Рубрики
Начало » Блог » Национален есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“ (2012)

Национален есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“ (2012)

niki prezentacia 3

В събота бях дежурна в нашето семейство по състезания на големия ми син. Оказвах логистична подкрепа. Първо бяхме на Софийския математически турнир, а следобед – на Националения есенен турнир „Джон Атанасов“. Отидохме първоначално за подкрепа на децата от нашето училище – ЧОУ „Света София“, защото, според жребия, синът ми трябваше да се явява в неделя сутрин, но графикът се промени и всъщност той мина в събота привечер. А аз успях да се прибера, да грабна една негова риза и да се върна точно навреме. (Хихии, не съм ли герой?)

Състезанието се оказа изключително интересно. Предназначено е за ученици от 5 до 12 клас. Темата тази година беше: „Компютърните приложения в класната стая“. Целите са да се стимулира усвояването и използването на компютърните технологии в учебния процес и училищния живот. Също така да се осигури възможност учениците да представят собствено виждане по проблеми, свързани с училището и образованието си и да покажат авторски подход и умения да защитават и аргументират идеите си.

Участниците трябва да разработят собствен проект под ръководството на научни ръководители (учители, консултанти и други). Автори на един проект могат да бъдат до двама ученика.

Направления и класове:

1. V-VIII клас –Мултимедийни презентации
2. IX-XII клас – Интернет приложения
3. IX-XII клас – Приложни програми

Всъщност учениците от V-VIII клас могат да се състезават и в направления „Интернет
приложения“ и „Приложни програми“, но участват в общо класиране с учениците
от IX-XII клас.

Всички критерии и регламента на състезанието можете да прочетете тук.

Имаше страхотни проекти. Ще бъде чудесно, ако наистина се внедрят в учебната програма като допълнителни образователни материали.

В категория „Интернет приложения“ с най-висок резултат от 91 т. е проектът „ChatSpot“ на Румен Свиленов Стоянов и Атанас Мирославов Пенчев от Варненската математическа гимназия.

В категория „Приложни програми“ с най-много точки – 82, е проектът „ТМ Експрес“ на Димо Ленков Петков и Димитър Борисов Топалов от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (Велинград).

В категория „Мултимедийни презентации“ с най-много точки е проектът „Водата в природата“ на Янислав Георгиев Колев, осмокласник в СОУ „Сава Доброплодни“ (Шумен).

В тази категория се включи голямият ми син Ники, както и няколко негови съученици – Калоян, Камен и Емили, а техен ръководител беше Люляна Маркова, преподавател по компютри в ЧОУ „Света София“.

Ето няколко снимки от подготовка на техните презентации и от самите презентации:

Дружна подкрепа за Кики.

kiki prezentacia0

 

Калоян Колев, 6 клас, ЧОУ „Света София“ разказва за „Шистовия газ“ в България:

 

kiki prezentacia1

 

kiki prezentacia2

Камен Трифонов, 6 клас, ЧОУ „Света София“ говори за „Видео-игрите“:

 

kamen prez

Николай Благоев, 6 клас, ЧОУ „Света София“ се подготвя да представи „Математиката – ключът към Вселената“:

 

niki prezentacia 1 niki prezentacia 2 niki prezentacia 3 niki prezentacia 4 niki prezentacia 5

А ето и презентацията на Ники:

 

Поздравления на победителите и на всички участници! Бяха чудесни!

Пълна информация за турнира можете да намерите на сайта на НПМГ.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.