Рубрики
Начало » Образование » МОН призова кметовете да удължават ваканцията при кризисни ситуации

МОН призова кметовете да удължават ваканцията при кризисни ситуации

обн. 8.1.2017

15934054_10209804623685140_856231199_o

 

Нова информация

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви във Фейсбук, че засега няма да има удължаване на ваканцията в столицата.

 

 

Основна информация

 

Министерството на образованието и науката призова кметовете да удължават ваканцията в селищата, в които не е възможно да се възстанови учебният процес на 9 януари 2017 г. Това важи особено за средищните училища, до които достъпът е затруднен, както и там, където има проблеми с електроснабдяването и отоплението на класните стаи. Препоръката на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева е с цел да се избегнат всякакви рискове за здравето на учениците и учителите.

Във връзка с усложнената метеорологична обстановка МОН изисква от началниците на регионалните управления на образованието да са в постоянна връзка с кметовете на общини и директорите на училища, за да бъдат информирани навреме родители и ученици за възникнали проблеми. От РУО се очаква да подават информация в МОН по всяко време през предстоящите почивни дни.

До момента е известно, че от 9 до 11 януари се удължава ваканцията в областите Кюстендил, Ямбол, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана и София-област, както и общините Благоевград, Добрич, Димитровград, Хасково, Луковит, Стражица, Стамболово, Марица, Садово, Стамболийски, Борово, Бяла, Ветово и Тополовград. На 9 и 10 януари няма да се учи в област Стара Загора, общините Велико Търново, Асеновград, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен, Тервел, Карлово, Суворово, Лъки, Угърчин, Минерални бани (Хасково), Свиленград и Ценово. Кметовете на всички общини от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. В общините Сливен, Нова Загора, Твърдица (Сливен), Котел, Троян, Симеоновград, Дългопол и Слово поле неучебен засега ще бъде само 9 януари (понеделник). За София-град все още няма информация от Столична община.

По заповед на кметовете на общини ваканцията заради лоши метеорологични условия се удължава на много места в страната. По-рано днес министърът на образованието и науката в оставка Меглена Кунева апелира кметовете да обявяват неучебни дни, за да не се рискува здравето на учениците.

От 9 до 11 януари няма да има учебния занятия в областите Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана и София-област, както и общините Благоевград, Димитровград, Хасково, Тополов град, Луковит, Стражица и Стамболово, Марица, Садово и Стамболийски.

Заради грипна епидемия в цялата Ямболска област също има тридневна ваканция до 11 януари включително.

В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле – само на 9 януари. В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари. Във варненската община Суворово са затворени за два дни двете училища и детската градина, както и в селата Чернево и Николаевка.

На 9 и 10 януари няма да се учи и в област Стара Загора, общините Велико Търново, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен и Угърчин. Два дни няма да отварят училищата и в хасковските общини Минерални бани и Свиленград.

Кметовете на всички общини от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. Два дни е допълнителната ваканция в пловдивските общини Карлово, Лъки и Асеновград.

В община Добрич няма да ходят на училище от 9 до 11 януари включително, а в Тервел и Шабла – на 9 и 10.

В общините Сливен, Троян, Симеоновград, Дългопол, Нова Загора, Твърдица и Котел неучебен засега ще бъде само 9 януари (понеделник).

За София-град все още няма информация от Столична община. По Закона за предучилищното и училищното образование, ваканциите се удължават със заповед на кмета на съответната община.
Тази информация постъпи в МОН до 17 часа.
В неделя следобед ще предоставим справка за удължаването на ваканцията. Някои от кметовете предпочитат да изчакат до неделя, за да преценят дали да обявят допълнителни неучебни дни.

 

Как ще се отрази сложната метеорологична обстановка на провеждането на олимпиадите?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".