Рубрики
Начало » Образование » Международната олимпиада по астрономия се провежда в Смолян (2016)

Международната олимпиада по астрономия се провежда в Смолян (2016)

обн. 12.10.2016

 

снимка: МОН

снимка: МОН

 

Нова информация

 

Седем медала спечели българският национален отбор на XXI Международна олимпиада по астрономия, която се проведе в Смолян. Нашите състезатели взеха един златен, два сребърни и четири бронзови медала. Това е най-доброто представяне на български ученици при участия в 19 олимпиади досега, съобщават от Министерството на образованието

 

Златен медал и диплом за най-добро представяне получи Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София сред състезателите в старша възраст, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

 

Сребърни медалисти са Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас /със златен медал от миналогодишната олимпиада/ и Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.

 

Бронзови медали получиха Калина Георгиева – МГ “Д-р Петър Берон“ – Варна, Владимира Иринчева от ПЧМГ в София, Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и Георги Александров от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София.

 

Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, който се състезава в младша възраст.

 

Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.

 

Председател на международното жури бе д-р Михаил Гаврилов.

 

Сред най-добре представилите се участници в олимпиадата има ученици от Румъния, Русия, Корея, Италия и България.

 

Основна информация

 

teleskop

 

Ученици от 16 държави ще участват в Международната олимпиада по астрономия, която тази година се провежда в Смолян, съобщиха от Министерството на образованието. Тя ще бъде открита на 6 октомври. България е домакин за първи път на тази олимпиада.

 

Кои са регистрираните държави участнички?

 

Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргистан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна.

 

Олимпиадата се провежда в две групи:

 

младша възраст (до 16 г.) и

старша възраст (до 18 г.) в три тура.

За първа година от участието на България в Олимпиадата нашият отбор се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната олимпиада.

 

Състав на българския национален отбор:

 

Стефан Иванов от ПМГ – Бургас – носител на златен медал и диплом за най-добър резултат от предходната олимпиада;

Бойко Борисов от СМГ – София – носител на сребърен медал от предходната олимпиада;

Георги Александров от СМГ – София – носител на сребърен медал от предходната олимпиада;

Петър Димитров от НПМГ – София – носител на бронзов медал от предходната олимпиада;

Владимира Иринчева от ПЧМГ – София – с диплом за участие от предходната олимпиада;

Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски” – София;

Калина Георгиева от МГ „Д-р Петър Берон” – Варна;

Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов” – Пловдив.

 

Подготовката на отбора ни е осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, от Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, от Никола Каравасилев – СУ „Св. Кл. Охридски“.

 

 

Специфика на олимпиадата

 

Задачите в теоретичния тур са с остроумна и нестандартна формулировка, в която има понякога излишни данни, а за липсващите данни трябва да се правят подходящи предположения. Поощрява се оригиналното мислене. Изискват се знания по физика и математика извън средното образование.

Задачите за практическия тур се съставят по наблюдателни данни от обсерваторията в Рожен. Те поставят участниците в ситуация, максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаването на научен проблем.

В третия тур задачите са свързани с наблюдения с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе.

Задачите за практическия и за наблюдателния тур се изготвят от Национална комисия от научни работници в СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към Българска академия на науките.

Телескопите, с които ще се проведе наблюдателния тур, са закупени от фондация „Америка за България“ и са собственост на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

 

Олимпиадата ще бъде открита на 6 октомври в 16.30 часа в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян от зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".