Рубрики
Начало » Блог » Кратък наръчник за лагер-школите по математика и информатика

Кратък наръчник за лагер-школите по математика и информатика

nikolay blagoev more 6 classВ неделя изпратихме Ники на математическа лагер-школа, организирана от „Академия 21 век“. В началото на септември пък заминава на друга математическа лагер-школа с организатор „Майорка“. В първите дни на юли отново ходи на математически лагер в Слънчев бряг. На всичките присъства и един от най-добрите и известни математици у нас – Ивайло Кортезов.

Наскоро майка на по-малък състезател по математика ме помоли да разкажа за лагер-школите. Ще се опитам накратко да дам малко информация. Надявам се да е полезна и на други семейства. Уточнявам, че споделеното е за 5-6-7 клас. За по-горните класове все още не мога да ви разкажа.

През лятото има най-много математически лагери, но ще започна с първия за годината – този през януари. Всъщност ще се върна и още малко по-назад – на математическото състезание „Черноризец Храбър“.

Математическото състезание „Черноризец Храбър“ е обикновено на 1 ноември. Изключително важно е за желаещите да получат покани за лагер-школите по математика. Обикновено поканените са състезателите с най-високи резултати. Трябва да се следи сайта на организаторите на състезанието http://www.math.bas.bg/ch/. Фирмата, която организира лагерите с тях, е „Майорка“.

Първата математическа лагер-школа е в началото на януари, по време на ученическата ваканция. Обикновено е в Сандански. Поканени са деца от цяла България, които имат най-добри резултати на математическото състезание „Черноризец Храбър“. Лагерите са платени от родителите. Условията са много добри. Освен Ивайло Кортезов, присъстват и други наши именити математици – например, Ирина Шаркова и други учители от СМГ, учени от БАН. Децата са разделени на отбори. Обикновено са с имена на цветове – Червеният отбор, Черният отбор… Има и капитани. Изключително важна е екипната работа. Прави ми впечатление, че точно на този зимен лагер се събират най-добрите математици от 5-7 клас.

През лятото има много повече възможности.

„Майорка“ организира лагери на море през юли и в планина през септември. Тази година през юли бяха на „Слънчев бряг“. През септември ще са в Банско. Миналата година бяха пак в района, но в друг хотел. Морските лагер са съчетани с плажни игри, а есенните с други забавления. Отново има отбори, състезания и награди за най-добрите. Отново присъства Ивайло Кортезов, а така също и Борислав Лазаров. През юли е имало лекция и от Сава Гроздев.

Другият организатор на математически лагер-школи е пловдивската „Академия 21 век“. През годината те изготвят своя класация на състезателите от цялата страна (важни са математическите състезания – „Черноризец Храбър“, „Иван Салабашев“ и „Европейско кенгуру“) и отправят покана за участие в школата на определени състезатели с високи резултати. Има квота за деца от Пловдив и от „Академията“, а така също и „квота приятели“, в която са учениците от цялата страна. Тази година имаше през юли за малки ученици от 3-4 клас, а в момента тече лагер-школата в Аркутино за ученици от 5-7 клас. Програмата им е уникална. Едва ли има родител, който да не я хареса. Има дори два вида меню – балансирано и за вегетарианци. Денят на лагерниците започва сутрин с йога. Има много спортни занимания, пленери. Има посещения в музeи, резервати, крепости. Има срещи с художници и поети. Тази школа в Аркутино ще е подготовка за „Математическите боеве“ в Созопол. Месец преди лагера от „Академия 21 век“ изпращат задачи за самостоятелна подготовка на поканените ученици. Тази година получихме на три пъти задачи. Всички са изключително забавни. Първите бяха със срок за решаване до средата на август. Щяха да им се добавят към досегашния рейтинг. Вторите пристигнаха 10 дни преди лагера, имаше около 45 задачи, а след няколко дни още 94 задачи, подготвени от Ивайло Кортезов. Сред тях и задачи за  Фейсбук. От „Академията“ правят доста снимки и после могат да се разглеждат в профила им във Фейсбук. Супер-супер забавно си изкарват децата.

Освен тези варианти има възможност и за лагер-школи за победителите от „Европейското кенгуру“ и за тези от състезанието на списание „Математика+“. От „Кенгуру“-то обикновено са в Трявна, но нямам допълнителна информация. Срещала съм в Интернет линкове и за други математически лагери, но с участието на Сава Гроздев.

Вариант е и да се съчетават математическите лагери с тези по информатика.

Днес започна морският лагер за малките програмисти в Китен. Той е с Явор Никифоров-Яшу, Евгений, златен медалист от международната олимпиада по информатика и други известни наши преподаватели и състезатели. Подробности можете да прочетете тук. А тук пък можете да се поразведрите с правилата на Яшу.

През септември пък е лагер-школата по информатика. Поканени са само топ 10 състезателите от 6 до 10 клас. Поканата е официално подписана от заместник-министъра на образованието. Лагерът ще бъде във Варна и е напълно безплатен (само се плаща транспорт). Моят син (Николай Благоев) също получи покана. Беше му изпратена официално до училището, а те ми е препратиха. Лично ми се обади и директорката, за да ме информира. Ники всъщност е сред малкото ученици извън математическите гимназии. Много се трогнах от този начин на покана и въобще от жеста. Програмата, преподавателите и други подробности можете да откриете на сайта http://keleved.com/.

За съжаление моят син няма да може да се включи, защото е поканен да се включи в отбор за „Математическите боеве“ по същото време.

И за финал.

От толкова много информация за лагери по математика и информатика сигурно вече съжалявате горките дечица. Не се терзайте! Изглежда си изкарват повече от прекрасно, защото още със свършването на един лагер, се започват преговори и обещания само и само да бъдат записани и на следващия. Не знам как ги омайват тези учители, но определено са намерили правилната формула – хем забавления, хем игри, хем много приятели, хем и много знания. А около нас вече виждам, че се запалват и още приятелчета.

Надявам се да съм била полезна с информацията.

Благодаря на всички преподаватели и организатори за чудесните програми!

Уверена съм, че и в момента децата си изкарват чудесно на морето!

снимка: Николай Благоев малко преди заминаването на лагер-школата в Аркутино

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.