Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » XXI Московска олимпиада за малки ученици от 1. до 4. клас (2017)

XXI Московска олимпиада за малки ученици от 1. до 4. клас (2017)

Интервю с д-р Ирина Шопова от Детската академия на науките, изкуствата и спорта – организатор за България на Московската олимпиада за малки ученици от 1. до 4 клас

 

moscow-1935113_640

 

На 12.02.2017 г., неделя, ще се проведе XXI Московска олимпиада за малки ученици (1.-4. клас), съобщават от Детската академия на науките, изкуствата и спорта. През тази година Детската академия е организатор за България. Състезанието отново ще е под ръководството на математика Емил Карлов. Той беше дългогодишен преподавател в математическата гимназия в Ямбол, а от тази учебна година беше привлечен в Софийската математическа гимназия, а така също е и в екипа на Детската академия. Българчетата досега винаги са имали чудесно представяне, макар и да са доста сложни задачите.

Интервю с с д-р Ирина Шопова

 

„Данибон“ се свърза с д-р Ирина Шопова от Детската академия на науките, изкуствата и спорта. Прочетете интервюто:

 

- През тази година Вие сте организатор на Московската олимпиада, как ще протече организацията на състезанието?

– Да, Детската академия е организатор на Московската олимпиада за малки ученици. Когато получим задачите, те ще бъдат преведени под ръководството на Емил Карлов и ще ги изпратим на всички училища, школи, учебни центрове, които са заявили участие.

- Как могат да се включат училищата, школите, центровете в състезанието?

– На 11 януари ще изпратим писма покани до училища, школи, центрове. На тези, които са заявили участие, ще бъдат изпратени задачите.

- В цялата страна ли ще бъде на една дата?

– Да, датата е само една – 12 февруари.

- Каква е таксата за участие?

– Таксата е 10 лева.

- Тази такса на всички места ли ще е еднаква?

– Да, част от таксата ще бъде за местните организатори.

- Как ще се извършва проверката?

– Проверката се прави по места, но материалите се изпращат след това по куриер до Детската академия.

- Какво е специфичното за това състезание?

– Това състезание е много интересно. Надявам се много българчета да оценят задачите, защото са много хубави. Тази година се включват в надпреварата и японските деца.

Има нещо специфично при това състезание по отношение на проверката. Първата проверка отчита само дали задачата е вярна или не. Не се поставят точки. След това се прави скалата с точките въз основа на трудността на задачите спрямо това колко деца са я решили. Ако една задача е решена от повече деца, тя дава по-малко точки. Едва при втората проверка се поставят точки. Т.е. след втората проверка вече ще се знаят конкрентните точки. Има и още една особеност – тя е при награждаването. Дават се медали само за 1 и 2 място. Няма медал за 3 място. Но пък има 6 вида сертификати. Тяхното разпределение също е по-специфично.

- Как ще се раздават отличията?

– Ще ги получим в Детската академия и ще бъдат разпратени към местните организатори. Трябва да се има предвид, че сертификатите идват след месеци. Отнемат много време проверките, след това оценяването, разпределението на сертификатите и отличията.

- Ако има въпроси, към кого да се обръщат организаторите и състезателите?

– Ако имат въпроси, нека да ни пишат на office@childrens-academy-bg.com.

- В София ще може ли да се заяви участие онлайн?

– Да ще бъде пусната електронна форма за заявление за участие.

 

Задачи за подготовка:

Задачите в Московската олимпиада за малки ученици са много интересни, нестандартни, запомнящи се, но и много трудни. Разговаряла съм с възрастни, които споделят, че и те доста трябва да се замислят върху задачите за 1 клас.

 

 

Ето една приятна задачка за 1 клас от 2014 година:

 

 

„Маншон, Мъхеста брада и Полуобувка си купили сладолед. Маншон казал – „Най-много сладолед изяде Полуобувка“, „Не аз изядох по-малко от Мъхеста брада“- казал Полуобувка. „Ние с Полуобувка ядохме поравно сладолед“ – казал Мъхеста брада. Кой е изял най-малко сладолед, ако всички са излъгали?“

 

2016

Задачи на български: 1 клас2 клас3 клас4 клас

Задачите на руски: 1 клас, 2 клас, 3 клас, 4 клас

 

 

2015

 

Условия на задачите за първи клас

Условия на задачите за втори клас

Условия на задачите за трети клас

Условия на задачите за четвърти клас

Коментари по условията на задачите на руски език

 

2014

ТУК и ТУК

 

 

Създател на Московската олимпиада е творческата лаборатория „2х2″ (Русия). Състезанието се провежда, ако не се лъжа, за 4-та поредна година в България.

 

Повече информация за предишните издания на Московската олимпиада можете да прочетете в „Данибон“.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".