Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Математическо състезание „Европейско кенгуру“ – областен кръг (2017)

Математическо състезание „Европейско кенгуру“ – областен кръг (2017)

В тази статия ще следя всичко около областния кръг на „Европейското кенгуру“ 2017

обн. 2.6.2017 

smg

СМГ

2.6.2017 – Проф. Емил Колев от Съюза на математиците в България обяснява в телевизионно предаване подробности около казуса с математическото състезание „Европейско кенгуру“. Можете да го видите тук: http://www.bitelevision.com/detsko-matematichesko-sastezanie-s-20-000-uchastnitsi-predizvika-razdori/.

 

1.6.2017 – Офнюз продължават да следят казуса около националния кръг.

 

23.5.2017 ч. – Съобщение на сайта на Сдружението:

 

  Уважаеми участници в Националния кръг,
Съгласно заповед на Министъра на образованието и науката, Националният кръг на Международното математическо състезание „Европейско кенгуру“ ще се проведе на 3 юни 2017 г. в сградата на Софийска математическа гимназия (СМГ) – ул. „Искър“ № 61, София 1000, автобуси 78 и 79, тролейбус 11. Националният кръг започва в 11:00 ч.. Местата се заемат от 10:15 ч. до 10:45 ч. Информация за разпределението по стаи в сградата на СМГ може да се получи от съответните списъци във фоайето на партера след 31 май 2017 г. Всеки ученик следва да носи документ за самоличност – ученическа карта или ученически бележник, или декларация от родител с подпис на родителя. Националният кръг се провежда съгласно Регламента на състезанието от уеб-страницата на МОН. С Регламента можете да се запознаете и от уеб-страницата на Сдружение „Европейско кенгуру“.
Председател на Националната комисия,
проф. дпн Сава Гроздев

 

 

18.5.2017 – 21,34 ч. – Offnews съобщава:

 

Всички ученици, които имат точките, за да бъдат класирани за националния кръг на международното състезание „Европейско кенгуру“, ще бъдат в списъка на имащите право на участие, увериха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката в отговор на запитване от OFFNews…

На база разговора, проведен на 16 май, националната комисия ще изготви нов протокол, в който ще бъдат включени и учениците, получили достатъчен брой точки, увериха днес от МОН. Чакаме протокола, казаха още от МОН.

 

 

18.5.2017 – 10 ч. – Мария Рашева, активен родител в темите за образованието и математическите състезания, с коментар за последните новини около случая с класираните до национален кръг:

 

 

 

18.5.2017 – 9 ч. СПИСЪК
на учениците от Състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“, допуснати до участие на 3 юни 2017 г. заедно с класираните за Националния кръг редовни участници от Областния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“
 –
поместени са 196 имена, сред които на деца от СМГ, МГ Варна, МГ Бургас, 125 СУ, ЕСПА и др., които липсваха в стария протокол, тъй като се бяха явили при организатора Съюз на математиците в България.

Това вероятно означава, че броят на децата, допуснати до национален кръг, ще бъде близо 600. Тъй като Сдружението беше класирало близо 400 деца преди това в протокол, подписан от Националната комисия.

 

18.5.2017 – 8,40 ч. – Сдружение „Европейско кенгуру“ (това е организацията, която се свързва с името на проф. Сава Гроздев) помести съобщение на сайта си за срещата в МОН по отношение на недопуснатите до национален кръг ученици, явили се при другия организатор – Съюза на математиците в България (изписвани в съобщението като Асоциация „Кенгуру без граници“). Този казус с недопуснатите ученици предизвика сериозна родителска реакция, а МОН се разграничи от решението на Националната комисия и покани двете страни на среща. Компромисът явно е постигнат въз основа на това, че се говори за две различни състезания: Математическото състезание „Европейско кенгуру“ и Състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“. Задачите са едни и същи, но при едно състезание учениците бяха с баркодове и бланките им се проверяваха машинно, а при другите – имаше имена, а решенията им се проверяваха ръчно. По тази причина, тъй като се е изтълкувало, че са проведени две състезания, няма как да има общо класиране. Хубавата новина е, че се приемат учениците, предложени от Съюза на математиците в България, за участие в национален кръг.

 

 

На 16 май 2017 г. в МОН беше проведена среща с участието на зам. министър Т. Михайлова, директора на дирекция в МОН Е. Костадинова, гл. експерт в МОН М. Манева, проф. Н. Николов и проф. С. Гроздев. Беше обсъдено провеждането на Областния кръг на Математическото състезание „Европейско кенгуру“ и Състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“. Не беше оспорен фактът, че Областният кръг и Състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“ са проведени при различни условия – машинна поверка в първия случай и ръчна проверка във втория. Този факт е достатъчно основание да се приеме, че са проведени 2 различни състезания и това не дава възможност за общо класиране. Приемат се предложените от организаторите на Състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“ ученици за участие в Националния кръг. Представените от организаторите в указания срок протоколи с предложените от тях ученици се приемат без изменение.

 

22,38 ч. – Тодор Ялъмов, който активно взема позиция по проблемите в математиката през тази година, с коментар във Фейсбук страницата на Offnews под поста със статията. Той смята, че проблемът не е личен, а институционален.

 

„МОН трябва да вземе решение в името на бъдещето на математиката, а не да търси компромис между Кендеров и Гроздев.“

 

 

Тодор Ялъмов припомня анализа на златното ни момче в математиката Александър Макалов.

 

21,25 ч. – Offnews успя да вземе позиция от МОН по казуса с недопуснатите математици до националния кръг на „Европейското кенгуру“.

МОН писмено се разграничиха от решението:

 

„решението определени ученици да не бъдат допуснати до национален кръг на състезанието „Европейско кенгуру 2017 г.“ не е взето от Министерството на образованието и науката (МОН) и не е съгласувано с експертите.“

Днес OFFNews изпрати запитване до МОН и за това как би могъл да се реши казусът. В отговор от министерството се ангажираха да посредничат за решаването на спора:

 

Ръководството на МОН е поканило двете страни по казусапроф. Сава Гроздев от Сдружение „Европейско кенгуру“ и акад. Петър Кендеров от Съюза на математиците в България - на среща. Очакваме на нея двамата да изгладят различията си и да уверят екипа, че ще бъдат взети необходимите мерки да няма нито един ощетен участник в състезанието. Тази среща трябва да се състои утре следобяд“, пише в отговора от МОН, получен днес.

 

Прочетете цялата новина: https://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Otlichni-uchenitci-izhvarleni-ot-sastezanie-zaradi-razpraviia-mezhdu-d_655613.html >>

 

15.5.2017 – 15,30 ч. – Съюзът на математиците в България помести позицията си по случая с недопуснатите участници до националния кръг на „Европейското кенгуру“. Позицията е поместена в писмо до МОН.

Вчера националната комисия обяви списък кои ученици са допуснати, но сред допуснатите бяха само тези, които са се явили при единия организатор – Сдружението „Европейско кенгуру“, и 4-класниците, които бяха организирани от МОН. Това предизвика остра реакция на родителите (вижте по-долу в статията).

 

В писмото на СМБ до МОН се казва, че националната комисия, подписала документа:

 

„е „пропуснала“ да вземе предвид всички ученици, които са се явили при легитимен организатор на състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“, а именно СМБ.

Както е видно от резултатите им (http://www.math.bas.bg/smb/kenguru/2017/index.html), много от тях отговарят на критериите за допускане до национален кръг, обявени на сайта на МОН (http://mon.bg/?go=page&pageId=16&subpageId=80). Селекцията на националната комисия представлява явна дискриминация на голям брой ученици от цялата страна и ограничава заслужения им достъп до национално състезание от календарния план на МОН.

Очакваме да разпоредите спешна проверка на действията и мотивите на комисията и в рамките на дни да вземете необходимите мерки, за да бъде възстановена справедливостта и спазен регламентът на състезанието. Недопускането на учениците, отговарящи на условията ще доведе до окончателното дискредитиране на Националния кръг и съпроводения с това обществен и медиен отзвук. Редно е при установяване на нарушения на регламента и дискриминативни действия срещу български ученици, членовете на комисията да понесат отговорност за извършената селекция, под която са сложили подписите си.“

 

Цялото писмо можете да прочетете тук.

 

15.5.2017 – 15 ч. – Още едно ощетено дете с максимален брой точки и недопуснато до национален кръг:

 

 

14.5.2017 – 23,26 – С коментар под публичния призив във Фейсбук на Теменужка Георгиева се включи и математикът Добри Данков, който изложи позицията си по казуса с уточнението, че коментира само като страничен наблюдател.

14.5.2017 – 22,22 ч. – Ако новината около списъка кои ученици са допуснати до национален кръг и реакцията на родителите ви интересува, можете да следите и сблъска на позиции в темата „Математически турнири“ (в няколко страници са). Там се припомня фактът, че националният кръг дава право на стипендии. Също така се търси и отговор защо са двама организаторите: „СМБ е организацията отговорник, а проф. Сава Гроздев е главен организатор“, според страницата на Kangourou sans Frontières. Пита се и къде е МОН. Спорове между страни винаги могат да възникнат, но къде е министерството.

 

14.5.2017 – 22 ч. – До националния кръг не е допуснат и силният състезател на Варна – Марк Киричев, информира майка му Калина Киричева. Марк има пълния брой точки на областния кръг – 100/100. Марк Киричев е един от силните ни състезатели по математика, а също така и е бил победител в инициативата „Успелите деца на България“ в област наука. Носител е и на международни медали. Марк Киричев е ученик в МГ Варна, а училището се яви при организатора Съюза на математиците в България.

 

14.5.2017 –  13,55 ч. – Родители на математици призовават за единна реакция срещу МОН. Оказва се, че много от децата, които са с голям брой точки на областния кръг на „Европейското кенгуру“, наистина не са допуснати до националния кръг, защото са се явили при организатора – Съюза на математиците в България (СМБ), а не при Сдружението „Европейско кенгуру“. Тази сутрин Сдружението „Европейско кенгуру“ публикува списък кого допуска до национален кръг  (вижте по-долу в статията). Определено липсват деца от СМГ, други математически гимназии и училища, които са избрали да се явят на състезанието при СМБ. За случая няма нито информация, нито реакция от МОН.

14.5.2017 - Kласираните ученици от 1 до 12 клас за Националния кръг
на Международното математическо състезание „Европейско кенгуру“ – 3 юни 2017 

 

Сдружението „Европейско кенгуру“ помести списък с допуснатите до националния кръг от 1 до 12 клас.

На сайта няма информация как са протекли взаимоотношенията им със Съюза на математиците в България (СМБ) и как е процедирано спрямо учениците, които са се явили при организатор СМБ.

Списъкът можете да видите тук.

Тази година имаше трима организатори на състезанието – МОН, Сдружението „Европейско кенгуру“ и Съюзът на математиците в България (СМБ). МОН организира надпреварата за 4 клас, а другите класове се явиха при един от двата организатори. Сдружението беше поставило условие на СМБ да им преведе определена сума до 10 май, за да допусне техните участници до национален кръг. По-долу в статията можете да проследите предисторията. Училища като СМГ, варненската математическа гимназия, 125 СУ в София и други се явиха при организатора – Съюза на математиците в България. СМГ и 125 СУ са две отделни секции към столичните секции на СМБ. Училищата към третата секция в столицата – Софийската градска секция се явиха при организатора Сдружение „Европейско кенгуру“. На страницата на Сдружението няма информация как са протекли взаимоотношенията им със СМБ и дали са допуснати учениците, които са се явили при другия организатор. Бърз прочит на списъка показва, че няма ученици от СМГ и МГ Варна, а обикновено са със силно присъствие в математическите надпревари.

 

9.5.2017 – 6503 ученици от 4 клас са се явили на областния кръг на „Европейското кенгуру“. Това става ясно от протокол, поместен на сайта на ОМГ Пловдив, който е 128 страници.

Имената им не са обявени. Виждат се само техните номера и резултат. В този документ не е посочено от кой град или област са. Протоколът е подписан от членовете на комисията: Ирина Шаркова, Росен Николаев, Веселин Ненков, Петя Тодорова, Сава Гроздев. Вижте документа тук. Файлът за 4 клас, поместен на сайта на Сдружение „Европейско кенгуру“, е приблизителен размер – 131 страници.

Благодаря на Деница Методиева за линка!

 

7 май – Мнение на Мария Рашева, активен родител

 

 

 

6.5.2017 – 4-класниците, които са допуснати до националния кръг на „Европейското кенгуру“

 

5.5.2017 – Проф. Сава Гроздев, председател на Националната комисия, изпрати писмо до Председателя на УС на СМБ, в което пише как могат да бъдат включени в националния кръг на „Европейското кенгуру“ състезателите, явили се на областния кръг с организатор Съюза на математиците в България. Според текста в писмото, Съюзът трябва да преведе по 2 лева от събраната такса от всеки участник, която е била 7 лева. С тях ще се финансират дейности по реализирането на състезанието, описани в кореспонденцията. Тези пари трябва да бъдат преведени до 10 май. В същия срок трябва да се подадат и поименни предложения за включване в националния кръг. Според автора на писмото така се изравняват правата и задълженията на участниците при двамата организатори.

Сред състезателите, явили се при организатор СМБ, са учениците от списъците с поместени имена, а не баркодове. Такива списъци с имена са на училища като СМГ, 125 СУ, МГ Варна и др., които можете да видите по-долу в статията или на сайта на СМБ.

Писмото е качено на сайта на Сдружението „Европейско кенгуру“.

 

Няколко акцента:

 

„Във връзка със състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“, проведено на 18 март 2017 г. от Съюза на математиците в България, Ви информирам, че има възможност участници в състезанието да се включат в Националния кръг на състезанието „Европейско кенгуру“ на 3 юни 2017 г. в София…“

 

„Придобиване на права за участие в Националния кръг и мероприятията след него може да стане след като Съюзът преведе по 2 (два) лева от събраната от Съюза такса в размер на 7 (седем) лева от всички участници в състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“. Това е задължение на Съюза, а не на участниците. Общата сума следва да се преведе в срок до 10 май 2017 г…“

 

„В същия срок Националната комисия следва да получи и поименно предложение за включване на ученици в Националния кръг, изготвено съгласно Регламента на състезанието „Европейско кенгуру“ от уеб-страницата на МОН. За всеки предложен ученик Националната комисия следва да получи и неговата писмена работа. Изравняването на правата и задълженията на участниците в Областния кръг на състезанието „Европейско кенгуру“ и участниците в състезанието на Асоциация „Кенгуру без граници“ ще даде възможност на Националната комисия да определи критериите за включване в Националния кръг. Неизпълнението на задълженията на едната група участници нарушава правата на другата група.“

 

Цялото писмо можете да прочетете на сайта на Сдружението „Европейско кенгуру„.

 

4.5.2017 – Враца – 4 клас – Благодаря на Радостина Танева-Иванова!

3.5.2017 – Разград – Благодаря на Моника Помакова!

2.5.2017 – Благоевград – 4 клас – статистика – Благодаря на Радостина Танева-Иванова!

28.4.2017 – Русе – резултати

28.4.2017 – Радостина Танева-Иванова съобщава:

 

Публикувани са и резултатите с баркод (без 4-ти клас) за област Хасково: http://www.pmg-haskovo.org/news/read/id/181
В съобщението на ПМГ „Академик Боян Петканчин“ гр. Хасково от 27.04.2017 е обявено, че „КЛАСИРАНЕТО НА ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ ТУК СВОЕВРЕМЕННО СЛЕД ПОЛУЧАВАНЕТО ИМ“. Това е странно поради факта, че от Сдружение „Европейско кенгуру“ още на 24.04.2017г информираха за изпращането на протоколите към съответните организатори.

 

27.4.2017 – „Започнаха да излизат резултати с баркодове по области за 4 клас“, съобщи за „Данибон“ Радостина Танева-Иванова.

Сливен

„Европейско кенгуру“ – 4 клас на учениците от Област Сливен, 2017 г.

„Европейско кенгуру“ на учениците от другите състезателни групи от Област Сливен, 2017 г.

 

24.4.2017

Сдружението „Европейско кенгуру“ помести финален призив-отчет с няколко важни акцента:

 

- Участниците са рекорден брой – над 25 000 души (не става ясно дали са включени и състезателите, явили се при другия организатор – Съюза на математиците в България, сред които СМГ, 125 СУ, МГ Варна и др.);

- Резултатите са окончателни и протоколите са предадени:

„С настоящото ви съобщаваме официално, че публикуваните на страницата на Сдружение „Европейско кенгуру“ резултати са окончателни и прекратяваме отговорите на въпроси. Протоколите са изпратени по места на всички организатори за продължаващи традиционни действия, свързани със състезанието.“

- Националната комисия започва работа по определяне на участниците в Националния кръг на 3 юни 2017 г.

- Победителите в него ще бъдат наградени в Министерството на образованието и науката.

Цялото обръщение можете да прочетете тук: http://www.bulgarian-kangaroo.eu/.

 

Към момента не става ясно ОБАЧЕ как ще се процедира с резултатите на децата при другия организатор – Съюза на математиците в България, сред които състезатели, явили се в СМГ, 125 СУ, МГ Варна и други, вижте долу списъците:

 

Резултатите с организатор СМБ (състезателите са поместени с име, училище и точки) – 21.4.2017

 

1 клас, 2 клас , 3 клас, 4 клас, 5 клас, 6 клас, 7 клас , 8 клас
9 клас, 10 клас, 11 клас, 12 клас, френски език

 

За ориентир на родителите:

 

Протоколите от Сдружението „Европейско кенгуру“ са с баркодове.

Протоколите на СМБ са с имената на учениците.

 

Инициатива на Мария Рашева в помощ на родителите на 4-класниците

Мария Рашева, майката, която винаги изключително много помага с информация за класациите от матурите, комуникация с МОН и данни за математическите състезания, отправи призив към родителите на 4-класниците да й съдействат за оформяне на списък с резултатите на състезателите от 4 клас. Знаете резултатите от „Европейското кенгуру“ са с баркодове, а за много 4-класниците са важни данните, тъй като касае прием в математически гимназии. Формуляр за вписване на резултата (само за 4 клас) – вижте тук.

Въведените резултати можете да видите тук.

 

нов пост: 21.4.2017 – 14,40 ч.

 

 

първи пост:

 

 

РЕЗУЛТАТИ 4 КЛАС – 21.4.2017

Класиране по точки в 4 клас – 9 резултата от 100 т.

 

Задачи и отговори ЕК 2017 – областен кръг

 

ОТГОВОРИ от Областния кръг

ТЕМИ от Областния кръг:

1 клас
2 клас
3 клас
4 клас
5-6 клас
7-8 клас
9-10 клас
11-12 клас
СОП до 6 клас
СОП 7-9 клас
СОП 10-12 клас
Студенти

ТЕМИ НА ФРЕНСКИ ЕЗИК:

Ecolier 1_2017
Ecolier 2_2017
Ecolier 3_2017
Ecolier 4_2017
Benjamin 1_2017
Benjamin 2_2017
Benjamin 3_2017
Benjamin 4_2017
Cadet 1_2017
Cadet 2_2017
Cadet 3_2017
Cadet 4_2017
Junior 1_2017
Junior 2_2017
Junior 3_2017
Junior 4_2017
Student 1_2017
Student 2_2017
Student 3_2017
Student 4_2017

 

източник: http://www.bulgarian-kangaroo.eu/

 

Резултати:

 

Сдружението помести и финалните резултати за 4 клас – 21.4.2017

 

Сдружението помести финалните резултатите с баркодове (12.4.2017)

 

РЕЗУЛТАТИ ПО ВЪЗХОДЯЩ РЕД НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ НОМЕРА

1 клас финални всички
2 клас финални всички
3 клас финални всички

4 клас финални всички – публикувани на 21.4.2017

5 клас финални всички
6 клас финални всички
7 клас финални всички
8 клас финални всички
9 клас финални всички
10 клас финални всички
11 клас финални всички
12 клас финални всички

 

КЛАСИРАНЕ ПО ТОЧКИ В ОТДЕЛНИТЕ КЛАСОВЕ:

Класиране по точки в 1 клас
Класиране по точки във 2 клас
Класиране по точки в 3 клас

Класиране по точки в 4 клас – публикувано на 21.4.2017

Класиране по точки в 5 клас
Класиране по точки в 6 клас
Класиране по точки в 7 клас
Класиране по точки в 8 клас
Класиране по точки в 9 клас
Класиране по точки в 10 клас
Класиране по точки в 11 клас
Класиране по точки в 12 клас

 

И още информации от Сдружението:

 

Резултатите за 4. клас ще бъдат публикувани най-напред от МОН и след това на сайта на Сдружение „Европейско кенгуру“. Очаква се това да стане до 24 април 2017 г.
НА 18 АПРИЛ 2017 Г. ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ СЪСТЕЗАТЕЛНИТЕ ЗАДАЧИ ПО КЛАСОВЕ И СЪОТВЕТНИТЕ ОТГОВОРИ.

 

 

Сдружението започна да помества резултатите с баркодове (5.4.2017)
File 1.pdf
File 2.pdf
File 3.pdf
File 5.pdf
File 6.pdf
File 7.pdf
File 8.pdf
File 9.pdf
File 10.pdf
File 11.pdf
File 12.pdf

Следете тук.

 

Варна – МГ – 30.3.2017 – Благодаря на Даниела Генчева!

Поморие – СУ „Иван Вазов“ – 30.3.2017 – Благодаря на Моника Помакова!

Бургас – ОУ „Св. Княз Борис I“ – 30.3.2017 – Благодаря на Теменужка Георгиева и Моника Помакова!

СМГ – 28.3.2917 – Благодаря на Теменужка Георгиева!

Видин – 27.3.2017 – Благодаря на Моника Помакова!

София – 125 СОУ  – 25.3.2017 – резултати и наградени

Секция „Изток“ на СМБ:

Класираните участници явили се в 125 СУ, могат да получат грамотите си
от 28.03 до 28.04.2017 г. в стая 402 от 08:00-17:00 ч.

 

Добрич – Благодаря на Теменужка Георгиева! – 23.3.2017

Дупница – ПГ „Хр. Ботев“ – Благодаря на Теменужка Георгиева! – 23.3.2017

СМБ Шумен –  Благодаря на Даниела Генчева! – 23.3.2017

СМБ Плевен – Благодаря на Моника Помакова! – 22.3.2017

СОУ „Иван Вазов“ – Плевен – предварителни резултати – 19/20.3.2017

 

Информация за резултатите:

 

5.4.2017 - http://www.bulgarian-kangaroo.eu/ излезе със съобщение

 

РЕЗУЛТАТИ
от Областния кръг на Международното математическо състезание „Европейско кенгуру“ на 18 март 2017 г.
Поетапно ще публикуваме резултатите от Областния кръг. След приключване на цялостната обработка ще направим класиране по класове.

 

File 1.pdf
File 2.pdf
File 3.pdf
File 5.pdf
File 6.pdf
File 7.pdf
File 8.pdf
File 9.pdf
File 10.pdf
File 11.pdf
File 12.pdf

 

 

3.4.2017 – Информация от сайта н Софийската градска секция на СМБ

 

Участниците могат да проверят резултатите си след 10 април на http://www.bulgarian-kangaroo.eu/ като използват номера от бланката с баркода, получен на състезанието.

28.3.2017 – Информация от сайта на Сдружението „Европейско кенгуру“, чийто председател на УС е проф. Сава Гроздев:

 

Уважаеми участници в „Европейско кенгуру“,

Все още от няколко места в страната не сме получили попълнените бланки с отговори . Когато пристигнат всички бланки, машинната обработка ще завърши за няколко дни. Напомняме, че други години проверката се извършваше по места и приключваше още същия ден. Установени грешки и недобросъвестност при проверките доведоха до преминаване към машинна обработка централно в София. И най-важното, чрез машинната обработка се дава възможност на всеки ученик да получи индивидуален уникален номер, под който участниците ще проверят резултатите си. По този начин се съобразяваме с неотдавнашни наредителни указания на Министерството на образованието на науката, че по препоръка на Комисията за защита на личните данни не могат да се изнасят резултати чрез имената на участниците. Това могат да правят организаторите по места след осигуряване на съответно съгласие от страна на ученици и родители.

 

23.3.2017 – Започнаха да излизат резултатите в някои местни секции на Съюза на математиците в България. Резултатите са обявени, както винаги досега – има име, клас, училище и резултати на децата, а так също и класиране. Резултатите на децата, които са били с баркод, ще бъдат по-късно известни. Организаторът Сдружението „Европейско кенгуру“ обяви, че се очакват до 24 април.

22.3.2017 г. Кога се очаква да излязат резултатите от областния кръг на „Европейското кенгуру“? Тези дни това е чест въпрос. Тази година за първи път вместо да посочваме резултати, събираме информация кога се очаква да излязат. Досега само 1 домакин е поместил резултати. При много други се очакват чак до месец и по-точно: 24 април 2017 г.

 

22.3.2017 – Информация от сайта на Сдружението „Европейско кенгуру“, чийто председател на УС е проф. Сава Гроздев:

 

ДРАГИ КЕНГУРИСТИ,

ПОРАДИ ГОЛЕМИЯ БРОЙ УЧАСТНИЦИ В ТАЗГОДИШНОТО СЪСТЕЗАНИЕ
„ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“ КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ Е
24 АПРИЛ 2017 Г.
ТЕ ЩЕ БЪДАТ КАЧЕНИ НА САЙТА НА СДРУЖЕНИЕТО.
ЗАДАЧИТЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО СА СОБСТВЕНОСТ НА АСОЦИАЦИЯ
„КЕНГУРУ БЕЗ ГРАНИЦИ“
И НЯМАМЕ ПРАВО ДА ИМ ДАВАМЕ ПУБЛИЧНОСТ ДО 18 АПРИЛ 2017 Г.

 

21.3.2017 – ПМГ Силистра 

 

Очаквайте резултатите на учениците на сайта на Сдружение „Европейско кенгуру“ най-късно до 24.04.2017 г.

 

Благодаря на Деница Методиева! 

 

20.3.2017 - СМГ Русе

 

До всички ученици, участници в състезанието „Европейско Кенгуру“
и техните родители!

Във връзка с изпращане на талоните за проверка в София, резултатите ще излязат на по-късен етап във времето.
Ще има допълнителна информация на сайта ни за проверка на точките и дата за награждаване на първенците.

БЛАГОДАРИМ ви за разбирането!

 

19.3.2017 – СМБ Плевен

Резултатите на учениците от математическото състезание „Европейско кенгуру“ ще бъдат качени след 22.03.2017 г.

 

18.3.2017 – 17,25 ч. – Имах запитвания кога са излезли м.г. резултатите. Можете да проверите в тази статия за 2016 г. Започнали са да излизат много бързо. Но тази година доста неща са променени и не е ясно дали можем да се водим спрямо данните от 2016 г.

 

Разпределение по стаите:

 

СМГ (източник)

125 СУ – София (източник)

 

Местни организатори:

 

София – 4 клас

 

В 2 СУ „Емилиян Станев“, ж.к. Бъкстон ул. „Ген.Суворов“ №36, район Витоша – за учениците от училищата в район Витоша – 2 СУ, 5 ОУ, 50 ОУ, 52 ОУ, 53 ОУ, ЧСУ „Рьорих“, НУКК, ЧОУ „Света София“ и ЧСОУ „П.Р. Славейков“.
В 17 СУ „Дамян Груев“, ж.к. „Западен парк“, ул. Суходолска-2, №134, район Красна поляна – за учениците от училищата в район Красна поляна – 17 СУ, 28 СУ и 92 ОУ; район Илинден – 43 ОУ и 45 ОУ и район Овча купел – 72 ОУ, 88 СУ и НСУ „София“.

В 21 СУ „Христо Ботев“, ул. „Люботрън“ №12, район Лозенец – за учениците от училищата в район Лозенец – 21 СУ, 35 СУ, 107 ОУ, 120 ОУ, 122 ОУ, 139 ОУ, ЧОУ „Света София“, Училище към руското посолство и Френски лицей „Виктор Юго“.

В 33 ОУ „Санкт Петербург“, ж.к. „Люлин“ – III микрорайон – за учениците от училищата в район Люлин – 33 ОУ, 96 СУ, 97 СУ и ЧОУ „ Ерих Кестнер“, район Витоша – 64 ОУ и район Банкя -78 СУ и ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

В 36 СУ „Максим Горки“, ул. „Пирински проход“ №35, район Красно село – за учениците от училищата в район Красно село – 19 СУ, 25 ОУ, 34 ОУ, 36 СУ, 51 СУ, 142 ОУ и ЧНУ „Питагор“.

В 41 ОУ „Св. Патриарх Ефтимий“, ул. „Цар Самуил“ № 24 , район Триадица – за учениците от училищата в район Триадица – 20 ОУ, 41 ОУ, 47 СУ, 73 СУ, 121 СУ и 126 ОУ.

В 44 СУ „Неофит Бозвели“, ул. „Плакалница“ №45, район Подуяне – за учениците от училищата в район Подуяне – 42 ОУ, 44 СУ, 49 ОУ, 143 ОУ и 199 ОУ; район Кремиковци – 156 ОУ и 159 ОУ и район Нови Искър – 4 ОУ, 68 ОУ, 69 ОУ, 108 СУ, 150 ОУ и 163 ОУ.

В 56 СУ „Проф. Константин Иречек“, ж.к. Люлин 8, ул. „Търново“ №37 – за учениците от училищата в районите Люлин – 40 СУ, 56 СУ, 79 СУ, 90 СУ и 137 СУ и район Витоша – 26 СУ.

В 83 ОУ „Елин Пелин“, с. Панчарево ул. „ Елин Пелин“ № 21, район Панчарево – за учениците от училищата в район Панчарево – 83 ОУ, 84 ОУ, 192 СУ и ЧСУО „ЕСПА“.

В 101 СУ „Бачо Киро“, ул. „Илинденско въстание“ 36, район Надежда – за учениците от училищата в район Надежда – 54 СУ, 101 СУ, 102 ОУ и ЧОУ „Веда“; район Връбница – 61 ОУ, 62 ОУ, 74 СУ, 140 СУ, 175 ОУ и ЧСУ „Дружба“ и район Подуяне -130 СУ.

В 105 СУ „Атанас Далчев“, ул. „Св. Пимен Зографски“ №7, район Изгрев – за учениците от училищата в район Изгрев – 11 ОУ, 105 СУ и 119 СУ и район Студентски – 8 ОУ, 55 СУ и ЧОУ „Азбуки“.

В 109 ОУ „Христо Смирненски“, ул. „Слатинска“ № 24, район Слатина – за учениците от училищата в район Слатина – 23 СУ, 31 СУИЧЕ, 93 СУ, 109 ОУ, 138 СУ, 148 ОУ и ЧОУ „Образователни технологии“; район Нови Искър – 170 СУ, 176 ОУ и град Сливен.

В 112 ОУ „Стоян Заимов“, бул. „Дондуков“ № 60, район Оборище – за учениците от училищата в район Оборище – 1 СУ, 112 ОУ и 129 ОУ; район Сердика – 14 СУ, 48 ОУ и 100 ОУ; район Възраждане – 18 СУ, 30 СУ, 32 СУ и 134 СУ, град Сандански, град Ихтиман и Немско училище в София.

В 125 СУ „Боян Пенев“, ж.к. „Младост 1“, ул. „Никола Генадиев“ №1, район Младост – за учениците от училищата в район Младост – 10 СУ, 39 СУ, 118 СУ, 125 СУ, 128 СУ, 144 СУ, ЧСОУ „Българско школо“, ЧНУ „Прогресивно образование“ и ЧОУ „Меридиан 22“.

В 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“, ул. „Парчевич“ №43, район Средец – за учениците от училищата в район Средец – 6 ОУ, 7 ОУ, 12 СУ, 38 ОУ, 127 СУ и 133 СУ и район Триадица – 22 СУ и 104 ОУ.

В 145 ОУ „Симеон Радев“, Младост ІА ул.“Ресен“ №1, район Младост – за учениците от училищата в район Младост1- 81 СУ и 145 ОУ.

 

София (без 4 клас)

4 ОУ, 5 ОУ, 23 СОУ, 33 ОУ, 112 ОУ, 128 СОУ и училищата, които проявят желание – информация от Софийската градска секция

125 СУ – обявени от секция „Изток“

СМГ – за свои курсисти и ученици

НПМГ

 

Нова информация

 

16.3.2017 – Съобщение на сайта на МГ Варна:

 

На 18 март 2017г. от 11:00ч. в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и Специализирано спортно училище „Георги Бенковски“ ще се проведе областния кръг на Математическо състезание „Европейско кенгуру“.

Учениците трябва да се явят в 10:30ч., като носят лична ученическа карта или ученическа книжка и да заемат местата си.

За учениците от 1 до 12 клас, с изключение на учениците от 4 клас, работните места са отбелязани на талоните, получени при записването.

Работните места за учениците от 4 клас могат да се видят тук.

 

13.3.2017 – РУО София-град публикува информация за организацията по провеждането на „Европейското кенгуру“ при 4-класниците:

 

Изх. №РУО1- 3518/ 13. 03. 2017 г.

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

В изпълнение на заповед №РД09-1369/15.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и на националните състезания през учебната 2016/2017 г. и заповед № РД 01-96/28.02.2017 г. на началника на РУО – София-град, Ви уведомявам, чe:

ОБЛАСТНИЯТ КРЪГ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“ за IV клас – национално състезание по математика за учебната 2016/2017 г., ще се проведе на 18.03.2017 г. от 11:00 часа в следните столични училища:

В 2 СУ „Емилиян Станев“, ж.к. Бъкстон ул. „Ген.Суворов“ №36, район Витоша – за учениците от училищата в район Витоша – 2 СУ, 5 ОУ, 50 ОУ, 52 ОУ, 53 ОУ, ЧСУ „Рьорих“, НУКК, ЧОУ „Света София“ и ЧСОУ „П.Р. Славейков“.

В 17 СУ „Дамян Груев“, ж.к. „Западен парк“, ул. Суходолска-2, №134, район Красна поляна – за учениците от училищата в район Красна поляна – 17 СУ, 28 СУ и 92 ОУ; район Илинден – 43 ОУ и 45 ОУ и район Овча купел – 72 ОУ, 88 СУ и НСУ „София“.

В 21 СУ „Христо Ботев“, ул. „Люботрън“ №12, район Лозенец – за учениците от училищата в район Лозенец – 21 СУ, 35 СУ, 107 ОУ, 120 ОУ, 122 ОУ, 139 ОУ, ЧОУ „Света София“, Училище към руското посолство и Френски лицей „Виктор Юго“.

В 33 ОУ „Санкт Петербург“, ж.к. „Люлин“ – III микрорайон – за учениците от училищата в район Люлин – 33 ОУ, 96 СУ, 97 СУ и ЧОУ „ Ерих Кестнер“, район Витоша – 64 ОУ и район Банкя -78 СУ и ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

В 36 СУ „Максим Горки“, ул. „Пирински проход“ №35, район Красно село – за учениците от училищата в район Красно село – 19 СУ, 25 ОУ, 34 ОУ, 36 СУ, 51 СУ, 142 ОУ и ЧНУ „Питагор“.

В 41 ОУ „Св. Патриарх Ефтимий“, ул. „Цар Самуил“ № 24 , район Триадица – за учениците от училищата в район Триадица – 20 ОУ, 41 ОУ, 47 СУ, 73 СУ, 121 СУ и 126 ОУ.

В 44 СУ „Неофит Бозвели“, ул. „Плакалница“ №45, район Подуяне – за учениците от училищата в район Подуяне – 42 ОУ, 44 СУ, 49 ОУ, 143 ОУ и 199 ОУ; район Кремиковци – 156 ОУ и 159 ОУ и район Нови Искър – 4 ОУ, 68 ОУ, 69 ОУ, 108 СУ, 150 ОУ и 163 ОУ.

В 56 СУ „Проф. Константин Иречек“, ж.к. Люлин 8, ул. „Търново“ №37 – за учениците от училищата в районите Люлин – 40 СУ, 56 СУ, 79 СУ, 90 СУ и 137 СУ и район Витоша – 26 СУ.
В 83 ОУ „Елин Пелин“, с. Панчарево ул. „ Елин Пелин“ № 21, район Панчарево – за учениците от училищата в район Панчарево – 83 ОУ, 84 ОУ, 192 СУ и ЧСУО „ЕСПА“.

В 101 СУ „Бачо Киро“, ул. „Илинденско въстание“ 36, район Надежда – за учениците от училищата в район Надежда – 54 СУ, 101 СУ, 102 ОУ и ЧОУ „Веда“; район Връбница – 61 ОУ, 62 ОУ, 74 СУ, 140 СУ, 175 ОУ и ЧСУ „Дружба“ и район Подуяне -130 СУ.

В 105 СУ „Атанас Далчев“, ул. „Св. Пимен Зографски“ №7, район Изгрев – за учениците от училищата в район Изгрев – 11 ОУ, 105 СУ и 119 СУ и район Студентски – 8 ОУ, 55 СУ и ЧОУ „Азбуки“.

В 109 ОУ „Христо Смирненски“, ул. „Слатинска“ № 24, район Слатина – за учениците от училищата в район Слатина – 23 СУ, 31 СУИЧЕ, 93 СУ, 109 ОУ, 138 СУ, 148 ОУ и ЧОУ „Образователни технологии“; район Нови Искър – 170 СУ, 176 ОУ и град Сливен.

В 112 ОУ „Стоян Заимов“, бул. „Дондуков“ № 60, район Оборище – за учениците от училищата в район Оборище – 1 СУ, 112 ОУ и 129 ОУ; район Сердика – 14 СУ, 48 ОУ и 100 ОУ; район Възраждане – 18 СУ, 30 СУ, 32 СУ и 134 СУ, град Сандански, град Ихтиман и Немско училище в София.

В 125 СУ „Боян Пенев“, ж.к. „Младост 1“, ул. „Никола Генадиев“ №1, район Младост – за учениците от училищата в район Младост – 10 СУ, 39 СУ, 118 СУ, 125 СУ, 128 СУ, 144 СУ, ЧСОУ „Българско школо“, ЧНУ „Прогресивно образование“ и ЧОУ „Меридиан 22“.

В 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“, ул. „Парчевич“ №43, район Средец – за учениците от училищата в район Средец – 6 ОУ, 7 ОУ, 12 СУ, 38 ОУ, 127 СУ и 133 СУ и район Триадица – 22 СУ и 104 ОУ.

В 145 ОУ „Симеон Радев“, Младост ІА ул.“Ресен“ №1, район Младост – за учениците от училищата в район Младост1- 81 СУ и 145 ОУ.

ВАЖНО!!! НАЧАЛЕН ЧАС НА СЪСТЕЗАНИЕТО – 11:00 часа. Времетраенето на областния кръг е 90 мин. Изпитната тема ще бъде изпратена на електронните пощи на училищата-домакини 30 минути преди началото на олимпиадата.

ВАЖНО!!! Всички ученици трябва да заемат определените им места до 10:30 ч. и в продължение на 30 минути се подготвят за началото на състезанието.

Влизането в училищата-домакини ще става след представяне на документ за самоличност, ученическа карта и/или ученическа книжка.

ВАЖНО!!! Директорите на всяко училище, от което има ученици заявили желание за участие в състезанието „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“ за IV клас, следва да уведомят квесторите, включени в заповедта на началника на РУО – София-град, да се явят на 18.03.2017 г. най-късно до 9:45 часа за инструктаж в определеното училище-домакин. Директорът на училището, чиито ученици ще се явят на областния кръг на състезанието, независимо от броя им, със своя заповед назначава учител-придружител в деня на провеждането.

ВАЖНО!!! На електронните пощи на училищата-домакини и училищата, които са заявили участници в състезанието „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“ за IV клас, са изпратени списъци на учениците и на квесторите, разпределени по училища-домакини.

Моля да осъществите контрол дали всички ученици, заявили желание за участие в областния кръг на националното състезание „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“ за IV клас, са уведомени за мястото и времето на провеждане на състезанието. В случай, че са установени пропуснати имена на ученици или квестори, моля да изпратите имената им електронните пощи на съответното училище-домакин и в РУО – София-град на електронен адрес: bobi_kaneva@abv.bg в срок до 14.03.2017 г. като прикачен файл във формат Word.

Желая успех на всички участници в националното състезание „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

 

 

6.3.2017 – НПМГ:

 

За записване:

ученици от НПМГ – при преподавателите си по математика
ученици от други училища – в библиотеката на НПМГ, II етаж, от 10:00 до 15:00.
Записването за ученици 1 – 3 и 5 – 12 клас се извършва в работни дни от 27 февруари до 7 март 2017 г.

Справки по телефон не се дават.

За контакт с организаторите на турнира в НПМГ можете да ползвате следния e–mail адрес

european.kangaroo.npmg@gmail.com

 

Благодаря на Деница Методиева за информацията!

 

6.3.2017 – СМГ:

 

На 18 март 2017 г. /събота/ от 11 ч. в СМГ ще се проведе Европейско Кенгуру.

Състезанието в СМГ ще бъде за всички възрастови групи, без 4 клас. Продължителността му е 90 минути.

В СМГ ще могат да се запишат ученици на гимназията, както и ученици, посещаващи курсове към УН на СМГ.

Записване: Учениците, които биха желали да се запишат за състезанието, да се свържат със своите преподаватели по математика за повече информация.

Такса: 7 лв.

Краен срок за записване: 13 март 2017 г.

 

1.3.2017 – Секция „Изток“ на СМБ също обяви информация за записване в София:

 

МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ
„Европейско кенгуру”

ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 1 ДО 12 КЛАС
18.03.2017 г.
(събота)
от
11.00ч.
в 125 СУ „Боян Пенев”
ЗАПИСВАНЕ ДО 14.03.2017 г.
В СТАЯ 402 от 8.00 до 17.00 ч.

 

1.3.2017 – РУО София град с две информации за състезанието, поместени на сайта им:

Писмо до директорите

 

Изх. №РУО1- 2535/ 28.02.2017 г.

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

В изпълнение на заповед №РД09-1369/15.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и на националните състезания през учебната 2016/2017 г., Ви уведомявам, че съгласно Регламента на математическото състезание „Европейско кенгуру“ областният кръг за учениците от IV клас се организира от Регионално управление на образованието на София-град, както следва:

Учениците от IV клас участват без такса правоучастие в областния кръг на 18.03.2017 г. от 11:00 до 12:30 часа. Времетраенето на областния кръг е 90 мин.

Учениците заемат определените им места до 10:30 ч. и в продължение на 30 минути се подготвят за началото на състезанието, както следва: получават бланки за попълване на отговори и с помощта на квесторите попълват необходимите лични данни върху бланките. Квесторите дават указания за начина на попълване на отговорите.

Форматът на областния кръг е 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи с кратък свободен отговор. Отговорите се нанасят върху индивидуални бланки и се проверяват централно от Националната комисия. За всеки верен отговор на задачи с номера 1–10 се присъждат 3 точки, на задачи с номера 11–20 се присъждат 4 точки, а на задачи с номера 21–26 се присъждат 5 точки. За грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Максималният брой точки е 100.

За изпълнение на Регламента на математическото състезание „Европейско кенгуру“ през учебната 2016/2017 г. моля в срок до 06.03.2017 г. да изпратите на хартиен носител в деловодството на РУО – София град и на електронен адрес: bobi_kaneva@abv.bg списък на желаещите ученици в IV клас от повереното Ви училище за участие в областния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“, с приложени заявления от страна на родителите им.

В същия срок, моля да изпратите на хартиен носител в стая 512 на РУО – София град и на електронен адрес: bobi_kaneva@abv.bg списък на квестори от Вашето училище, като съобразите броя им според броя на желаещи ученици /на 8 ученика – един квестор/

Националният кръг на състезанието ще се проведе на 06.06.2017 г. в София с времетраене 75 мин. За този кръг участието също е без такса правоучастие.

Приложения:

1. Регламент
2. Заявка за участие.
ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

 

Обща информация за ролята на РУО София-град

 

Изх. №РУО1-2403/ 27. 02. 2017 г.

ДО
ДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ
УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо с вх. №РУО1-1730/17.02.2017 г. в РУО – София-град, Ви уведомявам, че на 18.03.2017 г. /събота/ от 11:00 часа в Република България ще се проведе поредното издание на международното математическо състезание „Европейско кенгуру“ за всички ученици от 1. до 12. клас, които се обучават в дневна, самостоятелна или индивидуална форма на обучение в български общински, държавни и частни училища, както и в училищата на територията на Република България към чуждестранните посолства. Въз основа на заповед № РД 09-1369/15.09.2016 г. на министъра на образованието и науката състезанието ще се проведе в два кръга – Областен и Национален.
Областният кръг за учениците от 4. клас ще се организира от Регионално управление на образованието на София-град и е с времетраене 90 мин. За него не се събира такса правоучастие. Резултатите важат за прием в 5. клас съгласно критерии, определени от съответните училища. Областният кръг за останалите ученици ще се организира от всички желаещи съгласно указанията, включени в писмо на сдружение „Европейско кенгуру“ и след подписване на Съгласие за сътрудничество.
Националният кръг на състезанието ще се проведе на 03.06.2017 г. в София с времетраене 75 мин. За този кръг участието също е безплатно без такса правоучастие.
За получаване на подробна информация за състезанието можете да се обаждате на GSM 0882 031 091 или да пишете на електронен адрес: bulgarian.kangaroo@gmail.com.

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

 

28.2.2017 г. – Софийската градска секция на СМБ помести информация за организацията на Европейското кенгуру. В София има три секции – Софийската градска секция, СМГ и секция „Изток“.

Ето организацията в Софийската градска секция:

 

Информираме Ви за начина на организирането на състезанието от Софийска градска секция на СМБ:

Училищата, които желаят да организират състезанието:

– записват за участие учениците от 1. до 12. клас без тези от 4. клас. (Четвъртокласниците ще се явяват по ред, определен от РУО – София-град.) Таксата за правоучастие е 7 лв.

– изпращат заявки по класове до г-жа Красимира Карабашева на тел. 0882 031 091 или на имейла на сдружение „Европейско кенгуру“ – kangaroo@gmail.com до 8 март 2017.

– На 14 и 15 март 2017 от 9:30 до 12:30 и от 13:30 до 16:30 ч. донасят в 1 СОУ попълнените заявки по класове и събраните такси правоучастие. Тогава се информират за начина на получаване на темите, както и на заявените бланки за проверка. Финансовата част ще бъде оформена по начин, аналогичен на предишни години.

Учениците, в чиито училища няма да се провежда състезанието (без тези от 4. клас), могат да се запишат за участие в срок до 6 март в някое от следните училища: 4 ОУ, 5 ОУ, 23 СОУ, 33 ОУ, 112 ОУ, 128 СОУ, като предварително се информират по телефона за организатора на състезанието от съответното училище.

По всички въпроси, свързани със състезанието, може да се обаждате на председателя на Софийска градска секция на СМБ, г-жа Мария Лилкова – 0888 317 679 след 8 март.

източник

Основна информация

Областният кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“ ще се проведе на 18 март 2017 г., събота, от 11 до 12,30 часа. Това е надпревара за ученици от 1 до 12 клас. Новото тази година е, че за 4 клас ще бъде безплатно, тъй като състезанието е важно за приема в математически гимназии.

 

Състезанието се провежда на български или френски.

 

На български:

 

Броят на задачите за всички класове е 26, като тези с номера от 1 до 24 са с избираем отговор, а последните две – с кратък свободен числов отговор. Първите 10 задачи се оценяват с 3 точки, вторите 10 с 4 точки, а последните 6 с 5 точки. Максимално възможният резултат е 100 точки.

Разпределението на възрастовите групи е следното:

0 група – 1 клас,
І група – 2 клас,
ІІ група – 3 клас,
ІІІ група – 5 и 6 клас,
ІV група – 7 и 8 клас,
V група – 9 и 10 клас,
VІ група – 11 и 12 клас.
VII група – студенти.

За всички групи времетраенето е 90 минути.

На френски:

 

Първокласници и второкласници не участват в състезанието на френски език.
Класирането на участниците на френски език е отделно, но се извършва по същия начин по класове съгласно Регламента.

Френските теми отговарят на следните групи:

Epreuve Ecoliers = ІІ група,
Epreuve Benjamins = ІІІ група,
Epreuve Cadets = ІV група,
Epreuve Juniors = V група,
Epreuve Etudiants = VІ група.

 

Регламент

 

Организаторите поместиха на сайта си регламента за състезанието. Той е с няколко акцента:

 

1. Областен кръг за 4-класниците 

Учениците от IV клас участват без такса правоучастие в областния кръг на 18.03.2017 г. от 11:00 до 12:30 ч. Времетраенето на областния кръг е 90 минути.

Трябва да са заели местата си в 10,30 ч.

Форматът на областния кръг е 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи с кратък свободен отговор. Отговорите се нанасят върху индивидуални бланки и се проверяват централно от Националната комисия. За всеки верен отговор на задачи с номера 1–10 се присъждат 3 точки, на задачи с номера 11–20 се присъждат 4 точки, а на задачи с номера 21–26 се присъждат 5 точки. За грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Максималният брой точки е 100.

До 28.2.2017 г. началниците на РУО трябва да посочат училищата домакини.

Темата се подготвя от Национална комисия. Изпраща се до училищата домакини 30 минути преди състезанието.

Писмените работи се оценяват независимо един от друг от двама оценители.

Още подробности прочетете тук.

 

2. Областен кръг за останалите класове

Националната комисия изготвя задачите за областния кръг съгласно изискванията на Европейската асоциация „Кенгуру без граници“ и организира оценяването на бланките с отговори. Състезателните теми са 7 на брой: I клас, II, клас, III клас, V-VI клас, VII-VIII клас, IX-X клас, XI-XII клас.

 

3. Национален кръг 

Броят на класираните (1-12 клас) за национален кръг не трябва да надхвърля 400.

 

За националния кръг се класират ученици I – IV клас, които са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки за страната.

За националния кръг се класират и ученици V–XII клас, които са в по-горния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната.

Националният кръг се провежда на 03.06.2017 г. от 11:00 до 12:15 ч. в София.

Времетраенето на националния кръг е 75 минути.

Подробности прочетете тук.

 

И още един детайл около състезанието:

 

Съгласно изискванията на Европейската асоциация „Кенгуру без граници“ в срок до 18.04.2017 г. разпространението, включително качването на сайтове на задачи и отговори за българското издание на състезанието „Европейско кенгуру“ е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО! АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО Е СЪЩО ТЕМИТЕ ДА ОСТАВАТ У УЧЕНИЦИТЕ! Те се събират от квесторите и се изпращат заедно с попълнените бланки с отговори. (източник)

 

Задачи за подготовка от предишни години:

 

Клас 2012 г. 2013 г. 2014 г. 2015 г. 2016 г.
1 клас <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>
2 клас <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>
3-4 клас <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>
5-6 клас <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>
7-8 клас <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>
9-10 клас <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>
11-12 клас <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>
.Отговори <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>> <<свали>>

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".