Рубрики
Начало » Образование » Национални зимни състезания по информатика – Велико Търново (1-3 март 2013)

Национални зимни състезания по информатика – Велико Търново (1-3 март 2013)

vt000Започнаха Националните зимни състезания по информатика. Днес ще се състезават A, B, C и D групи, а утре е група Е на най-малките участници (4-5 клас). Състезанията се провеждат във Велико Търново.

Да стискаме силно палци на състезателите и да им пожелаем успех!

Софийските отбори на Детската академия на „Телерик“ и на СМГ заминаха вчера.

Състезанията са в два последователни дни в залите на ПМГ „Васил Друмев“.

На 2 март ще се състезават групи A (11-12 клас), B (9-10 клас), C (7-8 клас) и D (6 клас).

От 8 часа е състезанието за участниците от А и В групи. Те приключват в 13 часа. Резултатите ще излязат в 16,30 часа.

От 13,30 часа е състезанието за участниците от C и D групи. Приключват в 17,30 часа. Предварителните резултати се очакват в 18 часа. Окончателните – ще станат ясни в 20 часа. (Моят син Николай Благоев се състезава в група D. Силно стискам палци!)

Заради високия брой участници, учениците в група E (4-5 клас) ще се състезават на 3 март. Началото е в 8 часа, а краят в 11 часа.

На 3 март от 12,30 часа (според БАН) ще бъде закрито състезанието.

И още информация за състезанието от сайта на Института по математика и информатика към БАН.

Задачите са от алгоритмичен характер, подобно на задачите от Международната олимпиада по информатика и изискват от състезателите създаване на компютърни програми, реализиращи правилни и ефективни алгоритми.

Състезанието е индивидуално.

Задачите трябва да се решат за определено време – от 3 до 5 часа, според възрастовата група.

Всеки участник присъства лично на състезанието и работи самостоятелно на отделен компютър. Състезателите изпращат изходните кодове на програмите си чрез web-базирана проверяваща система.

Метод за оценяване: след изтичане на състезателното време решенията се проверяват от проверяващата система с комплект тестови данни, неизвестни на състезателя.

Всички материали, свързани със състезанието (задачи, резултати, авторски решения и решенията на състезателитв) се публикуват в българския Интернет портал за състезателно програмиране infoman.musala.com.

Състезанието се провежда в пет възрастови групи: група А (12. клас), B (10.–11. клас), C (8.–9. клас), D (6.–7. клас) и E (4.–5.клас).

Награди: грамоти. Най-добре представилите се участници получават материални награди, осигурени от спонсори.

Възраст на участниците: от 11 до 19 години.

Училищна степен на участниците: от основни и средни училища.

Състезанието е ежегодно със среден брой участници в едно издание около 150-200 души. Тази година сигурно ще са повече – съдя по броя на участниците от „Телерик“ и СМГ, които изпратихме вчера от Централна гара в София.

История на състезанието:

Историята на състезанието е част от историята на Националните зимни математически състезания, организирани за пръв път през 1982 г. в гр. Русе от Проф. Дочо Дочев. През 1983г. в Зимните състезания се включва и турнир по програмиране за ученици от гимназиалните класове. От 1986 г. състезанието е в две възрастови групи: 6-7 и 8-11 клас, от 1999 – в три: 5-7 клас, 8-9 клас и 10-11 клас, от 2002 – в четири: 4-6 клас, 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас, а от 2005 – в пет възрастови групи: 4-5 клас, 6-7 клас, 8-9 клас, 10-11 клас и 12 клас От 1989 г. за старшата група, а от 1996 за всички възрастови групи състезанието е отборно. От 2002 г. състезанието е отново индивидуално за всички възрастови групи.

Класиранията се обявяват още на същия ден.

Има церемонията по награждаването на първенците.

Задачи, решения и класирания от предишните години можете да видите на infoman.musala.com.

И още за регламента от сайта на домакините – ПМГ Велико Търново:

РЕГЛАМЕНТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНИTE СЪСТЕЗАНИЯ ПО ИНФОРМАТИКА ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2012-2013

1. Националните състезания по информатика се провеждат по модела, правилата и нормите на Международната олимпиада по информатика.

Национални състезания по информатика в България за учебната 2012-2013 година са: Национален есенен турнир по информатика, Зимно състезание по информатика и Национален пролетен турнир по информатика.

2. Провеждането на всяко национално състезание се извършва от жури, което се състои от членовете на Комисията за състезанието, авторите на задачи, отговорниците за възрастовите групи и отговорниците за компютърната проверяваща система.

3. Състезанието се състои в създаване на компютърни програми за решаване на задачи с алгоритмичен характер. Състезателните теми се подготвят от комисията и от отговорниците за възрастовите групи чрез подбор от предварително предложени оригинални авторски задачи.

4. Всяко от националните състезания по информатика се провежда в един състезателен ден.

5. За участие се допускат ученици от 4.–12. клас, които се състезават в пет групи: група А (11.–12. клас), B (9.–10. клас), C (7.–8. клас), D (6. клас) и E (4.–5. клас). Всички ученици, родени след 31.12.1997 година, имат право да участват в група С. Допуска се участие на ученици в по-старша за тях възрастова група. Допуска се участие извън класирането на ученици в по-младша за тях възрастова група.

6. Времетраенето на състезанието е следното: групи А и В – 5 часа, групи С и D – 4 часа, група Е – 3 часа (4 часа за Пролетния турнир).

7. Всеки участник работи самостоятелно на отделен компютър, без използване на допълнителни материални и електронни пособия, освен определените компилатори и среди за програмиране. Езикът за програмиране е C/C++. Организаторите на всяко от състезанията публикуват не по-късно от една седмица преди състезанието описание на предоставените среди за работа на състезателите.

8. В продължение на един час от началото на състезанието участниците могат да задават въпроси по текста на задачите, на които журито отговаря само с „Да“,“Не“ и „Без коментар“.

9. В деня преди състезанието се организира техническа конференция.

10.Всички материали от състезанието, включително и работите на учениците, се публикуват.

Успех на състезателите!

източник: сайта на Института по математика и информатика към БАН, Телерик, infoman.musala.com, ПМГ Велико Търново

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.