Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Национално математическо състезание по формàта на математическо състезание „Европейско кенгуру“ (2015)

Национално математическо състезание по формàта на математическо състезание „Европейско кенгуру“ (2015)

обн. 8.6.2015

Задачи и отговори

Допуснатите състезатели до Националното математическо състезание 

smg

 

ЗАДАЧИ И ОТГОВОРИ НАЦИОНАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ 2015

Хронология

8.6.2015 – МОН публикува задачите и отговорите

5.6.2015 – Разпределение по стаите в СМГ – вижте тук.

На 6 юни 2015 г. от 11:00 часа в Софийската математическа гимназия (СМГ), ул. „Искър“ 61, ще се проведе Националното математическо състезаниe по формáта на математическото състезание „Европейско кенгуру“. На сайта на СМБ е качен Регламентът на състезанието, както и регламентите на шестте състезания, ученици от които ще участват в него. Списък на допуснатите до Националното състезание ученици може да видите на сайта на Министерство на образованието и науката (МОН).

Списък с разпределението на участниците по стаи можете да видите ТУК. Всички ученици, допуснати за участие, трябва да се явят в сградата на СМГ в 10:30 часа.

26.5.2015 – 9,59 ч. ОБНОВЕН СПИСЪК С ДОПУСНАТИТЕ – ПРОТОКОЛ  (26.5.2015) 

Благодаря на Емилия Иванова за линка!

 

25.5.2015 – От сайта на СМГ

На 6 юни 2015 г. от 11:00 часа в Софийската математическа гимназия (СМГ), ул. „Искър“ 61, ще се проведе Националното математическо състезаниe по формáта на математическото състезание „Европейско кенгуру“. На сайта на СМБ е качен Регламентът на състезанието, както и регламентите на шестте състезания, ученици от които ще участват в него. Списък на допуснатите до Националното състезание ученици може да видите на сайта на Министерство на образованието и науката (МОН).

Списъците с разпределението на участниците по стаи ще бъдат публикувани на електронната страница на СМГ на 5 юни 2015 г. Всички ученици, допуснати за участие, трябва да се явят в сградата на СМГ в 10:30 часа.

 

От сайта на МОН:

 

Всички ученици, допуснати за участие в Националното математическо състезание по формàта на математическо състезание „Европейско кенгуру“ да се явят в сградата на СМГ, ул. „Искър“ № 61, София на 6.06.2015 г. в 10:30 часа.
Списъците с разпределението на участниците по стаи ще бъдат публикувани на електронната страница на СМГ на 5.06.2015 г.

 

21.5.2015 – Допуснатите състезатели до Националното математическо състезание – СПИСЪК (източник – МОН)

Благодаря на Дани Енева за линка!

Родители информират, че има много грешки в списъците – особено за 2 и 6 клас. Сгрешени са училищата на много деца, поканени да се включат в Националното математическо състезание. Благодаря на Дилян Биков за писмото! Следете за нова информация или редакции в списъка на сайта на МОН.

20.5.2015 – 10,20 ч. – Информация от сайта на Съюза на математиците в България:

 

Националното математическо състезание по формáта на математическото състезание „Европейско кенгуру“ ще се проведе на 6 юни 2015 г. от 11:00 часа в Софийската математическа гимназия (СМГ), ул. „Искър“ 61, София.

 

Регламентът на състезанието „Европейско кенгуру

Точкова таблица за проведеното състезание Европейско кенгуру на 22 март 2015 г.

 

Регламенти на шестте състезания, ученици от които ще участват в Националното състезание:

 

1. Математическо състезание “Европейско кенгуру“;
2. Австралийско математическо състезание;
3. Математически турнир „Иван Салабашев“;
4. Математически турнир „Черноризец Храбър“;
5. Коледно математическо състезание;
6. Великденско математическо състезание.

Списъкът на допуснатите ученици до Националното състезание може да видите на сайта на Министерството на образованието и науката десет дни преди състезанието.

 

Благодаря на Екатерина Васева за линка!

 

14.5.2015 – 9 ч. – На Фейсбук страницата на „Данибон“ Цветелина Далекова, родител, помести нова информация за класирането от „Европейското кенгуру“ и за списъка с допуснатите до Националното състезание. Г-жа Далекова предостави своето запитване до СМБ и отговора на проф. Сава Гроздев. Благодаря!

 

Уважаеми Г-да,

Относно: Резултати от Областен кръг на математическо състезание „Европейско кенгуру“, проведено на 22 март 2015г.
Във връзка с проведения на 22 март Областен кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“ и съгласно регламента публикуван както във Вашия сайт, така и в страницата на МОН в рамките на 14 дни от датата на провеждане на състезанието комисиите трябва да са изготвили протоколи с резултати и класиране на участниците.

Очаква ли се публикуване на резултатите, кога и къде, т.к. вече измина доста време от състезанието, излизат резултатите на състезания проведени в началото на май, а за това все още липсват?

С уважение
Цветелина Далекова

 

Здравейте госпожо Далекова,

Във Вашето запитване Вие говорите за класиране. Изглежда има недоразумение. Вероятно имате предвид резултати от състезанието на 22 март. Резултатите се обявяват веднага по места. Други години публикуваме резултатите на всички участници от страната. Ако това очаквате, Ви информирам за следното. Получиха се възражения, че изнасяме лични данни. Поради това решихме да разработим програма, чрез която участнтиците да могат да виждат само своите резултати. За съжаление, тази програма още не е готова. Ако питате за класиране за Националния кръг на 6 юни, това класиране ще бъде публикувано на уебстраницата на Министерството на образованието и науката не по-късно от 10 дни преди самия Национален кръг. Това, което бих могъл да направя, е да Ви информирам колко участници в съответния клас са с по-добри точкови резултати от ученика, за когото се интересувате. За целта са необходими трите имена, класа, града и училището.

Поздрави,
проф. Сава Гроздев,
председател на Националната комисия

 

 

 

12.5.2015 – 22,22 ч. – Галина Стоянова, родител, изпрати нова информация, която е получила за Националното математическо състезание. Изпратила е писмо до проф. Сава Гроздев и още днес е получила отговор.  От писмото става ясно, че квотата за състезателите от „Европейското кенгуру“, които да бъдат допуснати до Националното състезание, е общо 180 от всички класове.

И нещо важно:

„Списъкът на участниците в Националното състезание ще бъде качен на сайта на Министерството на образованието 10 дни преди самото състезание, което е на 6 юни.“

 

Благодаря на Галина Стоянова за информацията, която е много ценна за всички родители и състезатели!

 

12.5.2015 – Галина Стоянова, родител, съобщи за „Данибон“ нова информация около състезанието и защо се забавят списъците с допуснатите ученици до Националното математическо състезание:

„Обадих се по телефона и ми обясниха, че има забавяне, защото се изготвя програма, чрез която да се проверяват резултатите от класирането. Целта на тази програма е да се защитят личните данни. Още не се знае как ще работи програмата, може би чрез ЕГН всеки ще може да провери. Очаквало се до дни да е готова и да се появят резултатите, но… кой знае.“

Благодаря много за информацията!

Явно се доуточняват още нещата.

30.4.2015 – Добринка Стоянова, родител, съобщи за „Данибон“ информация около очаквания списък с допуснатите до Националното математическо състезание:

 

„Успях да се свържа със СМБ. Увериха ме, че се работи, имали са идея да публикуват списъка преди края на месец април, но още нямат резултатите от всички градове и ще се забавят. Списъкът ще бъде публикуван на сайта на МОН и на сайта на съюза на математиците в България http://www.math.bas.bg/smb/.“

Благодаря много за информацията!

 

Основна информация

 

Министерството на образованието публикува Регламента на едно ново национално математическо състезание, за което се заговори напоследък. На него ще бъдат поканени най-добре представителите се състезатели от следните математически турнири – Европейско кенгуру, Австралийско математическо състезание, Иван Салабашев, Черноризец Храбър, Коледното и Великденското математическо състезание. Новата надпревара носи името – Национално математическо състезание по формàта на математическо състезание „Европейско кенгуру“. Ще бъде за ученици от 1 до 12 клас.

Ето и качения документ в сайта на МОН:

РЕГЛАМЕНТ за организирането и провеждането на Националното математическо състезание по формàта на математическо състезание „Европейско кенгуру“ през учебната 2014-2015 година

Този регламент е разработен въз основа на Заповед № РД 09-1505/30.09.2014 г. на министъра на образованието и науката съгласно Приложение № 1 (Изисквания за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и националните състезания) и Приложение № 3 (График за провеждане на националните състезанията през учебната 2014-2015 година).

I. Формат на състезанието

Националното математическото състезание по формàта на математическото състезание „Европейско кенгуру” се провежда в един кръг. Предварителна селекция на участниците в него се прави на основата на представянето на учениците в състезанията:

1. Математическо състезание “Европейско кенгуру“;

2. Австралийско математическо състезание;

3. Математически турнир „Иван Салабашев“;

4. Математически турнир „Черноризец Храбър“;

5. Коледно математическо състезание;

6. Великденско математическо състезание;

Регламентите на всяко от посочените 6 състезания, които се провеждат под егидата на МОН, СМБ и РИО се публикуват на електронната страница на СМБ.

Националната комисия на Националното математическото състезание по формàта на математическото състезание „Европейско кенгуру” допуска до участие в Националното математическо състезание по формата на “Европейско кенгуру” най- успешно представилите се в посочените състезания ученици в съотношение 9:2:4:3:1:1 по реда на изброяване на състезанията от 1. до 6.

Формàтът на проверка на знанията и уменията е:

5 тестови задачи с избираем отговор, 1 задача със свободен отговор и 1 задача с описание на решението.

Националната комисия разработва 7 теми по този формàт за следните възрастови групи:

I клас, II клас, III–IV клас, V–VI клас, VII–VIII клас, IX–X клас и XI– XII клас;

в зависимост от класа, в който са учили, класираните за националния кръг ученици се включват в съответната възрастова група, включително и участвалите на френски език в математическото състезание „Европейско кенгуру“, както и учениците със специални образователни потребности.

• Времето за работа на учениците е 75 минути.

• Началото на състезателния ден за състезанието е 11.00 часа.

• За всеки верен отговор на задачите с избираем и свободен отговор от се присъждат 5 точки, а за грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Задачите с описание на решението от националния кръг се оценяват от 0 до 10 точки.

Националното математическото състезание по формàта на математическото състезание „Европейско кенгуру” се организира и провежда от МОН и регионалния инспекторат-домакин, като Националната комисия за състезанието, назначена със заповед на министъра на образованието и науката изготвя задачите и критериите за оценяване, изготвя и представя в МОН окончателен протокол за допуснатите по квотите на отделните състезания ученици с техните резултати. Министерството на образованието и науката публикува на своята електронна страница протокола.

Националната комисия оценява работите на участниците в състезанието и определя класираните ученици на първо, второ и трето място за всяка от седемте възрастови групи съгласно получените резултати.

• Учениците, класирани напърво, второ или трето място нанационалния кръг на олимпиадите и състезанията, включени в раздел II на Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за съответната календарна година, придобиват право на стипендия при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

• Координирането и контролът на дейностите по провеждането на Националното математическото състезание по формàта на математическото състезание „Европейско кенгуру” се извършват от експерта по математикав МОН.

Национална комисия

източник: МОН

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.