Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Защо наши известни математици изпратиха остро писмо до МОН и подадоха оставка?

Защо наши известни математици изпратиха остро писмо до МОН и подадоха оставка?

Членовете на Националните комисии за провеждане на олимпиадите и състезанията по математика за 9 – 12 клас подадоха оставки

medali salabashev 2012 2

 

В петък наши известни математици изпратиха остро писмо до МОН, в което заявиха, че са възмутени от решения на министерството и обявиха, че се оттеглят от комисиите на националните математически състезания и олимпиади. Писмото беше изпратено и до „Данибон“ с молба за публикуване. Публикацията предизвика голям интерес. В събота писмото беше поместено и на Фейсбук страницата на Съюза на математиците в България.

 

Защо наши известни математици изпратиха остро писмо до МОН и подадоха оставка?

Късно вечерта в неделя математиците изпратиха писмо до медиите, в което обясняват мотивите си за оттеглянето си от комисиите на националните състезания и олимпиади. Писмото беше изпратено и до „Данибон“.

 

Помествам писмото в пълния му вид:

 

България е страна с традиции в провеждането на олимпиади по математика за ученици. Известни са успехите и многото спечелени медали от българските ученици. Един от основните фактори за това е доброто взаимодействие между МОН, СМБ (Съюз на математиците в България), неправителствени организации и спонсори. Основните математически състезания в България са Есенен математически турнир, Зимни математически състезания, Пролетни математически състезания и Националната олимпиада по математика. Всички те са основа за определяне на националните отбори на България за участие в международни олимпиади.

Всяка година МОН определя национални комисии, които осигуряват научното обезпечаване на част от тези състезания. СМБ като организация, имаща необходимия научен потенциал и традиции, предлага на МОН състава на тези комисии. Когато МОН е изказвало резерви по отношение на направените предложения, възникналите противоречия са се решавали успешно с диалог между МОН и СМБ. Определянето на окончателния състав на комисиите става със заповед на Министъра на образованието.

Със заповеди на министъра на образованието от 27.10.2016 г. бяха назначени комисии за провеждане на олимпиади и състезания за ученици през 2016/2017 учебна година. Съставите на тези комисии силно се различават от направените от СМБ предложения.

Част от включените в състава на тези комисии хора, не са предварително консултирани за тяхното желание да участват. Нещо повече, включени са силно компрометирани хора.

Очевидно е, че съставите на комисиите се определят под давление, по неясни правила и в личен интерес на хора, ползващи се с одобрението на някои чиновници в МОН.

Поради тези причини всички членове на комисиите за олимпиадата и състезанията за 9 – 12 клас уведомиха Министъра на образованието и науката, че подават оставки.

Надяваме се, че случващото се не е целенасочена, обмислена и дългосрочна политика на МОН по отношение на определянето на комисиите.

Вярваме, че опитите да се използва МОН за лична изгода на компрометирани хора няма да успеят.

Прилагаме текста на писмото, с което членовете на комисиите подават оставки.

Уважаема г-жо Министър,

На 27.10.2016 г. С Ваши заповеди бяха определени съставите на комисиите за провеждане на националните състезания и олимпиади по математика за ученици. Аргументираните предложения на Съюза на математиците в България за комисиите в младшата възрастова група останаха неотразени по същество, въпреки:

1. активната кореспонденция от страна на СМБ до МОН (за съжаление, едностранна);
2. кореспонденцията от страна на Екипа за извънкласна работа по математика;
3. личното писмо до Вас на Президента на Международната олимпиада по математика (МОМ) проф. Джеф Смит.

МОН реши отново persona non grata за МОМ (най-престижната форма за изява по математика на ученици) и човек, неразпознаваем в науката според критериите на МОН (3 статии и 0 цитирания според Web of Science, 0 статии и 0 цитирания според Scopus), да оглави за n-ти път (n>6) няколко комисии за състезания по математика.

Възмутени сме от това отношение на МОН!

Поради горното оттегляме участието си в комисиите, в които сме назначени.

Оставаме с уважение,

проф. дмн Петър Бойваленков,
чл.-кор. проф. дмн Олег Мушкаров,
проф. дмн Николай Николов,
проф. дмн Иван Ланджев,
доц. дмн Емил Колев,
доц. д-р Борислав Лазаров,
доц. д-р Ивайло Кортезов,
гл. ас. д-р Стоян Боев,
Диана Данова,
Александър Иванов,
Пламен Пенчев,
Ангел Гушев,
Динко Раднев

 

 

Искам да обърна внимание на важността на проблема.

Очакваме реакцията на МОН.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".