Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Наши известни математици подадоха оставки в знак на протест срещу решение на МОН – хронология

Наши известни математици подадоха оставки в знак на протест срещу решение на МОН – хронология

обн. 30.11.2016 г. 

Целта на статията е да следи хронологията на казуса математици – МОН

 

снимка: Фейсбук страницата на МОН

снимка: Фейсбук страницата на МОН

30.11.2016 

Николай Райков, доц. Веселин Ненков, проф. Грозьо Станилов и проф. Марга Георгиева с позиции относно писмото на математиците ни до МОН

 

28.11.2016

БНР – програма „Хоризонт“ – Математикът проф. Петър Бойваленков: „Диалог с МОН няма“

27.11.2016 

„Сега“ излизат с подробна публикация, която обхваща две гледни точки. 

25.11.2016 

 

„Дневник“: Математици бойкотираха просветното министерство за ученическите олимпиади

В статията на „Дневник“ се разказва за казуса с нашите математици и се разказва историята до момента. Има цитат с проф. Петър Бойвалейков.

„Дневник“ потвърждават, че университетите са отказали на МОН да изпратят представители в комисиите.

 

Скоро след заявката за напускане просветното министерство се опита да подмени състава на комисиите, като поиска от пет университета да предложат свои представители за техни членове. По информация на „Дневник“ повечето университети обаче са отказали да сторят това…

От МОН за момента отказват коментар и обявиха, че се очаква да излязат с официална позиция.

 

Цялатата статия на „Дневник“ можете да прочетете тук.

 

„Сега“: Математици бойкотират МОН 

„Математиците бойкотираха МОН“ – това е статията на в. „Сега“, които са успели да вземат (неофициално) нова информация от МОН и излизат с по-подробна публикация по казуса с известните ни математици, които напуснаха комисиите на националните състезания и олимпиади.

 

Акцентите:

 

– Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство.

– Почти никой от университетите, към които МОН се обърна, не са откликнали на поканата да излъчат представители, които да обезпечат научно комисиите за провеждане на математическите състезания.

– От МОН не се трогнаха от подадените оставки и помолиха 5 наши университета и 5 известни математически гимназии да им предложат експерти.

– До крайния срок обаче – 21 ноември, почти никой не е откликнал.

- От МОН неофициално потвърдиха, че действително не са получили предложения и са се видели в чудо как ще попълнят комисиите. 

 

Още подробности прочетете в статията на „Сега“:

„Математиците бойкотираха МОН“

 

Благодаря за изпратения линк!

 

23.11.2016 

ФМИ на СУ помести писмото си до МОН на сайта си

 

Факултетът по математика и информатика към Софийския университет помести на официалния си сайт писмото си до заместник министъра на образованието относно оттеглянето на известни математици от комисиите на националните състезания и олимпиади и поканата от МОН към преподаватели да ги заместят.

Писмото започва така:

 

„Математичестката колегия и всички преподаватели във ФМИ на СУ с голяма
тревога следят проблемите, които се появиха във връзка със съставянето на комисиите за организиране на олимпиадите по математика през есента на 2016 г.“

 

Цялото писмо можете да прочетете на сайта на Факултета по математика и информатика към СУ на този линк:

Писмо до Зам. министъра на образованието в отговор на писмо на МОН с  № 9107-224/14.11.2016 г. (вх.№ на СУ 04-07-542/15.11.2016 г.)

 

Преди 10 дни с открита позиция излязоха и преподаватели по математика в СМГ, която също поместиха на сайта на училището (вижте по-долу в статията).

 

22.11.2016

Софийският университет отказа на МОН

Факултетът по математика и информатика на Софийския университет отказа на МОН негови преподаватели да се включат в комисиите за национални състезания и олимпиади. В подброно писмо от най-престижния ни университет обясняват своите мотиви. Писмото (с което е запознат и сайтът „Данибон“) е доста умерено и се прави анализ на цялата ситуация. Не са съгласни да бъдат използвани като арбитър между МОН и СМБ. Изказва се желание за сътрудничество през следващата учебна година между факултетите по математика на университетите и Съюза на математиците на България и изграждане на борд, който да отговаря за олимпиадите. За настоящата година обаче са скептнични и смятат, че една набързо съставена комисия още повече ще дискредитира математическите състезания и олимпиади. В края на писмото си изразяват съжаление, че за 2016/2017 година надеждите на учениците и родителите за добра организация и провеждане ще бъдат попарени. От Софийския университет препоръчват на МОН да се обърне с молба към някоя от комисиите от последните от 1 до 3 години да подготви олимпиадите и през тази учебна година. Само такава комисия би се справила със ситуацията, защото се е сработила и има богат набор от задачи.

 

По информация на „Данибон“ преди седмица (на 14 ноември 2016 г.) от МОН изпратиха писма до факултетите по математика в 5 български университета – Софийския, Пловдивския, Шуменския, Великотърновския и Русенския. Те трябваше да излъчат в кратък срок (от 1 седмица) по 3 представители, които да сменят подалите оставка известни математици. Към момента не е ясно какъв е отговорът на другите висши учебни заведения.

 

Преди седмица подкрепа към математиците дойде и от едно от най-елитните ни училища – СМГ, а също така и от 18 олимпийци по математика. В личния си блог едно от златните ни момчета по математика Александър Макелов (вижте по-долу) направи анализ на ситуацията, тъй като е бил на последната олимпиада по математика като наблюдател към националния ни отбор.

 

За съжаление до момента официално становище от МОН няма и това доста спъва отразяването на случая, тъй като не могат да се чуят и двете страни. А проблемът е доста сериозен и касае най-големите ни състезания и олимпиади.

 

18.11.2016 

„Математическите постижения са една от малкото гордости на България на световно ниво. Да не затриваме тази положителна традиция, която е на повече от 50 години!“ 

 

Това призовава Наталия Митева във Фейсбук и постави хаштаг #BulgarianMathematicians, за да стигне посланието й до цялата математическа общност в социалната мрежа.

 

Българският олимпиец Александър Макавелов, който беше наблюдател на Международната олимпиада по математика тази година, изрази в блога си своята позиция по въпроса с оставките на математиците. Линк към статията, публикувана на 17 ноември, ми изпрати негова бивша учителка от Бургас – Пелагия Чаракчиева:

 

„Здравейте, изпращам ви линк към интересен анализ на проблема с оставките на ръководството на националните отбори по математика. Написана е от мой бивш ученик и участник на много международни олимпиади.“

 

Попаднах на интересна статия за Александър Макавелов. Освен математик, се оказва, че е и писател, и музикант. Възпитаник е на Харвард и Кеймбридж, a сега е докторант в MIT (според информации в пресата след Международната олимпиада по математика от 2016 г.). Интересува се също така от креативно писане и изкуствен интелект.

 

16.11.2016

Българските олимпийци по математика подкрепиха известните математици, които подадоха оставка

14.11.2016

Учители от СМГ подкрепиха нашите известни математици, които подадоха оставка

 

11.11.20016 

 

Пловдивски образователен сайт „Уча в Пловдив“:

Акценти:

Преподавател от Пловдивския университет изрази готовност, че могат да излъчат проверяващи за олимпиадите по математика, които да сменят подалите оставка известни математици. Проф. Асен Рахнев обаче уточнява, че още никой не е поискал това от тях. Преди дни от МОН заявиха за медиите, че вече са отправили покана към факултетите по математика в няколко университета.

„Ако се обърнат към нас, ще излъчим проверяващи за олимпиадите“, каза бившият зам.-председател на Съюза на математиците и преподавател в ПУ проф. Асен Рахнев

„Днес имахме факултетен съвет, но до момента никой официално не е поискал да излъчим представители за комисиите. Имаме достатъчно подготвени хора, така че ще реагираме своевременно…”, коментира за „Уча в Пловдив” зам.-председателят на съюза от миналия мандат и преподавател в Пловдивския университет проф. Асен Рахнев. Той е на мнение, че има достатъчно време за реакция, тъй като първите големи национални състезания са през януари.

 

Благодаря на Деница Иванова за линка и за това, че следи случая и ни подава информация!

 

10.11.2016

 

14,30 ч.

В. „Сега“: МОН се изпокара с математиците

„От МОН… заявиха, че няма да преговарят с подалите оставки, а вече са отправили покана към университетите с математически факултети – СУ, Пловдивски, Шуменски и др., да излъчат свои представители за комисиите за математическите олимпиади.“

 

Актуално: МОН се скара със Съюза на математиците

Тeacher.bg: Членовете на комисии за олимпиадите подадоха оставки

Благодаря на Деница Иванова за изпратените линкове!

 

 

20,43 ч.

Novini.bg: МОН се изпокара с математиците

Земя: Кунева се изпокара и със Съюза на математиците в България 

Благодаря на Деница Иванова за изпратените линкове!

СМГ публикува (още на 5 ноември) писмото на нашите известни математици, които подададоха оставка.

 

Група видни математици оттеглиха участието си в комисии за състезания и олимпиади по математика, в които са назначени. Те изпратиха писмо до министъра на образованието, в което изказват своето мнение по повод назначенията в подобен род комисии.

 

smg-mathematici-ostavka

 

 

(Писмото е публикувано още на 5 ноември, но сега ми изпратиха родители линк.)

Благодаря на родителите, които ми изпратиха линка!

 

8.11.2016

OFFNews: Математици несъгласни с решение на МОН, напускат комисиите на олимпиадите от IX до XII клас

OFFNews съобщи новината за подаването на оставките на математици. Журналистката Александра Маркарян потърси позицията на Министерството на образованието. За първи път стана ясно какво мислят по казуса от МОН.

 

Потърсени за коментар от OFFNews, от Министерството на образованието и науката заявиха, че няма да преговарят с подалите оставки, а вече са предложили на университетите, които имат математически факултети, да излъчат свои представители, които да влязат в комисиите за математическите олимпиади.

 

 

8.11.2016

Ще се отразят ли оставките на математиците на най-близкото важно математическо състезание – Есенния математически турнир?

„Данибон“ потърси за коментар наши математици. Ето и техния отговор:

 

„Всичко върви по план за Есенния математически турнир (ЕМТ)“, съобщиха за „Данибон“ наши математици. Те увериха участниците, че състезанието ще се проведе по предвидения план. „ЕМТ е към Съюза на математиците в България и не зависи от комисиите на МОН.“

 

 

7.11.2016 

Проф. Петър Бойваленков уведоми президента на Международната олимпиада по математика за своята оставка 

Проф. Петър Бойваленков уведоми проф. Джеф Смит, президент на Международната олимпиада по математика, за своята оставка. Изпрати кореспонденцията и до „Данибон“, за да стане достъпна и за всички почитатели на математиката у нас.

На последната международна олимпиада нашият отбор завоюва 6 медала. Ръководител на отбора беше проф. Петър Бойваленков. Заместник-ръководител – доц. Емил Колев. И двамата са сред подалите оставки.

Вижте кореспонденцията тук

 

6.11.2016

Защо наши известни математици изпратиха остро писмо до МОН и подадоха оставка? 

Нашите математици обясниха мотивите си в прессъобщение до медиите.

Вижте прессъобщението тук.

 

5.11.2016

СМГ публикува писмото на сайта си.

 

Съюзът на математиците в България помести писмото на Фейсбук страницата си.

 

4.11.2016 г. 

Известни български математици изпратиха остро писмо до МОН и се оттеглиха от комисиите на състезанията

В следобедните часове на 4 ноември 2016 г. наши известни математици информираха, че се оттеглят от комисиите на състезанията и олимпиадите. Те изпратиха остро писмо, с което изразиха своето възмущение от решение на МОН.

Писмото е подписано от:

проф. дмн Петър Бойваленков, чл.-кор. проф. дмн Олег Мушкаров, проф. дмн Николай Николов, проф. дмн Иван Ланджев, доц. дмн Емил Колев, доц. д-р Борислав Лазаров, доц. д-р Ивайло Кортезов, гл. ас. д-р Стоян Боев, Диана Данова, Александър Иванов, Пламен Пенчев, Ангел Гушев, Динко Раднев

Вижте писмото тук.

 

27.10.2016 г.

Заповеди на МОН

Със заповеди на министъра на образованието са определени съставите на комисиите за провеждане на националните състезания и олимпиади по математика за ученици

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".