Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Дигитално образование » Онлайн изпити на ученици, а учители ще учат изкуствен интелект – мисията възможна и в България, скоро с Гугъл

Онлайн изпити на ученици, а учители ще учат изкуствен интелект – мисията възможна и в България, скоро с Гугъл

МОН подписа Меморандум за разбирателство с Гугъл

fingers-5946228_640

 

Онлайн изпити на ученици, а учители ще учат изкуствен интелект и анализ на данни – това ще се случи в следващите години в България благодарение на Гугъл. Министерството на образованието подписа Меморандум за разбирателство с технологичния гигант. Всичко това е част от политиката на МОН за дигитализация на българското образование, съобщават от пресцентъра на МОН.

 

Google ще предостави някои от своите дигитални инструменти за сътрудничество и продуктивност за всички ученици и учители в България, предвижда Меморандума.

 

По този начин те ще разполагат с допълнителни ресурси, които да подпомогнат тяхното обучение, изпитване и оценяване. Според подписания Меморандум за разбирателство това ще стане чрез използването на платформата на Google за образованието и допълнителните ѝ функционалности и инструменти.

 

В последните години бяха направени значителни инвестиции за изграждането на безжични мрежи във всички държавни и общински училища, бяха доставени над 20 000 персонални и преносими компютри и таблети, близо 4000 класни стаи бяха снабдени с интерактивни дъски и дисплеи с вградени компютърни модули и достъп до интернет, правят равносметка от МОН.

 

В изпълнение на Меморандума през следващите години ще бъдат одобрени възможностите за онлайн изпитване и оценяване в училище, като това вече пилотно се експериментира в някои български училища.

 

Страните по Меморандума също ще си сътрудничат, за да предоставят достъп до програми за професионално развитие на учители и в изучаването на нови начини, по които дигиталните технологии, като изкуствен интелект и анализ на данни, могат да подпомогнат образователните процеси за ученици и учители.

 

Световният технологичен гигант ще продължи да поддържа и безплатен за учениците и учителите достъп до платформата си Google Workspace for Education чрез управляваните от министерството профили на ученици и учители. Платформата предоставя и възможност за отдалечено провеждане на занятията.

 

Използването на новите възможности и модули е част от цялостната концепция на Министерството на образованието и науката за персонализация на ученето.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".