Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Ваканцията на малката математичка Мария Дренчева

Ваканцията на малката математичка Мария Дренчева

maria drencheva 0Може би си спомняте новина от зимата, когато стана ясно, че две малки български математички – второкласничките Мария Дренчева от София и Мирена Колева от Ямбол победиха с максимален резултат дори русначетата на Московската олимпиада по математика. Двете дечица продължават да ни радват. Преди дни получих във Фейсбук мило писмо от Мария, в което ми разказва как ще изкара лятната ваканция. Споделям го и с вас, защото това дете, макар и толкова малко, вече служи за пример на връстниците си и на по-малките дечица. Междувременно успя да се представи чудесно и на националния кръг на „Европейското кенгуру“, който се проведе на 7 юни.

„В дните след 1 юни

Аз съм Мария и пиша от профила на мама и тати. Като всяко дете играя, но имам и своите мечти. Питат ме за състезанията по математика. Правя любимото си – решавам задачки. Когато се записвах за „Математическа рулетка“ София, „Математически звезди“ Пловдив, родителите ми казаха – „Вече си във ваканция?“ А аз – „Не мога да пропусна чудесните задачи, писани от Ивайло Кортезов.“

И родителите ми се вслушват, откликват на моите стремежи. И всеки път – мама и баба ме прегръщат – за да внимавам и мисля, целуват ме – за да се чувствам спокойна… И политам към състезанието… Прекрасно е и когато пътуваме заедно до различни градове за моите конкурси – все споделени късчета щастие.
Така е и с трите ми приятелки от състезанията.

Искам всеки родител, не само на първи юни, а винаги да подкрепя детето си и да го обича така, както моите правят мен щастлива. И тогава ние, децата, като Малкия принц ще можем лесно да потърсим и открием своя Остров.

От Мария“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.