Рубрики
Начало » Блог » Международното математическо състезание „Роман Хайнацки“ (2013)

Международното математическо състезание „Роман Хайнацки“ (2013)

 

roman h 21

 

В момента пътуваме в автобуса от Ямбол за София. Хората разпитват какви са тези медали, награди, а малките ни спътници гордо обясняват, че са били на международно математическо състезание и са ги спечелили.

Тези три натрупах доста емоции и ще използвам пътуването, за да ви разкажа. По-късно ще добавя и връзки към старите ми статии и полезни линкове. Батерията ми свършва и по-късно ще оглеждам текста за редакции и допълнителна информация. Моля за разбиране!

В събота програмата ни беше много динамична и наистина не остана никакво време за странични дейности.

В 9 часа бяхме в математическата гимназия в Ямбол. Тъй като се готвеха и за референдума (темата за математическия турнир съвсем беше изместила другата – за референдума, според мен), не се ползваше първият етаж. „Роман Хайнацки“ се проведе на горните етаж. Децата имаха предварително листче с номера на стаята си.

Успях да се запозная с габровския отбор. Синът ми и Макси редовно си пращат поздрави виртуално, но не се познаваха. Сега успяха да се запознаят малко преди състезанието.

 

roman h 0 roman h 1 roman h 2a roman h 3 roman h 4

roman h 5

 

Как ще протече „Роман Хайнацки“ ви бях разказвала в петък вечерта след техническата конференция.

В 11 часа в математическата гимназия щеше да се проведе разяснение на задачите. Мислех да се прибера да пиша в Danybon какво се случва, но получих покана да се разходя с групичката на 104 ОУ и ми беше много приятно да се опознаем.

В 11 часа журито ни обясни подробно задачите. Много ми хареса решението на Палечка. Беше с рисунки. Трябва да ви снимам моите записки, за да добиете представа. Учителите още тогава казаха, че 4 и 5 задача ще затрудни особено 6 клас, но все пак и в това си има тръпка.

В 12,30 ч. ни раздадоха хубави книжки с решения на задачите. Който получеше книжката, трябваше да напусне сградата на училището, за да не се опорочи състезанието.

Успях на два пъти да говоря с Емил Карлов. Беше много грижовен за нашия отбор и дойде при мен. Знаейки от негови ученици какво математическо величие, се чувствам наистина поласкана. Оказа се и страхотен човек. Изключително много му благодаря за всичко!

Малките започнаха да излизат малко след 12 ч., а големите в 13 ч.

Първите коментари за задачите на 6 и 7 клас бяха направо стряскащи. Децата сондираха мнение помежду си и така и не намериха някой, който да се е справил с 4 задача.

Всъщност нямахме много време за вайкане. Хапване, хвърляне на поглед на решения на авторите, още един поглед на регламента на отборното състезание и отправяне към Голямата зала на Общината, където щеше да се проведе „Домино“-то – изключително забавен математически турнир. Участниците бяха на сцена. Публиката имаше възможност да решава също задачите. Нашият отбор беше кръстен „СМГ“, защото трябваше да има  ученици и оттам, но в крайна сметка бяха деца от 104 ОУ и от ЧОУ „Света София“: Георги Александров, Михаела Гледачева, Никола Бачовски (104 ОУ) и Николай Благоев (ЧОУ Света София). Децата се бориха геройски! Но важното е, че имаше тръпка, беше интересно и забавно. А и задачите бяха обсъждани още часове след това.

 

roman h 6 roman h 20 roman h 19 roman h 18 roman h 17 roman h 16 roman h 11 roman h 11 roman h 15 roman h 14 roman h 13 roman h 12 roman h 10 roman h 9 roman h 8

 

 

Всичките задачи от „Домино“-то можете да ги видите на Фейсбук страницата ми Danybon.

Нашият отбор – Георги, Мишето, Никола (104 ОУ) и Ники (ЧОУ Света София).

 

roman h 21

 

След „Домино“-то имаше лекция на Пламен Сидеров. С микрофон и една бяха дъска успя веднага да грабне поне 200 деца, които бяха в залата. Удивителен оратор! Успяваше да контактува с децата дори и от сцената. Хлапетата се отпуснаха бързо и дори му обясняваха, че те учат нещата по друг начин и Пламен Сидеров променяше в движение лекцията. Разказваше по техния начин, обясняваше новите неща и постепенно ги обучаваше. В края – след 2 състезания и лекция за задачи, децата искаха и още, но стана време за малко почивка.

 

roman h 22 roman h 23

 

Малко преди 19 часа се появи отборното класиране. Нашият отбор зае 8 място, но реално бяха и с най-малките участници, които се бориха съвсем достойно. Сами осъзнаха какви по-добри стратегии са можели да приложат, но бяха най-щастливи, че са били включени и са се докоснали до състезанието. Отново благодаря на Емил Карлов и на всички, които им помогнаха.

След 19 часа вече се появиха резултатите, разлепени в училището и в Интернет. Ники зае 6 място с 24 точки. Както винаги не беше доволен от себе си, но аз пък съм доволна. Имаше пълен брой на 1, 2 и 3 задача. 4 и 5 задача го бяха затруднили или по-скоро май е тръгнал при 5 задача в друга посока. На първо място в 6 клас се класира нашият съотборник от „Домино“-то – Георги Александров, който имаше 32 т. и беше преборил трудната 5 задача. Чух, че двамата с Ники си я обсъждаха. Говорих си с други родители и учители и се питаха как я е решил, но уви – запомням всякаква информация и бързо препредавам, но за решенията на математически задачи едва ли съм най-добрият източник. Браво на Георги! На второ място при 6 клас се класира Златина от МГ Варна, а на трето място дете от 125-то СОУ. Разликата между първите и следващите бяха в една точица. Имаше няколко деца, които бяха получили 1, 2, 3… точки на 5 задача. А тези с 24 точки бяха само такива решили на максимума първите три задачи. Още в началото журито каза, че 4 и 5 задача ще решат кой ще вземе медалите.

Вчера правих анализ на класирането и няма да се спирам подробно. Единствено ще спомена, че отново бяхме близо до 104 ОУ (вечеряхме на съседни маси) и споделихме с тях радостта – два златни медала (един за 6 клас и един за 4 клас), един сребърен медал (за 4 клас), едно четвърто място и още едно отлично представяне, които взеха грамоти днес (тези с т.н, премиите).

Награждаването беше предвидено за неделя в 9 часа. Отново беше в Голямата зала на Общината. По пътя се засякохме с Пламен Сидеров и обсъждахме задачите за 5 и 6 клас.

Няма да ви разказвам за награждаването, а само ще ви покажа няколко снимки.

Всички други можете да видите на Фейсбук страницата ми Danybon.

 

roman h 25

roman h 26 roman h 27 roman h 28 roman h 29 roman h 30 roman h 31 roman h 32 roman h 33 roman h 34 roman h 35 roman h 36 roman h 37 roman h 38 roman h 39 roman h 40 roman h 41 roman h 42 roman h 43 roman h 44 roman h 45

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".