Рубрики
Начало » Образование » Браво! » Второкласничката от София Мария Дренчева е постигнала максимален резултат на Московската олимпиада по математика за малки ученици

Второкласничката от София Мария Дренчева е постигнала максимален резултат на Московската олимпиада по математика за малки ученици

maria drencheva 0Мария Дренчева, ученичка във 2 клас на ЧСОУ „Свети Георги“ в София, е постигнала максимален резултат на XVIII Московска олимпиада по математика за малки ученици, научи Danybon от Детската академия на науките, изкуствата и спорта, домакин на състезанието в столицата. В олимпиадата са взели участие над 850 деца от Русия, България и Сърбия. Сред второкласниците от Русия няма нито едно дете с максимален брой точки. Най-високият руски резултат е 53 т., а Мария Дренчева е постигнала максималният – 59 т.

„Това е изключителен повод за гордост. Мария Дренчевa постигна уникален успех като реши всички задачи на това трудно състезание за малки ученици. Браво, Мария! Пожелаваме ти още много успехи!“, сподели за Danybon Ирина Шопова, директор на Детската академия.

„В Детската академия се гордеем с успеха и на второкласниците Даниел Дренчев (сребърен медалист) и Ния Димитрова (бронзов медалист), на третокласниците Теодор Малчев (сребърен медалист) и Антония Илиева, (бронзов медалист), както и със златните медалисти от пети клас Александър Кръстев, Атанас Кичуков и Мартин Стефанов, а така също и с всички отличени с премии деца. Поздравления от все сърце! Изключително съм радостна, че имахме възможност да проведем Московската олимпиада и в София. Благодаря на Емил Карлов и на Евгений Иванов, директор на Математическата гимназия „Атанас Радев“ – Ямбол, които организираха това интересно състезание в България и дадоха шанс на малките състезатели да премерят сили с децата от Русия и Сърбия! Задачите не бяха никак лесни.“, допълни Ирина Шопова.

Това не е първият успех на Мария Дренчева. Макар и само във 2 клас, тя вече има много отличия от различни математически състезания, на които заема челни позиции.

Все още не е обявено цялостното класиране за България. Да се надяваме, че ще имаме и други изключителни постижения. Организаторите от Русия към момента са поместили само руските медалисти, но предстои включване на българските и сръбските победители.

 

Церемонията по награждаването на медалистите от Московската олимпиада, които са се явили в Детската академия, ще се проведе на 08.03.2014 г. (събота) от 18.00 часа в зала „Гъливер“ на Центъра за култура и дебат „Червената къща“ – София, ул. „Любен Каравелов“ № 15. Тогава ще бъдат наградени и победителите от математическия турнир „Роман Хайнацки“, научи Danybon.

Задачи и решения от XVIII Московска олимпиада за малки ученици (на руски) – 1-4 клас

И нещо интересно, което разбрах тази вечер:

Мария Дренчева и Даниел Дренчев, който пък е сребърен медалист във 2 клас, са първи братовчеди. Даниел е възпитаник на ЧОУ „Света София“. От ЧОУ „Света София“ е и третокласникът Теодор Малчев. Петокласниците са СМГ-ейци.

 

снимка: Мария Дренчева по време на награждаването й на Софийския математически турнир

фотограф: Йорданка Бонева-Благоева/Danybon

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.