Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Математик хакнал сайт за запознанства, за да намери любовта на живота си

Математик хакнал сайт за запознанства, за да намери любовта на живота си

 

math love hacker

Оказва се, че математиката е от изключителна полза и за намиране на жената-мечта. 35-годишният американец Крис Маккинлай, който се занимавал с приложна математика, решава да хакне сайта за запознанства OkCupid и да може да получава информация за повече жени, с които би си подхождал. Не му харесвало, че му предлагат след много изчисления само 100 възможности. Искал да има по-голяма възможност за избор.

Всичко започва, когато работи нощно време върху докторантурата си по математика. Докато чака някакви изчисления да се осъществят, решава да отвори втори прозорец в сайт за запознанства. Вече 9 месеца са минали от последната му сериозна връзка, а след това нищо не се получавало. Точно в този момент забелязва, че има някакви математически несъвършенства в изчисленията на сайта за запознанства, който е направен от възпитаник на Харвард и преценява какъв процент съвместимост имат двама души въз основа на много въпроси. Мотото на сайта е: „Ние използваме математика, за да можете вие да излизате на срещи.“

Крис Маккинлай си прави 12 фалшиви профила, за да има достъп до повече данни. Измисля и специален алгоритъм, за да проникне в системата. Всичко това му осигурява информация за 20 000 жени на възраст между 25 и 42 години, с които си пасва над 90%.

Работата по търсене на идеалната жена за него напълно го поглъща и зарязва временно докторантурата си. Дори не успявал да се прибере и оставал денонощно в кабинета си в UCLA. Когато му се доспяло, слагал едно матраче върху бюрото си и дремвал няколко часа, а след това пак се захващал да издирва своята половинка.

След много програмиране, математика, формули, изчисления, успял да групира жените в няколко групи. Решил да започне да се среща вече и с тях. Имал 88 срещи. Последната се оказала успешна. Намерил своята жена-мечта. Това била 28-годишната художничка Кристин Тиен Уанг. Двамата се харесали. Излизали две седмици и накрая решили да закрият профилите си в сайта за запознанство.

Вече една година Крис и Кристин са щастливи заедно. Всъщност не може да се каже точно заедно, защото връзката им продължава по Скайп. Кристин спечелила специализация в Катар и сега е там. Крис пък все пак успял да приключи докторантурата си и вече е PhD. В момента се е насочил към следдипломна квалификация в музиката. А, да, нещо интересно от биографията му. Основната му специалност е китайски. Бил е преводач, но след 11 септември преосмисля кариерата си, защото е работел във взривените сгради и по чудо не е бил там. Приятел от MIT го привлякъл да се занимава в изчисления при програми за покер. Започнал да печели добре и заобичал приложната математика. Така и се насочил към докторантура в математиката. Знанията от покера много му помогнали при търсенето на идеалната жена.

И най-прясната новина в тази история – Кристин и Крис се срещат пак в своята Скайп връзка. Крис вади диамантен пръстен, показва го на камерата и задава въпроса: „Ще се омъжиш ли за мен?“. Кристин казва „Да“. Датата на сватбата още не е определена. Крис трябва да изчисли кога е най-удачно от математическа гледна точка да се случи това.

Да са щастливи младите!

Колко сложни започнали да стават тези обикновени неща –  минимум PhD по математика, за да си намериш половинка в модерния свят!

източник: How a Math Genius Hacked OkCupid to Find True Love, Хъфингтон Пост

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.