни бедствия.

 

Целта на“Gap Year“ преди започване на университета е младежите да станат по-самостоятелни и отговорни, а когато се взема по време на следването – да се намали напрежението от ученето и да не се стига до „прегряване“.

 

В последните години се е увелил броят на студентите, които се възползват. При сравнение между 2006 и 2013 година броят им е нарастнал с 20% в САЩ. През 2013 г. американските студенти взели „Gap Year“ е бил 40 000 души.

„Роденa на 4 юли“

malia obama s barak obama

 

Малия Обама сега завършва престижното и изключително селективно Sidwell Friends School, наричано „Харвард на частните училища във Вашингтон“. Родителите й винаги внимателно са подбирали училищата, в които учи. Дори и при избора на университет се включиха активно, макар че декларираха, че изборът си е изцяло неин.

 

Досега беше ясно, че Малия Обама мечтае да стане режисьор. Има и стажове във филмовата и телевизионната индустрия.

 

Малия Обама е родена на 4 юли 1998 година.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".