Рубрики
Начало » Блог » Наблюдения на Данибон за образователните тенденции – пролет 2021

Наблюдения на Данибон за образователните тенденции – пролет 2021

Тази година отчитам засилен интерес към приема след 4 и след 7 клас

20210527_113317

 

Тази година отчитам засилен интерес към приема след 4 и след 7 клас.

 

Особено ме изненадва тенденцията за смяна на училището след 4 клас. Тази тенденция тръгна от кандидатстването за СМГ, премина към другите училища с математически профили, но вече се забелязва по-цялостно – основно сред възпитаниците на общинските училища. Търси се стабилно училище от 5 до 7 клас със силни резултати от националното външно оценяване (НВО) в 7 клас. А ако целта е прием в Американския колеж, се търси статистика колко са приетите ученици там.

 

Добър ориентир са класациите на училищата в 7 клас (не за 4 клас!), но за няколко години, а не само за една – можете да ги намерите в рубриката ми „Класации“, а за Американския колеж – в рубриката „Американски колеж“ има над 400 статии за училището.

 

Интересът не е само към популярните държавни и общински училища, но също така и за прием към частни и дори международни училища в София.

 

За първи път наблюдавам такъв интерес от ученици, идващи от добри общински училища в столицата към частни училища с прием в 5 клас. Научавам, че кандидатите са доста и конкуренцията е голяма за свободни позиции в хубавите училища или където има прием.

 

Също има интерес към частните гимназии с прием в 8 клас и което е интересно – много преди да са се провели националните външни оценявания в 7 клас. Големият випуск на сегашните 7-класници кара семействата да „играят на по-сигурно“ и да търсят варианти за добри училища преди да е ясно как са се представили децата им на изпитите.

 

Имам статия за възможностите за прием в частни гимназии след 7 клас, ще оформя при първа възможност такава и за прием след 4 клас.

 

Отдавам този засилен интерес на:

 

1. По-големите випуски;

 

2. Силна конкуренция сред учениците с почти равни възможности (видяхме го на изпита в Американския колеж, където много силни ученици, традиционно насочили се към колежа, останаха след чертата от поканените и ще се борят за места в топ гимназиите на София);

 

3. И вероятно ефект от пандемията за търсене на качествено образование.

А по отношение на чуждестранните училища логиката е – по-добре докато още не е отминала пандемията децата да са наблизо и така се избират тези училища с идеята в един момент да се прехвърлят към пансионни в чужбина.

Ефект от пандемията обаче има и в друга посока – финансовата. Забелязвам интерес от ученици от частни училища да се целят директно за прием в елитна гимназия, а профилът й съответства на традиционен кандидат за Американския колеж. Разбира се, голям процент от учениците от частните училища са кандидатствали в колежа и това е често техен основен избор.

 

Така че се усеща интересно разместване – ученици от общински училища не изключват варианта за частно образование, а в същото време ученици от частни училища се насочват директно към общинските или националните елитни гимназии.

 

Има интересен въпрос, който срещам напоследък и също е определящ – как се преподава в дадено училище дистанционно. Този въпрос се задава дори от семейства на 1-класници и ПУК-чета. Вероятно не се изключва вероятността отново в някой период да се учи онлайн през следващата учебна година. Интересни са училищата с качествено онлайн обучение.

 

Възможно е качественото онлайн преподаване по време на пандемията да пренареди класациите от матурите и националните външни оценявания. Не очаквам изненади обаче в топ 10 в 7 клас за страната. Традиционно там са си почти все едни и същи силни училища – СМГ, ЧОУ Св. София, ПЧМГ и други известни математически гимназии в страната, които от години са на челни позиции.

 

Вече излезе класацията на МОН за топ 10 на гимназиите от матурата по Български. Водач за първи път е Испанската гимназия. Измести традиционния лидер – 91 НЕГ (Първа немска гимназия), която остана втора. В топ 5 са още Първа езикова гимназия във Варна, 73 СОУ и Американският колеж.

 

ДЗИ 2021 (1)_page-0007

 

 

Скоро ще видим дали разместването на върха на класацията ще повлияе и при кандидатстването след 7 клас. Традиционно най-голям интерес има към 91 НЕГ (Първа немска гимназия) и немските паралелки в СМГ, но към Испанската също е силен.

 

За първа година отчитам и голям интерес по два въпроса:

 

1. Желаение за повече информация за профилите в гимназиите (общинските гимназии, а в момента много въпроси имам за Американския колеж);

 

2. Как да се подредят желанията за кандидатстване в 8 клас гимназиите.

 

Вероятно вече възниква необходимост от професионална помощ образователни консултанти в тази сфера или по-сериозна информационна кампания от самите училища, МОН, РУО. В Американския колеж имаха разяснителна кампания, но родителите търсят реални отзиви от други семейства и ученици. Може би трябва да се повтори още веднъж тази среща за профилите, за да се зададат възникналите въпроси.

 

Традиционно има въпроси накъде продължават възпитаниците на училищата след 7 и след 12 клас. Досега от този въпрос се интересуваха преди всичко семействата от частното образование. В момента забелязвам интерес и от родители от общински и държавни училища. Добре е училищата да започнат да поместват такава информация.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Топ 10 на гимназиите в България според резултатите от матурата по български в 12 клас (2021)

Топ 10 на гимназиите в България през 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016

Частни гимназии с прием след 7 клас

Изпит и прием в Американския колеж (2021)

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".