Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » 6 математически състезания до края на 2016 година, които трябва да следим

6 математически състезания до края на 2016 година, които трябва да следим

 

salabashev medali

 

 

1. Математически турнир „Черноризец Храбър“

Провежда се на 1 ноември 2016 г., вторник. Състезание за ученици от 2 до 12 клас. Разчита се на бързина, стратегии и добра състезателна подготовка. Интересното е, че се дават точки за непопълнен отговор. На това състезание учениците мерят сили със задачи, съставени от математици като доц. Ивайло Кортезов, доц. Борислав Лазаров и др. Тези, които искат да попаднат в Майстроския клас и да бъдат поканени на математически лагер школи, трябва да се целят в по-челните места и да имат високи резултати.

 

Благодаря на Любомира Дренчева за изпратената снимка!

Благодаря на Любомира Дренчева за изпратената снимка!

 

Всички новини около „Черноризец Храбър“ следете тук.

Всички статии в „Данибон“ за това състезание вижте тук.

 

2. Есенен математически турнир

Провежда се на 18-20 ноември 2016 г. Самото състезание е на 19 ноември 2016 г., събота, в Ректората на Софийския университет.

Това е сериозно и трудно математическо състезание. То е за силни състезатели от 8 до 12 клас. Има индивидуално и отборно класиране, макар че се провежда само индивидуално.

 

1024px-SUStKlOhridski

 

Подробности научете тук.

Всички статии в „Данибон“ за това състезание вижте тук.

 

3. Софийски математически турнир

Провежда се на 19 ноември 2016 г., събота, основно в София. Това е популярно и масово състезание за ученици от 1 до 8 клас. Темите са с приятни задачи. Част от тях са по силите и на деца, които разчитат само на училищната математика. Макар и задачите да не са от най-трудните, през годините ми е правило впечатление, че силни математици се подвеждат и грешат. Има голяма церемония по награждаването на победителите малко преди Коледа.

 

архив

архив

 

Подробности прочетете тук.

Всички статии в „Данибон“ за това състезание вижте тук.

 

4. Математически турнир „Иван Салабашев“

Провежда се на 3 декември 2016, събота. Това е още едно много интересно математическо състезание, в което има хитри и забавни задачки. Подходящо е за ученици, които се занимават с математика. Автори на темите са Емил Колев, Невена Събева, Ивайло Кортезов и др. Има церемония по награждаването на победителите.

 

niki salaba6ev 23

архив

 

Подробности прочетете тук.

Всички статии в „Данибон“ за това състезание вижте тук.

 

5. Коледното математическо състезание

Едно от най-популярните и масови математически състезания, което привлича преди всичко много участници от малките класове. Част от задачите са по силите и на деца, които разчитат само на училищната математика. Задачите в края на темите са по-скоро за състезатели. Организатор е секция „Изток“ на Съюза на математиците в България.

 

125 sou vms

 

Всички статии в „Данибон“ за това състезание вижте тук.

 

6. Общински кръг на олимпиадата по математика

В календарния план е записано, че първият кръг трябва да се проведе до 8 януари 2017 г. Вероятно на много места ще се проведе още през декември 2016 г.

Първият кръг е за ученици, които биха могли да се справят със задачите, които са на училищно ниво – задължителната и допълнителната подготовка.

 

 

ВИЖТЕ: Кога ще са най-важните състезания по математика  >>

РАЗБЕРЕТЕ: Къде в София учениците могат да учат състезателна математика? >>

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: 10 книги по математика, които всяко хлапе е добре да има в библиотеката си >>

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".