Рубрики
Начало » Коронавирус » МОН обмисля матури през лятото, ако училищата са затворени и след 1 май

МОН обмисля матури през лятото, ако училищата са затворени и след 1 май

 

ngdek1

Матурите могат да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно за лятото, ако училищата останат затворени и след 1 май, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев за „24 часа“. И този вариант обмислят в Министерството на образованието.

 

Най-ранните дати за матурите са тези на 12-класниците. Първият държавен зрелостен изпит е на 20 май. Как ще могат да кандидатстват 12-класниците в университетите – за това има общи обсъждания в ЕС и предстои да се вземе съгласувано решение, уверява Красимир Вълчев.

 

През май са и националните външни оценявания на 4-класниците, за които от МОН заявиха, че няма да бъдат отменени. Пред „24 часа“ се прокрадва една нова теза на министъра на образованието, че биха били отменени малките матури в 4 и 10 клас само, ако училищата останат затворени още дълго.

 

Сега учениците в българските училища са на дистанционно обучение до 13 април заради коронавируса. Прогнозите на Кризисния щаб обаче са, че пикът у нас ще е по Великден, а някои водещи вирусолози посочват и по-късна дата – около Гергьовден.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".