Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » МОН: Матурата по професия става задължителна

МОН: Матурата по професия става задължителна

 

125 su koridor

 

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще положат втори задължителен държавен изпит по теория за придобиване на професионална квалификация. Досега те можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Изпитът ще бъде на 20 май 2022 г., съобщават от МОН.

 

Това предвижда проект на заповед за провеждане на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) през учебната 2021-2022 година, който е публикуван за обществено обсъждане.

 

Проект на заповед за определяне на дати за провеждане на държавни изпити по теория на професията и специалността за придобиване на степен на професионална квалификация

 

Задължителният ДЗИ по български език и литература е планиран за 18 май 2022 г., а вторият задължителен ДЗИ – за 20 май 2022 г. Учениците могат да се явят на допълнителна матура по предмет по избор в дните от 26 май до 3 юни 2022 г.

 

Проект на заповед за определяне на дати за провеждане на ДЗИ и на график на дейностите за организация, провеждане и оценяване на ДЗИ

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".